Jak zamrażać owoce i warzywa?

29 sierpnia 2013, autor: Emilia

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Warzyw i owoców na razie nie brakuje, zamrażając więc, co się da, bo domowe mrożonki to jedzenie z pewnego źródła. A także pomysł na zaoszczędzenie paru groszy. Musem z malin do zimowego obiadu lub zielonym groszkiem sypniętym do jesiennej zupy zachwycisz domowników.

Mrożonki to cenne źródło uzupełnienia jadłospisu, szczególnie zimą i wczesną wiosną, kiedy nie ma świeżych owoców i warzyw. Zamrożone zachowują wygląd, smak i aromat oraz tracą znacznie mniej wartości odżywczych. Na przykład, ubytek witamin, szczególnie Wit. C, jest podczas zamrażania znacznie mniejszy niż przy innych metodach przetwarzania: jedynie 20%, podczas gdy w dżemach i kompotach aż 35 %.

W mrożonkach, które sama przygotujesz, nie ma chemicznych dodatków i konserwantów, są więc bezpieczne nawet dla dzieci. Dzięki zamrożeniu, w temperaturze poniżej -18ºC nie działają bakterie i enzymy powodujące psucie się warzyw i owoców. Mają one wszystkie właściwości dietetyczne świeżych produktów, dlatego jedzone codziennie działają odkwaszająco na organizm, jednocześnie dostarczając witamin i składników mineralnych, tak potrzebnych np. na przedwiośniu, zapobiegają miażdżycy, przeciwdziałają zaparciom, a co za tym idzie – chorobom jelita grubego, znakomicie pomagają osiągnąć i utrzymać upragnioną wagę.

Co i jak

Zamrażać możesz prawie wszystko, oprócz sałaty, rzodkiewek, cebuli i czosnku. Wybieraj tylko świeże, zdrowe, nie uszkodzone warzywa i owoce. Zbyt dojrzałe lub przeciwnie, nie w pełni dojrzałe, odrzuć.

Po obraniu i oczyszczeniu warzywa i owoce starannie umyj i osusz, rozkładając je na papierowych ręcznikach – mrożenie mokrych produktów znacznie pogarsza ich jakość, powoduje sklejanie się i zmianę kształtu. Zamrożone i właściwie przechowywane produkty nie powinny (oprócz szpinaku i buraczków) się skawalić. Przygotowane do zamrożenia warzywa i owoce, przed zapakowaniem w torebki lub pojemniki, wstaw na parę godzin do lodówki, aby je najpierw dobrze oziębić. Szczelnie je zamknij i oznacz karteczkami z datą przygotowania.

Kalafiory przed zamrożeniem podziel na różyczki. Zielony groszek, fasolkę szparagową, brukselkę oczyszczoną z zewnętrznych liści, szczaw i szpinak zanurz na 2-3 minuty we wrzącej wodzie, następnie schłódź w zimnej, osącz i podziel na porcje.

Dorodne i dojrzałe strąki papryki przetnij na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Jeśli chcesz ją zamrozić w całości, odetnij „piętkę”  razem z ogonkiem i także usuń gniazda. Ogórki na mizerię obierz i pokrój na plasterki. Dojrzałe, twarde, nieduże pomidory możesz mrozić w całości.

Marchew, pietruszkę, seler i buraki podobnie – lub pokrojone w kostkę, słupki albo plastry, zależnie od tego, jak chcesz je później wykorzystać. Następnie wrzuć je do wrzącej wody i obgotuj : pokrojone przez 2 minuty, w całości przez 4. Przelej zimną wodą, starannie osącz i zamrażaj. Por powinien przed zamrożeniem być pokrojony.

Natkę, koperek oraz zioła przyprawowe umyj, starannie osącz i osusz, posiekaj. Przełóż do małych pojemników, dokładnie ubij, szczelnie zamknij – gdy zamarznie wyskrobuj ją łyżeczką bezpośrednio do potraw.

Drobne owoce jagodowe: truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, porzeczki i czarne jagody przebierz, oczyść z szypułek, umyj i dokładnie osącz z wody. Włóż do torebek lub pojemników i szczelnie zamknij. Owoce tuż przed zamrożeniem możesz posypać cukrem biorąc 25 dag cukru na 1 kg owoców.

Śliwki, brzoskwinie, morele przetnij na pół i usuń z nich pestki, a wiśnie i czereśnie wydryluj.

Pilnuj terminów

Zapakowane produkty zamrażaj zgodnie z instrukcją obsługi zamrażarki – wielkość i liczba porcji zależy od jej pojemności i najczęściej wynosi ona 8-12 kg na dobę.

Czas przechowywania mrożonek w zamrażalniku domowej lodówki jest różny. W małych lodówkach, gdzie temperatura w zamrażalniku nie spada poniżej -6ºC mrożonki można przechowywać najwyżej tydzień. W dużych lodówkach i zamrażarkach truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, czarne jagody, śliwki, morele, brzoskwinie, wiśnie oraz musy i pulpy owocowe można przechowywać nawet 8-12 miesięcy, a owoce przesypane cukrem do 18. Kalafior, kalarepę, kapustę cukrową, włoską i czerwoną, brukselkę, szczaw, szpinak, groszek zielony, fasolkę szparagową i warzywa korzeniowe – 9-12 miesięcy. Paprykę, ogórki, pomidory, koperek i natkę do 6 miesięcy. Oczywiście, jeśli temperatura przechowywania jest niższa np. -25ºC, -30ºC, czas przechowywania mrożonek się wydłuża.

Pyszności na nowo odkryte

Mrożonki umożliwiają błyskawiczne przygotowanie potraw. Barszcz czerwony z buraczków mrożonych przygotujesz sześć razy szybciej niż ze świeżych, a jarzynkę z mrożonej marchwi – trzy razy szybciej! Mrożonki na zupę włóż do wrzącej, lekko osolonej wody. Dodaj kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę i szczyptę przypraw. Gdy ziemniaki są miękkie, zupa jest gotowa. Możesz ją zaprawić jogurtem lub śmietaną.

Zamrożone kalafiory, brukselkę, brokuły także wrzucaj do małej ilości wrzącej lekko osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i gotuj do miękkości.

Mrożone warzywa znakomicie nadają się do gotowania na parze. Owoce najlepiej jeść na surowo lub zrobić z nich desery bogate w witaminy. Owoce przeznaczone do jedzenia na surowo rozmrażaj w lodówce przez ok. 6 godzin, a następnie na ok. 1 godzinę przed jedzeniem – w temperaturze pokojowej. Zmniejsza to straty aromatu oraz witaminy C.

Jeśli używasz mrożonych owoców do przygotowania różnych potraw: knedli, zapiekanek, omletów, naleśników, galaretek czy ciast – w ogóle nie rozmrażaj! Przyrządzając kompot, mrożone owoce zalej po prostu gorącą osłodzoną wodą, zamieszaj i nawet nie gotuj. Owoce na koktajle bez rozmrożenia wsypuj do mleka, kefiru lub jogurtu w proporcji: szklanka owoców na pół szklanki płynu i zmiksuj.

Uwaga! Gotowe potrawy z mrożonek spożywa się zaraz po przyrządzeniu – nie nadają się do dłuższego przechowywania ani tym bardziej do ponownego zamrażania.

Emilia



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

6 komentarzy do Jak zamrażać owoce i warzywa?

  1. avatar kaban pisze:

    Nie rozumiem po co siekać natkę, koperek oraz zioła przyprawowe? Od lat mrożę te rośliny. Należy je podsuszyć, t.j. zmniejszyć wilgotność do ok.40%, wtedy lepiej i dłużej sie przechowują.

  2. avatar pinkmause pisze:

    Był czas, że robiłam mizerię do mrożenia, teraz już zrezygnowałam, bo robię inne zapasy i ogórki są tańsze niż kiedyś…

  3. avatar Justyna pisze:

    zdziwiło mnie mrożenie ogórków i pomidorów, chyba bym nie wpadła na to, aby mrozić ogórki w plasterkach ;)
    a co do dżemu i witaminy C – to nie ma jej w ogóle… przecież dżemy bardzo długo się smaży w wysokiej temperaturze, witamina C nie ma szans :)

  4. avatar ewuka72 pisze:

    A po odmrożeniu jest jak świeże.

  5. avatar emilia_s292 pisze:

    I zamrażanie jest zdrowsze!

  6. avatar Barbie1290 pisze:

    Też wolę zamrażać, osobiście nie miałabym cierpliwości stać godzinami przy robieniu przetworów i weków, koszmar.

Dodaj komentarz


− 3 = sześć


Aleja handlowa

10% rabatu na wszystko w www.szkla.com
Skorzystaj z promocji i kupuj taniej!
Cena:
Krem przeciwzmarszczkowy ILUA
Ten krem to "mała czerwona", cudowna sukienka dla Twojej skóry
Cena:
280 zł
VELVETIC Profi Hipoalergiczny wosk do depilacji ciała
48 pojedyńczych plastrów w zestawie!Hypoalergiczna formuła!
Cena:
12,99 zł
Karma dla psów Pacific Stream Canine Formula 6,8 kg
Karma sucha pełnoporcjowa dla psów dorosłych, z wędzonym łososiem
Cena:
102 zł
Komplet biżuterii LOVRIN
Elegancja z Mediolańskim stylem
Cena:
149 zł
VICHY Dezodorant Anti-Transpirant roll-on
Antyperspirant w kulce do skóry wrażliwe
Cena:
23,12 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Wydepilowane czy nie
No cóż... o gustach się nie dyskutuje :D
Zabawa w skojarzenia :)
Ej mądrale :P To ja napiszę znowu -buty-stopy :D Hmm... stopy-małe nogi
Szukanie wrażeń poza związkiem
Też tak uważam. Nawet jeśli para będzie nadal parą, to to już nigdy...
Zabawa na weselu bez osoby towarzys…
Nie jestem tego zdania, że lepiej nie iść wcale. Z doświadczenia wiem,...
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek prosenior24.pl
facebook