Jakich produktów nie łączyć w kuchni? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jakich produktów nie łączyć w kuchni?

13 grudnia 2017, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Przygotowując codzienne posiłki, najczęściej nie zastanawiamy się, jakie efekty wywołuje połączenie używanych do nich produktów. Wiedza na ten temat najczęściej dotyczy zaleceń dietetyków, by nie łączyć węglowodanów z tłuszczami, gdyż powoduje to zwiększenie kaloryczności potraw. Tymczasem istnieje również wiele zdrowotnych przeciwwskazań do łączenia ze sobą niektórych składników potraw.

Pomidory + ogórki

Te ulubione składniki wiosennych kanapek i sałatek nie powinny znaleźć się obok siebie, gdyż enzym z ogórka niszczy witaminę C, obecną w nie tylko w pomidorach, ale także w innych produktach.

Pomidory + twarożek

Okazuje się, że bogactwo wapnia, zawartego w twarożku może zniknąć pod wpływem kwasów obecnych w pomidorze. Dodatkowym skutkiem ubocznych tej reakcji są nierozpuszczalne kryształki soli mineralnych, które odkładają się w stawach, przyczyniając się do bólu i zmian chorobowych.

Jajka + ziemniaki

Ziemniaki zawierają szczawiany, wpływające na nieprzyswajalność wapnia i żelaza, znajdujących się w jajku. Dlatego najlepiej zjeść jajko z pieczywem lub np. kaszą.

Ryby + olej słonecznikowy

Smażenie ryb na oleju to oczywistość w kuchni – ale pamiętajmy, że ich cenne kwasy omega-3 zostają stłumione przez zawarte w oleju słonecznikowym kwasy omega-6, co przyspiesza starzenie się naszego organizmu. Do ryb używajmy więc oleju rzepakowego.

Ryby morskie + kapusta, kalafior, brokuły

Warzywa kapustne  charakteryzują się tym, że skutecznie wiążą jod, który jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Natomiast ryby są bogatym jego źródłem. W połączeniu z warzywami kapustnymi  jod ulega neutralizacji i organizm nie przyswaja go.

Mięso + czerwone wino

 

Wiele dań mięsnych, zwłaszcza z czerwonego mięsa, jest tradycyjnie łączonych z podaniem czerwonego wina. Tymczasem garbniki zawarte w tym trunku powodują utrudnienie w przyswajaniu żelaza, obecnego w czerwonym mięsie. Dlatego do dań z wołowiny czy dziczyzny warto podać białe wino.

Czosnek + drożdże

Czosnek to warzywo kojarzone z budowaniem naszej odporności i neutralizacją bakterii oraz wirusów. Okazuje się jednak, że zabija także drożdże, więc dodanie czosnku do ciasta sprawi, że na pewno nie wyrośnie.

Grzyby + alkohol

Podczas imprez zakrapianych alkoholem nie wyobrażamy sobie, żeby na stole zabrakło np. marynowanych podgrzybków. Tymczasem ich połączenie z alkoholem sprawia, że stają się niestrawne dla naszego żołądka i mogą wywołać poważne dolegliwości. Alkohol ścina zawarte w nich białko, które nie ulega rozkładowi nawet pod wpływem kwasów żołądkowych.

Herbata + miód

Miód jest słusznie uznawany za zdrowszy zamiennik cukru, jednak słodzenie nim gorącej herbaty skutkuje zanikiem jego zdrowotnych właściwości. Warto poczekać, aż herbata osiągnie niższą temperaturę (najwyżej 70 stopni) i dopiero wówczas dodać do niej miód.

Herbata + cytryna

To tradycyjny, rozgrzewający sposób na jesienne przeziębienia. Tymczasem obecny w liściach herbaty glin (popularne aluminium) wchodzi w reakcję z sokiem z cytryny, wskutek czego powstaje cytrynian glinu. Odkłada się on w mózgu i może skutkować w przyszłości nawet chorobą Alzheimera. O wiele zdrowiej jest więc pić gorącą wodę z cytryną, która ma również działanie oczyszczające organizm z toksyn ewentualnie jeśli lubisz takie połączenie zaparzaj wyłącznie herbate ekspresową.

Mocna herbata + ciasto drożdżowe

Garbniki zawarte w herbacie ograniczają wchłanianie białka oraz neutralizują wapń, magnez i żelazo, a także niszczą witaminę B1, w którą jest bogate właśnie ciasto drożdżowe. Dlatego do takiego ciasta lepiej podać herbatkę owocową.

Kiwi + galaretka z żelatyną

Surowe kiwi zawiera kwasy rozkładające kolagen. Natomiast  żelatyna składa się głównie z kolagenu. Przygotowując galaretkę z owocami, nie dodawajmy do niej surowego kiwi (lecz sparzone), aby galaretka uzyskała postać stałą po schłodzeniu.

zobacz również:

Pożywienie kontra zmęczenie czyli dobre i złe połączenia na talerzu

Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

Dieta pełnowartościowa wg B. Żak-Cyran

Miód – w jakich daniach wykorzystać: przepisy na potrawy z miodem



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Jakich produktów nie łączyć w kuchni?

  1. avatar Alicja pisze:

    Świetny artykuł?
    O nie których produktach nie wiedziałam że nie można łączyć,jedynie wiedziałam o pomidorze i ogórkun

  2. avatar eastgirl pisze:

    Tradycyjna dieta dostarcza tych kwasów tłuszczowych w stosunku 1:20 – za dużo omega-6, dlatego w suplementacji stosuje się tylko omega-3. Omega-3 posiadają właściwości przeciwzapalne, dlatego często stosuje się je w chorobie reumatoidalnej, zwyrodnieniowej stawów i in. Dlatego olej słonecznikowy zupełnie wyeliminowałam z mojej kuchni, zastępując go olejem rzepakowym.

  3. avatar tryness pisze:

    Ja nie łączę produktów mlecznych z kwaśnymi, nie słodzę herbaty, nie popijam posiłków w trakcie jedzenia

  4. avatar Klnga pisze:

    W tym artykule po rozmowie z dietetykiem przyznaję rację ,wszystko potwierdziła ,ale ludzie nie wiedzą o tych połączeniach .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...