Kalafior inaczej – przepisy na dania z kalafiora | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kalafior inaczej – przepisy na dania z kalafiora

30 września 2021, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kalafior to bardzo cenne warzywo, które zawiera duże ilości wit. C, K, B6, B9, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, cyk, miedź oraz fosfor. Jest niskokaloryczny, jednakże powoduje uczucie sytości, dlatego jest polecany osobom będącym na diecie. Kupując kalafior zwróćmy uwagę na jego kwiatostan, który powinien mieć jednolitą barwą bez żadnych plamek. Liście zaś powinny być sztywne i mieć jasnozielony kolor. Kalafior zawiera cenny związek zwany sulforafanem, który hamuje rozrost komórek nowotworowych. Ponadto skutecznie poprawia pracę jelit.

 

kalafior


Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów…

 

Pieczony kalafior w całości w przyprawach

składniki:

średniej wielkości kalafior

przyprawy: papryka wędzona lub słodka, czosnek granulowany – po 1 łyżeczce, sól\

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki wody lub bulionu warzywnego

Do miski wsypać przyprawy, olej i wodę, całość wymieszać. Kalafior umyć i osuszyć, przełożyć do foremki do pieczenia, polać marynatą i piec około 60 minut w temperaturze około 200 stopni (góra- dół).

 

Sałatka kalafiorowa z curry

Składniki:

sał kal z curry
– Kalafior,
-4 jajka,
-kukurydza z puszki,
-3 ogórki konserwowe,
-1/2 cebuli,
-szczypiorek,
-2 łyżki majonezu,
-sól, pieprz do smaku,
-łyżeczka curry.

Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem curry, odcedzić i pokroić na mniejsze części. Jajka ugotować na twardo, oskubać i pokroić w kosteczkę. Połączyć. Dodać odsączoną kukurydzę, drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorem oraz ogórki pokrojone w kosteczkę. Dodać majonez, doprawić do smaku, wymieszać.

Sałatka z kalafiorem i pomidorami

Składniki na 4 porcje:

sał z kal i pomid
-1 kalafior
-5 ugotowanych jajek
-20 pomidorków koktajlowych
-mały słoiczek majonezu
-sól i pieprz

 

Kalafior obgotowujemy , dzielimy na małe różdżki . Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ugotowane pokrojone w ćwiartki jajka i majonez . Wszystko mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy udekorowane natką pietruszki .

 

Lekka sałatka z brokułem

 

Składniki:

lekka sał br
-1 kalafior
-1 brokuł
-2 pomidory
-25 dag żółtego sera
-pieprz i sól do smaku

Zagotuj wodę i posól. Kalafior podziel na różyczki, wrzuć na gotującą się wodę i gotuj al dente (miękkość sprawdź widelcem). Ugotowany kalafior wyjmij na durszlak i pozostaw do wystudzenia. Następnie podziel brokuł na różyczki i wrzuć do wody, w której gotował się kalafior i również gotuj al dente. Po ugotowaniu odcedź. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Wszystko ułóż na talerzu i posyp startym żółtym serem.

 

Pieczony kalafior z orzechami laskowymi

składniki:

piecz kal z orz lask.
-Średni kalafior, podzielony na różyczki
-5 łyżek oliwy Olivari (extra virgin)
-⅓ szklanki orzechów laskowych
-1/2 szklanki posiekanej kolendry
-⅓ szklanki nasion granata
-2 łyżeczki melasy lub miodu (opcjonalnie)
-1 łyżeczka soku cytrynowego
-Sól, pieprz – wg. uznania

Melasę lub miód mieszamy z sokiem cytrynowym i oliwą do uzyskania jednolitej konsystencji. W otrzymanej mieszance obtaczany kalafiora i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zostawiamy na ok.20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kalafiora i po przestygnięciu dzielimy na 4 porcje. Danie ozdabiamy nasionami granata, orzechami i siekaną kolendrą. Doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

Pakora

Składniki

pakora
-150 g mąki z ciecierzycy
-łyżeczka kurkumy
-łyżeczka adżwanu
-1/2 łyżeczki solo
-1/4 łyżeczki chilli w proszku
-woda
-olej do smażenia
-brokuł, kilka różyczek kalafiora

Brokuł i kalafior podzielić na różyczki równej wielkości, mniej więcej 3 cm średnicy. Mąkę z ciecierzycy przesiać, dodać przyprawy i mieszając powoli dodawać wodę, do momentu aż uzyskamy ciasto takiej konsystencji jak na naleśniki. Kawałki warzyw moczyć w cieście i smażyć na oleju rozgrzanym do temperatury 150 stopni. Należy uważać by olej nie był za gorący, warzywa muszą mieć czas by się ugotować ale nie mogą się w tym czasie spalić. Smażyć ok. 5 – 7 minut i osączyć na papierowym ręczniku.

 

Makaron z kalafiorem i serem

 

Składniki:

mak z kal i serem
-300 g makaronu penne
-1 kalafior, podzielony na różyczki
-200 g śmietanki 30 %
-2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
-175 g startego sera o łagodnym smaku
-2 pomidory, pokrojone na ćwiartki
-1/2 pęczka szczypiorku
-sól, pieprz

Makaron ugotować al dente, odcedzić. Kalafior ugotować do miękkości. W średnim garnku wymieszać śmietankę z musztardą, dodać część sera i podgrzewać do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Dodać makaron i kalafior, delikatnie wymieszać. Wszystko wyłożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć pomidory, przyprawić solą i pieprzem, posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 5 minut, aż danie się przyrumieni i zacznie bulgotać. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem. Podawać.

 

zobacz też:

Co można zrobić z kalafiora: różne przepisy

 

Kalafior zapiekany z mięsem

 

Składniki:

Zapiekany kalafior!!
-1/2 kg mięsa mielonego,
-średni kalafior,
-2 jajka,
-2 ząbki czosnku,
-3 pomidory,
– szkl. gęstej śmietany 18%,
-10 dag startego żółtego sera,
-sól, pieprz,
-szczypta gałki muszkatołowej,
-łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego.

Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Gotować ok. 15 min na osolonym wrzątku. Osączyć. Do mięsa dodać posiekany czosnek, jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Drugie jajko rozkłócić widelcem, dodać śmietanę oraz ser. Doprawić do smaku, dodać szczyptę gałki. Kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać mięso mielone i pokrojone w kostkę pomidory. Delikatnie wymieszać. Zalać sosem śmietanowym. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180st.

Zapiekanka ziemniaczana z curry i kalafiorem

 

Składniki:

zap ziem z curry z kal.
-4 duże ziemniaki
-mały kalafior
-ok. 300 ml mleka + do rozprowadzenia mąki
-łyżeczka masła
-1 czubata łyżka mąki
-duży ząbek czosnku
-1 łyżeczka curry
-1/4 łyżeczki garam masala
-sól, pieprz
-4 rzodkiewki
-garść pestek dyni
-tarty ser żółty na wierzch

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki ok 3 mm grubości i dodajemy do gotującego mleka z dodatkiem soli, przypraw i czosnku. Ilość mleka taka aby zakryła lekko ziemniaki. Gotujemy je ok 5-8 minut, tak by nie były chrupkie ale i nie miękkie. Wyjmujemy cedzakiem ziemniaki z mleka do posmarowanej masłem formy. Mleko potrzebne będzie na sos. W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie kalafiora podzielonego na różyczki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy chwilkę max. 3-5 minut. Odcedzamy kalafior, przekładamy na ziemniaki. Pozostałe gorące mleko zagęszczamy mąką (rozprowadzamy ją w odrobinie mleka, lub więcej tak aby płynu w rondlu było w sumie 300-350 ml) mieszamy trzepaczką i gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Dodajemy drobno starty ser i wylewamy na warzywa w formie. Posypujemy pokrojoną rzodkiewką, pestkami dyni i serem i pieczemy ok 30-40 min w 190 stopniach do lekkiego zrumienienia.

 

Ziołowe conchiglioni faszerowane kalafiorem

 

Składniki:conch. z kal
-15 dużych muszli makaronu conchiglioni
Farsz:
-1 kalafior
-3 marynowane pieczarki
-6 ząbków czosnku
-3 gałązki koperku
-3 łyżki naturalnego jogurtu
-przyprawy: sól, pieprz, zioła

Zagotować wodę z pół łyżeczki soli, wrzucić muszle makaronowe i gotować ok. 3 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Ugotować kalafior w osolonej wodzie – około 15 minut. Gdy będzie miękki, odcedzić i pozostawić na około 30 minut. Drobno pokroić marynowane pieczarki, wycisnąć wyciskarką czosnek, posiekać koperek, kalafior drobno pokroić, dodać pieczarki, wyciśnięty czosnek, koperek, przyprawy do smaku, naturalny jogurt, wszystko delikatnie wymieszać. Każdą muszlę nadziać farszem, posypać ziołami. Udekorować wg uznania.

 

Potrawka z kurczaka i kalafiora

 

Składniki :potr z kurcz i kal
-1/4 kalafiora
-1 spora pierś z kurczaka
-2 łyżki przyprawy ,, Na grilla z czosnkiem i ziołami ” Winiar
-Sos czosnkowo-ziołowy Winiar do smaku
-1 łyżeczka miodu
-1 łyżka oleju z pestek winogron
-1/2 szklanki majonezu
-4 łyżki pokrojonego koperku

Pierś z kurczaka natrzeć przyprawą do grilla , olejem, miodem i zostawić w lodówce na godzinę. Rozgrzać grill ( lub patelnię grillową ) i upiec mięso. Ostudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i podzielić na różyczki.
Majonez doprawić ,sosem sałatkowym czosnkowo-ziołowym .
Delikatnie zmieszać kalafior z kurczakiem , polać sosem majonezowym i posypać koperkiem .

 

Tarta kalafiorowa

 

Składniki :tarta kal.
-1/2 gotowego ciasta kruchego – mrożonego
-bułka tarta do wysypania formy
-1 łyżeczka masła
-1 szklanka podzielonego na drobne różyczki ugotowanego kalafiora
-sól
-2 jajka
-10 dag białego sera śmietankowego
-pieprz biały mielony
-szczypta utartej gałki muszkatołowej
-1/2 pęczka koperku

Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Wstawić foremkę do lodówki . Ugotować kalafior. Odcedzić i rozdrobnić na różyczki. Ser zmiksować z żółtkami , szczyptą soli, pieprzem i gałką . Dodać pokrojony koperek .Białka ubić na pianę i zmieszać z serem. ( masa będzie płynna ).Doprawić do smaku . Ułożyć na cieście kalafiora z zalać masa serową . Piekarnik rozgrzać do 200 8 C , wstawić tartę i piec ok 45 minut ( trzeba pilnować kiedy ser się zrumieni ). Wyjąć .Lekko przestudzić .Pokroić w trójkąty. Podawać z sosem np. serowym lub koperkowym lub tak jak ja z zupą krem z kalafiora zrobiona z wywaru w którym gotował się kalafior. ( biorę podwójną porcję kalafiora i potem z to co zostaje miksuje w zupie ) .

 

Pizza kalafiorowa

 

Składniki na kalafiorowe spody:pizza kalaf.
-2 małe kalafiory (ok. 6 szklanek zmiksowanego kalafiora)
-2 jajka
-szklanka sera typu parmezan (twardy, podpuszczkowy) – starty na najdrobniejszych oczkach (lub kupiony już starty)
-łyżeczka bazylii
-łyżeczka oregano
-szczypta soli i pieprzu

Dodatki:
-mała cukinia
-2 mozzarelle
-kwiaty szczypiorku
-mały słoiczek czarnych oliwek
-sól, pieprz

Kalafior podzielić na różyczki (bez twardych części) i porcjami rozdrobnić w malakserze – powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W szerokim garnku zagotować wodę (na wysokość ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior – kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Gotowy kalafior odcedzić na sitku wyłożonym tetrą, łyżką odcisnąć nadmiar wody. Przestudzić, zawinąć w tetrę i bardzo dokładnie wycisnąć całą wodę. Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkami, serem, ziołami i przyprawami. Dwie blachy z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na każdym z nich rozsmarować ciasto w kształcie koła, o grubości ok. 1 cm. Podpiec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdyby spody za bardzo się rumieniły, przykryć je papierem do pieczenia. W tym czasie cukinię pokroić w plastry i usmażyć z obu stron na suchej patelni grillowej. Mozzarellę pokroić w kosteczkę, oliwki przekroić na pół. Na podpieczonych spodach ułożyć ser, grillowaną cukinię, oliwki i płatki kwiatów szczypiorku. Oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, by ser się rozpuścił.

 

Placuszki kalafiorowe z twarogiem

 

Składniki:pl.kal z tw
-kalafior (ok.700 g)
-200 g twarogu tłustego
-duży pęczek natki pietruszki
-3 jaja
-3 łyżki mąki pszennej
-łyżka mąki ziemniaczanej
-sól, pieprz do smaku

Kalafior ugotować, ostudzić. Podzielić na różyczki, rozdrobnić. Dodać pokruszony twaróg, poszatkowaną natkę. Wbić jaja, dodać mąkę, odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce prze 30 minut. Smażyć na oleju na rumiano.
Usmażyć jednego placuszka na próbę i sprawdzić na smak czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem i czy trzymają formę, jeśli nie, to dosypać jedną łyżkę mąki.

 

Kotlety z kalafiora

 

Składniki :kotl z kal.
-1 duży kalafior,
-2 jajka,
-bułka tarta-3 łyżki (do masy) i do obtoczenia kotletów,
-sól-do smaku,
-pieprz-do smaku,
-tłuszcz do smażenia, np. olej słonecznikowy.

Kalafior ugotować w wodzie z solą na pół miękko. Ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do tego 2 jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej (tyle, aby można było formować kotlety). Następnie formułujemy kotlety i obtaczamy je na końcu w bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i z surówką.

Kotlety z kalafiora z ziarnami

 

Składniki:kotl kal z ziarn
1 kalafior
2 jajka
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka słonecznika
1 szczypiorek
2 papryki zielone
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki soli (2 razy)
1/4 łyżeczki pieprzu
olej kokosowy do smażenia
siemię lniane do obtoczenia kotlecików

Kalafiora myjemy, dzielimy i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie delikatny. Słonecznik i siemię mielimy. Ugotowany kalafior rozdrabniamy blenderem. Do kalafiora dodajemy jajka, zmielone ziarna, sól, pieprz, zioła prowansalskie i mieszamy. Paprykę i szczypiorek myjemy, siekamy, dodajemy do reszty i mieszamy. Kotleciki obtaczamy w siemieniu lnianym (masa może nie być zbita, można więc pomóc sobie przy tym łyżką). Kotleciki smażymy na oleju (można je rozpłaszczyć łyżką, żeby szybciej się usmażyły).

 

Zupa-krem brokułowo – kalafiorowa

 

Składniki:zupa br-kal
-1/2 kalafiora
-brokuł
-marchew
-pietruszka
-kawałek pora
-liście selera i pietruszki
-2 skrzydełka z kurczaka
-sól, pieprz
-2-3 łyżki ukwaszonej śmietany
-4-5 łyżek ziaren np. słonecznika, dyni

Z marchwi, pietruszki, pora, liści selera i pietruszki oraz skrzydełek kurczaka przygotować wywar, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przecedzić, wywar jeszcze raz zagotować i do wrzącego płynu dodać kalafior oraz brokuł podzielone na różyczki. Gotować ok. 20 minut. Zupę zblendować, ale zostawić kilka kawałków warzyw do ozdobienia. Krem podawać z kleksem śmietany, posypany dowolnymi ziarnami.

 

Krem kalafiorowo – serowy

 

Składniki :krem kal-ser
-1 mały kalafior
-3 średnie ziemniaki
-1 Camembert
-10 dag sera pleśniowego typu Roquefort
-2 łyżki masła
-1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
-sól
-2 łyżki pokrojonego koperku
-pieprz kolorowy grubo mielony
-6 szklanek wody

Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić w kostkę – zalać lekko osolona wodą i gotować 30 minut. Wrzucić pokrojone w kostkę sery i masło – zagotować i ogrzewać na małym gazie 10 minut. Zmiksować na krem w malakserze . Dolać śmietankę .Wymieszać. Podawać w bulionówkach lub filiżankach do popijania posypana koprem i grubo zmielonym kolorowym pieprzem.

Źródło: http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

zobacz również:

  1. Kulinarne inspiracje

  2. Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne

  3. Superantyoksydanty – jak oczyścić organizm: lista produktów niszczących wolne rodniki

  4. Ciasta z gruszkami – różne przepisy

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz