Kawa orkiszowa – właściwości dla zdrowia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kawa orkiszowa – właściwości dla zdrowia

26 grudnia 2019, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kawa rozpuszczalna Bio z pszenicy orkisz

 

 

Rozpuszczalna ekologiczna kawa zbożowa z ziaren orkiszu – zboża o licznych właściwościach leczniczych. Polecana przez Św. Hildegardę z Bingen jako dopełnienie racjonalnego żywienia. Nie zawiera kofeiny. Kawa poprzez swoje właściwości zdrowotne nadaje się do spożycia także przez dzieci. Hildegarda z Bingen, prekursorka ziołolecznictwa w Europie, przywiązywała duża wagę do diety bazującej na orkiszu.

Orkisz wzmacnia ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działa „rozgrzewająco”, przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów ma wysokie wartości odżywcze, zapewnia prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój.

Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Orkisz ma łagodny, przyjemny smak i jest lekkostrawny. Spożywany regularnie wraz z prawidłową dietą, poprawia odporność i usuwa toksyny.  Długotrwale stosowany obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie.

Kawa orkiszowa jest łatwa do przygotowania, aromatyczna i wyśmienicie smakuje z mlekiem.

Przygotowanie: 1 łyżeczkę na filiżankę zalać gorącą wodą i wymieszać. Doprawić do smaku.

Autor: Monika Kubianka

Przeczytaj również:

  1. Co to jest orkisz?

  2. Cieciorka, ciecierzyca – przepisy

  3. Kawa zbożowa

  4. Przepisy na dania z orkiszem

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

10 komentarzy do Kawa orkiszowa – właściwości dla zdrowia

  1. avatar Ilona pisze:

    Kawa orkiszowa jest bardzo zdrowa:
    • lekkostrawna.
    • Ma działanie przeczyszczające.
    • Przyspiesza trawienie.
    • Korzystnie działa na alergików.
    • Przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
    • Poprawia odporność.
    • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, wspomaga działanie układu nerwowego, odpornościowego i poprawia pracę serca.
    • regeneruje organizm w całości.
    • Opóźnia proces starzenia się komórek.
    • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Zmniejszają też zapotrzebowanie na insulinę.
    • Kwas krzemowy, który jest w ziarnach orkiszu, działa korzystnie na włosy, paznokcie oraz skórę. Poprawia też koncentrację i wspomaga pracę mózgu.
    Co więcej kawe orkiszowa mogą pić dzieci

  2. avatar Baśka pisze:

    Kawa jest delikatna, łagodna, pyszna w smaku, wspomaga trawienie. Polecam.

  3. avatar Em Bor pisze:

    Próbowałam niedawno kawy żołędziowej (z prażonych żołędzi- nawiasem mówiąc całkem smaczna), a teraz pora na kawę orkiszową :-)

  4. avatar IwonaF pisze:

    kawa z pszenicy? – a to ciekawe

  5. avatar Wilhelmina pisze:

    Niedawno odkryłam kawę orkiszową, jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam

  6. avatar Makaka pisze:

    Kawa jest to napar ze zmielonych owoców kawowca,po odpowiedniej obróbce oczywiście. A napar z orkisza powinien nazywać się inaczej, po prostu NAPÓJ. Tym samym nie chcę degradować orkiszowych produktów, bo bardzo doceniam jego walory i chętnie spożywam.

  7. avatar kama pisze:

    Dla mnie kawa orkiszowa jak i inne produkty z orkiszu to genialne zamienniki zwyklych produktów. I co najwazniejsze dla mnie jako osoby z problemami z nadcisnieniem przy zwyklej kawie ani rusz a przy orkiszowej to nawet zmiany smaku nie poczulam!

  8. avatar Ilona Rogoża pisze:

    Od dłuższego czasu jest miłośnikiem kawy orkiszowej. Jest przepyszna w smaku, bardzo delikatna w smaku. Jej składniki bardzo dobrze wspomagają przemianę materii. Trzeba jednak lubić kawę zbożową. Dla miłośników kawy orkiszowej ale w postaci zierenek, podaje ciekawy hildegardowy przepis naprzygotowanie kawy w wersji zdrowotnej:)
    1 dzień, 6-8 łyżek kawy gotować 10 minut w litrze wody i odcedzić. Kawę wypić. Kawa jest bardzo słaba. Ziarna włożyć do lodówki.
    2-3 dzień, dołożyć świeżych ziaren (około 2 łyżek) do tych z dnia poprzedniego i gotować 10 minut. Kawę za każdym razem odcedzić i pić. Trzeciego dnia kawa jest już ciemniejsza.
    4-6 dzień, do ziaren z dni poprzednich dodać znów świeżych (około 2 łyżek)i zagotować. Na zdrowie:))

  9. avatar beata pisze:

    KAWA JEST PYSZNA I DZIAŁA LEKKO PRZECZYSZCZAJĄCO

Dodaj komentarz