Jak zrobić pyszny żurek na zakwasie?

29 października 2010, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

To apetyczne, staropolskie danie cenione nie tylko przez Polaków. Warto nauczyć się go przyrządzać, żeby zaskoczyć swoimi umiejętnościami swoją rodzinę i znajomych. W wielu rejonach kraju przyrządzą się żurek na różne sposoby: na podrobach, wędzonce, z ziemniakami lub jajkiem, z białą kiełbasą. A czemu zawdzięcza ta zupa swój kwaśny smak? Najczęściej przygotowuje się ją na bazie zakwasu z żytniej lub pszennej mąki, soku z kiszonych ogórków czy kapusty lub na serwatce.  Jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym? W wielu książkach kucharskich zamiennie stosuje się oba terminy, jednak w większości nich żurek jest zarezerwowany dla zup, których bazą jest zakwas z mąki żytniej a do barszczu białego używamy zakwasu na bazie mąki pszennej – jest delikatniejszy w smaku.

składniki na żurek:

  • 2 marchewki
  • seler – 1/2
  • cebula
  • biała kiełbasa lub kawałek wędzonki
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • chrzan
  • 2 jaja
  • sól

Kiszenie żurku:

  • 8 łyżek razowej mąki żytniej (grubo mielonej, nieprzesianej z otrębami)
  • kawałek suchego chleba razowego  ze skórą
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • mała cebula
  • litr przegotowanej letniej wody

Do zrobienia zakwasu należy się zabrać minimum na 3 dni przed ugotowaniem zupy. Oczywiście można tez użyć  gotowy żur ze sklepu. Mąka do zrobienia zakwasu powinna  pochodzić z ostatnich zbiorów, być sucha o naturalnym i świeżym zapachu. Należy ją wsypać do kamionkowego lub szklanego naczynia i wymieszać z taką ilością wody (około 2 szklanki) aby powstała zawiesina o gęstości ciasta naleśnikowego. Dorzucamy przyprawy, czosnek, cebulkę, skórę chleba razowego. Delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (na 3 dni).

Jeśli zakwas jest już gotowy możemy przystąpić  do gotowania. Nasze babki gotowały najpierw samą szynkę i ten wywar używały właśnie do zupy. Jeśli jednak mamy przygotowany kawałek wędzonki ze sklepu, czy też kawałek szynki, boczku, żeberka, kiełbasę białą itp to wrzucamy to do garnka i zalewamy 8  szklankami wody. Dodajemy warzywa, które potem możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej. Całość gotujemy na małym gazie, aż mięso i warzywa  będą miękkie, wyjmujemy wędzonkę a wywar odstawiamy do wystygnięcia.

Wywar z wędzonki i warzyw wlewamy do drugiego garnka, dodajemy 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżkę majeranku i całość zagotowujemy. Do wrzącego wywaru powoli wlewamy zakiszony żur (na litr wywaru bierze się pół litra zakwasu). Żurek nie musi być gęsty, jednak powinien mieć wyraźnie kwaśny smak, teraz można dodać 2 łyżeczki świeżego, startego chrzanu, doprawić zupę do smaku solą jeśli to konieczne. Można też dodać odrobinę śmietany. Do wazy  (lub wydrążonych chlebków) wlać  teraz zupę, dodać  pokrojone w kostkę szynkę, boczek lub kiełbasę oraz jajko.  Jeśli ma to być uczta w stylu ludowym  obok wazy  można postawić  ogromny kopiec ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych oraz okrasą ze słoniny. W takiej biesiadzie chętnie wzięliby udział nawet  bohaterowie  „Chłopów”…

Przeczytaj również:

Jak zrobić smaczny smalec

Majonez na różne sposoby

Jak zrobić gorącą czekoladę

Na jesienne chłody grzańce i grogi

Przepisy na staropolskie nalewki

Gotujemy żurek na zakwasie



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Jak zrobić pyszny żurek na zakwasie?

  1. avatar zorientowana pisze:

    Mam pytanie odnośnie białej kiełbasy. Jeśli gotujemy żurek na białej kiełbasie to czy kroimy ją w kostkę, czy wrzucamy w całości? I czy potem dodajemy tę samą białą kiełbasę na koniec razem z jajkami?

  2. avatar yana pisze:

    świetny przepis :) mam w lodówce kilkumiesięczny zakwas bo piekę na nim chleb, myślę że wyprodukuje na jego części własnie żurek – pychota!

  3. avatar gosc pisze:

    strasznie zakrecony ten przepis po co dodajesz skorke chleba jezeli masz dobra make ?

Dodaj komentarz


+ dwa = 9


Aleja handlowa

Krem przeciwzmarszczkowy ILUA
Ten krem to "mała czerwona", cudowna sukienka dla Twojej skóry
Cena:
280 zł
Karma dla psów Pacific Stream Canine Formula 6,8 kg
Karma sucha pełnoporcjowa dla psów dorosłych, z wędzonym łososiem
Cena:
102 zł
Komplet biżuterii LOVRIN
Elegancja z Mediolańskim stylem
Cena:
149 zł
VICHY Dezodorant Anti-Transpirant roll-on
Antyperspirant w kulce do skóry wrażliwe
Cena:
23,12 zł
VELVETIC Profi Hipoalergiczny wosk do depilacji ciała
48 pojedyńczych plastrów w zestawie!Hypoalergiczna formuła!
Cena:
12,99 zł
10% rabatu na wszystko w www.szkla.com
Skorzystaj z promocji i kupuj taniej!
Cena:

FORUM - bieżące dyskusje

kremy do depilacji
Trzymacie ten krem tak jak zaleca producent czy troszkę dłużej?
Szukanie wrażeń poza związkiem
Hę? Tak, płaczę za nim po nocach... chlip. Tylko tak się składa, że dziś...
Czy sprawdzać komórkę chłopaka?
A na koniec jeszcze fantazja. Tej już nie da się upilnować :p
Szukanie wrażeń poza związkiem
Nic się nie dzieje :) Co ty się bawisz w incognito ?:) Rozumiem...
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek prosenior24.pl
facebook