Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej

12 marca 2014, dodał: Dzi
Artykuł zewnętrzny

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej

(20 kąsków)

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości (2 połówki),
  • 20 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy np. Dijon
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (ja użyłam Oleju Beskidzkiego)
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone papierowymi ręcznikami piersi pokrój w ok. 1,5 cm grubości paski, po czym dopraw je solą i pieprzem. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
  2. W małej miseczce wymieszaj miód, musztardę i olej, po czym wmieszaj sok z cytryny. Owiń paski kurczaka boczkiem.
  3. Ułóż kurczaka na ruszcie i posmaruj połową marynaty. Włóż do piekarnika i piecz ok. 10-13 minut, aż boczek stanie zarumieniony i chrupiący.
  4. Po tym czasie wyjmij ruszt z piekarnika i odwróć kąski na drygą stronę, wysmaruj resztą marynaty i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10-13 minut, do zarumienienia. Ja pod koniec włączyłam funkcję grilla dla lepszego efektu. Wyjmij i podawaj.
Smacznego!

file1394649322



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...