Jak sprawić karpia: sposób na rybę
17 grudnia 2014, autor: Emilia

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

karp1

 

Oprawiając wigilijnego karpia, warto pamiętać, że jego łuska noszona w portfelu jest podobno doskonałą strażniczką finansów przez cały rok.

Bez potraw z ryby nie wyobrażamy sobie Wigilii. Smażona i w galarecie – co roku miliony ludzi zajadają się delikatnym rybim mięsem. Na większości stołów króluje karp. Niektórzy wybierają inne ryby słodkowodne ( sandacza, pstrąga) albo morskie ( dorsza, halibuta). Wbrew pozorom przygotowanie smacznej ryby nie ogranicza się do wrzucenia jej na patelnię czy do garnka. Trzeba wiedzieć, jak ją skrobać, patroszyć i przechowywać.

Po czym poznać czy jest świeża

Większość osób kupuje żywe ryby, by mieć gwarancją świeżości. Jeżeli jednak nie chcesz sama zabijać kupionego karpia, pozostaje ci bardzo dokładnie obejrzeć towar w sklepie. Świeżą rybę poznasz po kilku ważnych szczegółach: ma czerwone skrzela i jasne, niezamglone oczy. Jeśli sprzedawca odciął już głowę, sprawdź, jak pachnie twój zakup i czy łuski nie są pokryte specyficznym śliskim nalotem.

Smakosze twierdzą, że ryba jest najsmaczniejsza wtedy, gdy przyrządzimy ją w ciągu 2 godzin po zabiciu. Jeżeli musisz sama się tym zająć, pamiętaj, by najpierw ogłuszyć rybą pałką lub młotkiem. Potem odetnij jej głowę.

Patroszenie

Rybę rozcinamy w kierunku od ogona do głowy i delikatnie wyjmujemy wnętrzności. Nie wolno naruszyć woreczka żółciowego, ponieważ rozlana żółć nada mięsu posmak goryczy. Jeśli jednak go uszkodzisz, jak najszybciej umyj rybę pod bieżącą wodą. Musisz to zrobić dokładnie, bo nawet odrobina żółci może popsuć smak potrawy. Jeżeli chcesz podać rybę razem z głową, nożykiem powinnaś usunąć oczy i skrzela.

Głowy, ogony, kręgosłupy i płetwy doskonale nadają się do przyrządzenia zupy rybnej. Można z nich również ugotować wywar na galaretę, którą zalejemy rybę. Uwaga – po zagotowaniu wywar trzeba odcedzić.

Przechowywanie

Ryby tłuste, filety i płaty szybciej tracą świeżość niż chude oraz przechowywane w całości. Jeżeli smażenie czy pieczenie planujesz tego samego dnia, kiedy kupiłaś rybę, możesz ją od razu wypatroszyć, umyć i posolić. Tak przygotowana i okryta folią może poleżeć w lodówce kilka godzin. Jeżeli ryba ma być podawana dopiero następnego dnia, po usunięciu wnętrzności osusz ją tylko papierowym ręcznikiem (także środek). Owiniętą w folię postaw w lodówce na tej półce, na której jest najniższa temperatura. Rybę możesz umyć i osolić na godzinę przed zrobieniem potrawy.

Po kulinarnych zmaganiach pozostaje ci usunięcie nieprzyjemnego zapachu z rąk i mieszkania. Naczynia i noże używane do przygotowania ryby trzeba przed zmyciem spłukać zimną wodą. Kiedy się z tym uporasz, umyj ręce płynem do mycia naczyń, a potem przytrzyj sokiem z cytryny i posmaruj kremem. Zapach smażonej czy pieczonej ryby zlikwidujesz gotując, kilkanaście minut łyżeczkę goździków w litrze wody. Możesz też wrzucić na patelnię natkę pietruszki lub zapalić świecę zapachową.

cytryna

 

Czym poprawić smak ryby?

Oprócz szczypty soli smak i aromat ryby uatrakcyjnią popularne przyprawy, owoce a także warzywa:

– cytryna – likwiduje zapach mułu;

– pieprz – najlepszy biały a do śledzi zielony;

– cebula – godzinę przed przyrządzeniem obłóż rybę plasterkami;

– koper – doda aromatu;

– czosnek – do zup rybnych.

 

Przeczytaj również:

 

  1. Śledzie na wigilijnym stole
  2. Wigilijna postna kapusta na różne sposoby
  3. Pyszne zupy wigilijne
  4. Jak zrobić świąteczną kutię?
  5. Karp na różne sposoby
  6. Świąteczne dekoracje stołu i mieszkania
  7. Ciasta i słodkości

 

Jak filetować rybę:



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


jeden + 3 =


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto

Aleja handlowa

Pure Collagen - kolagen morski z elastyną i antyoksydantami
Suplement diety z największą dawką kolagenu z ryb morskich
Cena:
59 zł
Lampa
Fantazyjna, drewniana lampa zdobiona sercem z kloszem pokrytym materiałem
Cena:
249 zł
Organiczny tusz do rzęs ZAO
Kosmetyk naturalny - sklep Rhea.com.pl
Cena:
69 zł
Spa dla włosów z BingoSpa
Zestaw kosmetyków pielęgnacyjnych do włosów
Cena:
86 zł
Wyciskarka soku Sana EUJ-707 firmy Omega
Pełna wszechstronność - doskonale wyciska każdy gatunek owoców, warzyw czy ziół.
Cena:
1670 zł
LUXORYA bursztyn & kawior - Krem odżywczo-regenerujący
Krem polecany do pielęgnacji cery suchej, zmęczonej, wy­ma­ga­ją­cej regeneracji i na­wil­że­nia oraz dojrzałej
Cena:
174 zł
Polecamy więcej
Zmysłowe i eleganckie koszulki Obsessive
Zmysłowe i eleganckie koszulki Obsessive
Badanie Żywej Kropli krwi – Revitum.pl
Badanie Żywej Kropli krwi – Revitum.pl
Maskotki dla najmłodszych Nicisklep.pl
Maskotki dla najmłodszych Nicisklep.pl
Jedzenie, które szkodzi
Jedzenie, które szkodzi
FORUM - bieżące dyskusje
Jakie ćwiczenia na uda
Nawet pod górkę to akurat po prostu może być bardzo taki dobry sposób...
Rower czy spacer?
Też zdecydowanie po prostu wolę rower bo to jest dla mnie akurat...
Jakie ćwiczenia na uda
Przysiady to na piękne pośladki :) Ja próbowałam biegać ale trener mi podpowiedział,...
KOsmetyki do włosów
O włosy trzeba dbać właściwie non stop. No i oczywiście dobry fryzjer...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM