Jesienne zupy – 10 top przepisów! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jesienne zupy – 10 top przepisów!

3 października 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Jesień rządzi się swoimi prawami w kuchni, a jesienne zupy sycą i są pyszne. Produkty sezonowe można bowiem zamienić w cudownie rozgrzewające i sycące zupy. Papryka, ziemniaki, dynia, kukurydza, fasola, grzyby… itd., itd. Można wymieniać i wymieniać. Tym razem podajemy kilka naszych ulubionych zup, które goszczą na naszym stole zawsze, kiedy zaczyna robić się za oknem szaro, buro i chłodno.

Zupa paprykowa

Składniki:
– 1 litr wywaru z kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 2 dojrzałe pomidory
– 10 liści bazylii
– plasterki jalapeño według upodobań
– 8 dużych pieczarek
– 100 g makaronu wermiszel
– świeżo zmielona sól i pieprz
– świeży szczypiorek
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Na dużej patelni na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojone pieczarki (ok. 3-4 min.), oprószyć świeżo zmieloną solą i pieprzem. Umyć pomidory, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki. Posiekać liście bazylii i papryczki jalapeño. Wymieszać z pieczarkami. Paprykę umyć i usunąć nasiona, pokroić. W garnku zagotować 1 litr bulionu drobiowego, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Gotować, aż papryka będzie miękka i zmiksować. Ugotować wermiszel, dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Wlać do miseczek, dodać pieczarki z pomidorami, udekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Zupa jalapeño z boczkiem

Składniki:
– 8 plasterków boczku
– 4 średnie papryczki jalapeño, pokrojone w kostkę
– 4 łyżki masła
– 3 szklanki bulionu z kurczaka
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 łyżeczka proszku cebulowego
– ½ łyżeczki nasion selera
– ½ łyżeczki kminku
– ¾ szklanki gęstej śmietany
– 8 plasterków posiekanego sera cheddar
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wszystkie kawałki będą chrupiące. Zdjąć boczek z patelni, zachowując możliwie jak najwięcej tłuszczu z boczku. Położyć boczek na ręcznikach papierowych. Pokroić 4 papryki jalapeño w kostkę. Podsmażyć jalapeño w tłuszczu z boczku, aż będzie lekko rumiane i aromatyczne. Wyjąć jalapeño i zachować jak najwięcej tłuszczu bekonowego na patelni. Zetrzeć ser cheddar. Do garnka zlać tłuszcz bekonowy, dodać masło, bulion i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez min. 15 min. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie. Dodać śmietanę i ser i ponownie doprawić solą i pieprzem. Dodać bekon i jalapeño z powrotem do zupy i dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 5 min.

Zupa jesienna z białą fasolą

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 żółta cebula, drobno posiekana
– 3 marchewki, obrane i drobno posiekane
– 1 seler drobno posiekany
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– 4 pomidory
– 6 szklanek bulionu warzywnego
– 2 liście laurowe
– 1 pęczek jarmużu
– 1/2 małej kapusty, rozdrobniona
– biała fasola z puszki, odsączona
– sok z 1 cytryny
– parmezan do podania

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę, seler, marchewkę, czosnek, sól i pieprz. Gotować przez około 5 min., aż warzywa zaczną mięknąć. Do garnka dodać oregano, pomidory i ich soki, bulion warzywny i liście laurowe. Wymieszać i zagotować. Dodać jarmuż i kapustę, a następnie gotować, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać białą fasolę i sok z cytryny. Wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z parmezanem.

Zupa gulaszowa z wołowiną

Składniki:
– 0,5 kg mięsa wołowego
– 3 papryki
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– słodka i ostra papryka w proszku
– 2 puszki pomidorów
– 2 liście laurowe
– ziele angielskie
– sól

Przygotowanie:
Cebulę i mięso wołowe pokroić i przesmażyć na rozpuszczonym tłuszczu. Dodać rozgnieciony czosnek i paprykę, a następnie pomidory. Przesmażyć, przełożyć do garnka i zalać ok. 0,7 litra wody. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie, przyprawić solą. Marchew i paprykę pokroić i dodać do zupy, gotować jeszcze ok. 15-20 min. (do miękkości warzyw). Podawać z pieczywem.

Zupa czosnkowa z jajkiem

Składniki:
– porcja warzyw i przypraw na bulion
– 1 cebula
– 1 główka czosnku
– 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
– seler naciowy
– 4 łyżki tartego żółtego sera
– 4 jaja
– 4 kromki pszennego chleba
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa na bulion włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Dodać 3 ząbki czosnku oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotować ok. 90 min., odcedzić. Do czystego bulionu dodać przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Gotować ok. 10 min., doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać chleb i ser, zmiksować. Zupę nalewać do miseczek, do każdej porcji wbijać delikatnie jajko. Każdą porcję zupy posypać natką.

Kapuśniak na bogato

Składniki:
– 200 g wędzonego boczku
– ½ kg kiszonej kapusty
– 2 marchewki
– 3 duże ziemniaki
– 150 g kiełbasy
– 2 cebule
– ząbek czosnku
– sól, pieprz
– kminek
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– przecier pomidorowy

Przygotowanie:
Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać ok. 2 l wody i zagotować. Boczek i cebule drobno posiekać, podsmażyć. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną marchewką, kiełbasą oraz ziemniakami. Dodać do zupy, gotować do miękkości. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku.

Zupa gruszkowa

Składniki:
– ½ kg żółtych gruszek
– ½ szklanki mąki pszennej
– cukier
– cynamon
– wanilia
– sól
– mleko

Przygotowanie:
Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki, ugotować w wodzie, lekko osłodzić. Przetrzeć przez sito. Mąkę zagnieść z wodą na twarde ciasto kluskowe i zetrzeć na tarce zacierki do gotującej się wody. Następnie wymieszać zacierki z musem gruszkowym, zalać gorącym mlekiem, doprawić solą, cynamonem, wanilią i cukrem.

Zupa jabłkowa

Składniki:
– 4 jabłka
– 1 marchewka
– 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
– 1 cytryna
– śmietana
– cynamon
– gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zalać wodą, dodać pokrojoną marchewkę, 2 łyżki soku z cytryny i zagotować. Dodać cukier waniliowy. Zmiksować. Doprawić gałką i cynamonem, dolać soku z cytryny i od razu podawać z łyżką śmietany.

Zupa ziemniaczana

Składniki:
– 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego
– 300 g ziemniaków
– 1 por
– 2 cebule
– śmietana
– 1 ząbek czosnku
– pieprz
– liść laurowy
– ziele angielskie
– majeranek
– kiełbasa
– zielona papryczka jalapeno
– 2 łyżki kukurydzy

Przygotowanie:
Cebulę, pora i ziemniaki pokroić. Podsmażyć cebulę oraz pora, dodać ziemniaki i całość zalać 1,5 l wody. Dorzucić przyprawy oraz 2 kostki rosołowe. Zupę gotować ok. 30 min. Doprawić do smaku majerankiem, odrobiną czarnego pieprzu i soli. Zaprawić śmietaną, dodać kiełbasę, kukurydzę i papryczkę oraz zieloną pietruszkę.

Zupa z grzybów leśnych

Składniki:
– ½ kg świeżych grzybów
– 2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowe)
– 1 nieduża cebula
– 1 łyżka masła
– 1 marchew
– zielona pietruszka
– 2 średnie ziemniaki
– kwaśna śmietana
– sól, pieprz
– ziele angielskie

Przygotowanie:
Grzyby umyć i pokroić. Wodę zagotować w garnku, rozpuścić kostki rosołowe, wrzucić pokrojoną marchew i grzyby. Gotować ok. 15 min. Pokroić cebulę i podsmażyć na maśle. Cebulę i pokrojone ziemniaki wrzucić do garnka i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać posiekaną pietruszkę, zabielić kwaśną śmietaną.

 

zobacz również:

Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy

Smaczne i pożywne zupy rozgrzewające – przepisy

Dieta zupowa – efekty stosowania i smaczne przepisy na odchudzające zupy

Aromatyczne zupy z ziołami i przyprawami

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jesienne zupy – 10 top przepisów!

  1. avatar IWONA pisze:

    Super pomysły!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...