Jak sprawić karpia: sposób na rybę
2 grudnia 2010, autor: Emilia

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

Oprawiając wigilijnego karpia, warto pamiętać, że jego łuska noszona w portfelu jest podobno doskonałą strażniczką finansów przez cały rok.

Bez potraw z ryby nie wyobrażamy sobie Wigilii. Smażona i w galarecie – co roku miliony ludzi zajadają się delikatnym rybim mięsem. Na większości stołów króluje karp. Niektórzy wybierają inne ryby słodkowodne ( sandacza, pstrąga) albo morskie ( dorsza, halibuta). Wbrew pozorom przygotowanie smacznej ryby nie ogranicza się do wrzucenia jej na patelnię czy do garnka. Trzeba wiedzieć, jak ją skrobać, patroszyć i przechowywać.

Po czym poznać czy jest świeża

Większość osób kupuje żywe ryby, by mieć gwarancją świeżości. Jeżeli jednak nie chcesz sama zabijać kupionego karpia, pozostaje ci bardzo dokładnie obejrzeć towar w sklepie. Świeżą rybę poznasz po kilku ważnych szczegółach: ma czerwone skrzela i jasne, niezamglone oczy. Jeśli sprzedawca odciął już głowę, sprawdź, jak pachnie twój zakup i czy łuski nie są pokryte specyficznym śliskim nalotem.

Smakosze twierdzą, że ryba jest najsmaczniejsza wtedy, gdy przyrządzimy ją w ciągu 2 godzin po zabiciu. Jeżeli musisz sama się tym zająć, pamiętaj, by najpierw ogłuszyć rybą pałką lub młotkiem. Potem odetnij jej głowę.

Patroszenie

Rybę rozcinamy w kierunku od ogona do głowy i delikatnie wyjmujemy wnętrzności. Nie wolno naruszyć woreczka żółciowego, ponieważ rozlana żółć nada mięsu posmak goryczy. Jeśli jednak go uszkodzisz, jak najszybciej umyj rybę pod bieżącą wodą. Musisz to zrobić dokładnie, bo nawet odrobina żółci może popsuć smak potrawy. Jeżeli chcesz podać rybę razem z głową, nożykiem powinnaś usunąć oczy i skrzela.

Głowy, ogony, kręgosłupy i płetwy doskonale nadają się do przyrządzenia zupy rybnej. Można z nich również ugotować wywar na galaretę, którą zalejemy rybę. Uwaga – po zagotowaniu wywar trzeba odcedzić.

Przechowywanie

Ryby tłuste, filety i płaty szybciej tracą świeżość niż chude oraz przechowywane w całości. Jeżeli smażenie czy pieczenie planujesz tego samego dnia, kiedy kupiłaś rybę, możesz ją od razu wypatroszyć, umyć i posolić. Tak przygotowana i okryta folią może poleżeć w lodówce kilka godzin. Jeżeli ryba ma być podawana dopiero następnego dnia, po usunięciu wnętrzności osusz ją tylko papierowym ręcznikiem (także środek). Owiniętą w folię postaw w lodówce na tej półce, na której jest najniższa temperatura. Rybę możesz umyć i osolić na godzinę przed zrobieniem potrawy.

Po kulinarnych zmaganiach pozostaje ci usunięcie nieprzyjemnego zapachu z rąk i mieszkania. Naczynia i noże używane do przygotowania ryby trzeba przed zmyciem spłukać zimną wodą. Kiedy się z tym uporasz, umyj ręce płynem do mycia naczyń, a potem przytrzyj sokiem z cytryny i posmaruj kremem. Zapach smażonej czy pieczonej ryby zlikwidujesz gotując, kilkanaście minut łyżeczkę Gożdzików w litrze wody. Możesz też wrzucić na patelnię natkę pietruszki lub zapalić świecę zapachową.

Czym poprawić smak ryby?

Oprócz szczypty soli smak i aromat ryby uatrakcyjnią popularne przyprawy, owoce a także warzywa:

- cytryna – likwiduje zapach mułu;

- pieprz – najlepszy biały a do śledzi zielony;

- cebula – godzinę przed przyrządzeniem obłóż rybę plasterkami;

- koper – doda aromatu;

- czosnek – do zup rybnych.

Emilia

Przeczytaj również:

  1. Śledzie na wigilijnym stole
  2. Wigilijna postna kapusta na różne sposoby
  3. Pyszne zupy wigilijne
  4. Jak zrobić świąteczną kutię?
  5. Karp na różne sposoby
  6. Świąteczne dekoracje stołu i mieszkania
  7. Ciasta i słodkości

Jak filetować rybę:



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


+ dziewięć = 14


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto

Aleja handlowa

Dzbanek z pojemnikiem na owoce i lód
Dzbanek wykonany z najwyższej jakości akrylu z wkładem na owoce oraz na lód
Cena:
137 zł
5-częściowy komplet pościeli satynowej Bielbaw
Niezwykłe wzory, dynamiczne zestawienie barw odzwierciedlają najnowsze trendy.
Cena:
141,30 zł
Spodnie Czakra 411
Lekkie i przewiewne Spodnie Czakara - Idalne na upalne dni!
Cena:
129,00 zł
Delia Cosmetics Cameleo Krem do rozjaśniania włosów (2-3 tony)
Krem jest doskonałym preparatem przeznaczonym do stopniowego rozjaśniania włosów
Cena:
7,23 zł
Naturalna Henna Ciemny Brąz 150g Khadi (19,30zł/100g + czepek i rękawiczki)
Ziołowa, całkowicie naturalna farba do włosów, wspaniale nabłyszcza i odżywia włosy
Cena:
29,00 zł
Kreda koloryzująca do włosów MARION
6 odcieni: Zielona, niebieska, różowa, pomarańczowa, czerwona, fioletowa
Cena:
9,90 zł
Polecamy więcej
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Piękna jesienią – polecane produkty i zabiegi – akcja z nagrodami!
Piękna jesienią – polecane produkty i zabiegi – akcja z nagrodami!
Produkty do pielęgnacji i regeneracji włosów Pilomax
Produkty do pielęgnacji i regeneracji włosów Pilomax
Kobiecość wspomagana od wewnątrz – czyli Oleofarm dla urody
Kobiecość wspomagana od wewnątrz – czyli Oleofarm dla urody
FORUM - bieżące dyskusje
Czy walczyć o zajętego mężczyznę?…
Tylko gdzie takiego szukać? Znam mało facetów z poczuciem humoru, więcej to smutasy których...
Jak zaciągnąć faceta do łóżka?…
Albo trzeba trzymać produkty w podpisanych pojemnikach i zaprogramować to tak żeby lodówka je rozpoznawała?
Jaka bielizna
Sugerujesz, że dopiero jak się znajdzie to Ci takie kupi?...
Znajomość z przestępcą, więźniem lu…
w ramach umartwiania się za grzechy powinni mieć tylko wodę ze strumienia...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM