Jak sprawić karpia: sposób na rybę
2 grudnia 2010, autor: Emilia

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
meblowyoutlet.com

Oprawiając wigilijnego karpia, warto pamiętać, że jego łuska noszona w portfelu jest podobno doskonałą strażniczką finansów przez cały rok.

Bez potraw z ryby nie wyobrażamy sobie Wigilii. Smażona i w galarecie – co roku miliony ludzi zajadają się delikatnym rybim mięsem. Na większości stołów króluje karp. Niektórzy wybierają inne ryby słodkowodne ( sandacza, pstrąga) albo morskie ( dorsza, halibuta). Wbrew pozorom przygotowanie smacznej ryby nie ogranicza się do wrzucenia jej na patelnię czy do garnka. Trzeba wiedzieć, jak ją skrobać, patroszyć i przechowywać.

Po czym poznać czy jest świeża

Większość osób kupuje żywe ryby, by mieć gwarancją świeżości. Jeżeli jednak nie chcesz sama zabijać kupionego karpia, pozostaje ci bardzo dokładnie obejrzeć towar w sklepie. Świeżą rybę poznasz po kilku ważnych szczegółach: ma czerwone skrzela i jasne, niezamglone oczy. Jeśli sprzedawca odciął już głowę, sprawdź, jak pachnie twój zakup i czy łuski nie są pokryte specyficznym śliskim nalotem.

Smakosze twierdzą, że ryba jest najsmaczniejsza wtedy, gdy przyrządzimy ją w ciągu 2 godzin po zabiciu. Jeżeli musisz sama się tym zająć, pamiętaj, by najpierw ogłuszyć rybą pałką lub młotkiem. Potem odetnij jej głowę.

Patroszenie

Rybę rozcinamy w kierunku od ogona do głowy i delikatnie wyjmujemy wnętrzności. Nie wolno naruszyć woreczka żółciowego, ponieważ rozlana żółć nada mięsu posmak goryczy. Jeśli jednak go uszkodzisz, jak najszybciej umyj rybę pod bieżącą wodą. Musisz to zrobić dokładnie, bo nawet odrobina żółci może popsuć smak potrawy. Jeżeli chcesz podać rybę razem z głową, nożykiem powinnaś usunąć oczy i skrzela.

Głowy, ogony, kręgosłupy i płetwy doskonale nadają się do przyrządzenia zupy rybnej. Można z nich również ugotować wywar na galaretę, którą zalejemy rybę. Uwaga – po zagotowaniu wywar trzeba odcedzić.

Przechowywanie

Ryby tłuste, filety i płaty szybciej tracą świeżość niż chude oraz przechowywane w całości. Jeżeli smażenie czy pieczenie planujesz tego samego dnia, kiedy kupiłaś rybę, możesz ją od razu wypatroszyć, umyć i posolić. Tak przygotowana i okryta folią może poleżeć w lodówce kilka godzin. Jeżeli ryba ma być podawana dopiero następnego dnia, po usunięciu wnętrzności osusz ją tylko papierowym ręcznikiem (także środek). Owiniętą w folię postaw w lodówce na tej półce, na której jest najniższa temperatura. Rybę możesz umyć i osolić na godzinę przed zrobieniem potrawy.

Po kulinarnych zmaganiach pozostaje ci usunięcie nieprzyjemnego zapachu z rąk i mieszkania. Naczynia i noże używane do przygotowania ryby trzeba przed zmyciem spłukać zimną wodą. Kiedy się z tym uporasz, umyj ręce płynem do mycia naczyń, a potem przytrzyj sokiem z cytryny i posmaruj kremem. Zapach smażonej czy pieczonej ryby zlikwidujesz gotując, kilkanaście minut łyżeczkę Gożdzików w litrze wody. Możesz też wrzucić na patelnię natkę pietruszki lub zapalić świecę zapachową.

Czym poprawić smak ryby?

Oprócz szczypty soli smak i aromat ryby uatrakcyjnią popularne przyprawy, owoce a także warzywa:

- cytryna – likwiduje zapach mułu;

- pieprz – najlepszy biały a do śledzi zielony;

- cebula – godzinę przed przyrządzeniem obłóż rybę plasterkami;

- koper – doda aromatu;

- czosnek – do zup rybnych.

Emilia

Przeczytaj również:

  1. Śledzie na wigilijnym stole
  2. Wigilijna postna kapusta na różne sposoby
  3. Pyszne zupy wigilijne
  4. Jak zrobić świąteczną kutię?
  5. Karp na różne sposoby
  6. Świąteczne dekoracje stołu i mieszkania
  7. Ciasta i słodkości

Jak filetować rybę:



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


− dwa = 7


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto
optyline

Aleja handlowa

BIOSIL Plus
Suplement na piękną, zdrową cerę i lśniące włosy
Cena:
13 zł
Spodnie Czakra 411
Lekkie i przewiewne Spodnie Czakara - Idalne na upalne dni!
Cena:
129,00 zł
Puszka cup cakes
Metalowa, duża puszka z motywem smakołyków.
Cena:
25 zł
Delia Cosmetics Cameleo Krem do rozjaśniania włosów (2-3 tony)
Krem jest doskonałym preparatem przeznaczonym do stopniowego rozjaśniania włosów
Cena:
7,23 zł
Macerat z kwiatów opuncji w oleju arganowym 50 ml
Idealna kompozycja dla zniszczonej, potrzebującej regeneracji i głębokiego nawilżenia skóry
Cena:
51,48 zł
Olejek różany do twarzy, szyi i dekoltu z olejkiem macadamia
Polecany do wszystkich typów cery
Cena:
12,99 zł
Polecamy więcej
Co nas męczy, co nas osłabia?
Co nas męczy, co nas osłabia?
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
FORUM - bieżące dyskusje
koniec świata
Tak, stres to główna przyczyna chorób... Ale trudno się go pozbyć z dzisiejszego...
Co ugotować dziś na obiad?
Mam dużo dojrzałej papryki więc chyba będzie pikantne leczo:)
Jesienna metamorfoza domu - konkurs
U mnie właśnie trwa taka jesienna metamorfoza - wyrzucam dywan pamiętający zeszły wiek, wprowadzam...
Zdrada
Nie dowiemy się jak naprawdę się zachowamy i czy zrozumiemy, dopóki ten...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM