Jak sprawić karpia: sposób na rybę

17 grudnia 2014, autor: Emilia

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

karp1

 

Oprawiając wigilijnego karpia, warto pamiętać, że jego łuska noszona w portfelu jest podobno doskonałą strażniczką finansów przez cały rok.

Bez potraw z ryby nie wyobrażamy sobie Wigilii. Smażona i w galarecie – co roku miliony ludzi zajadają się delikatnym rybim mięsem. Na większości stołów króluje karp. Niektórzy wybierają inne ryby słodkowodne ( sandacza, pstrąga) albo morskie ( dorsza, halibuta). Wbrew pozorom przygotowanie smacznej ryby nie ogranicza się do wrzucenia jej na patelnię czy do garnka. Trzeba wiedzieć, jak ją skrobać, patroszyć i przechowywać.

Po czym poznać czy jest świeża

Większość osób kupuje żywe ryby, by mieć gwarancją świeżości. Jeżeli jednak nie chcesz sama zabijać kupionego karpia, pozostaje ci bardzo dokładnie obejrzeć towar w sklepie. Świeżą rybę poznasz po kilku ważnych szczegółach: ma czerwone skrzela i jasne, niezamglone oczy. Jeśli sprzedawca odciął już głowę, sprawdź, jak pachnie twój zakup i czy łuski nie są pokryte specyficznym śliskim nalotem.

Smakosze twierdzą, że ryba jest najsmaczniejsza wtedy, gdy przyrządzimy ją w ciągu 2 godzin po zabiciu. Jeżeli musisz sama się tym zająć, pamiętaj, by najpierw ogłuszyć rybą pałką lub młotkiem. Potem odetnij jej głowę.

Patroszenie

Rybę rozcinamy w kierunku od ogona do głowy i delikatnie wyjmujemy wnętrzności. Nie wolno naruszyć woreczka żółciowego, ponieważ rozlana żółć nada mięsu posmak goryczy. Jeśli jednak go uszkodzisz, jak najszybciej umyj rybę pod bieżącą wodą. Musisz to zrobić dokładnie, bo nawet odrobina żółci może popsuć smak potrawy. Jeżeli chcesz podać rybę razem z głową, nożykiem powinnaś usunąć oczy i skrzela.

Głowy, ogony, kręgosłupy i płetwy doskonale nadają się do przyrządzenia zupy rybnej. Można z nich również ugotować wywar na galaretę, którą zalejemy rybę. Uwaga – po zagotowaniu wywar trzeba odcedzić.

Przechowywanie

Ryby tłuste, filety i płaty szybciej tracą świeżość niż chude oraz przechowywane w całości. Jeżeli smażenie czy pieczenie planujesz tego samego dnia, kiedy kupiłaś rybę, możesz ją od razu wypatroszyć, umyć i posolić. Tak przygotowana i okryta folią może poleżeć w lodówce kilka godzin. Jeżeli ryba ma być podawana dopiero następnego dnia, po usunięciu wnętrzności osusz ją tylko papierowym ręcznikiem (także środek). Owiniętą w folię postaw w lodówce na tej półce, na której jest najniższa temperatura. Rybę możesz umyć i osolić na godzinę przed zrobieniem potrawy.

Po kulinarnych zmaganiach pozostaje ci usunięcie nieprzyjemnego zapachu z rąk i mieszkania. Naczynia i noże używane do przygotowania ryby trzeba przed zmyciem spłukać zimną wodą. Kiedy się z tym uporasz, umyj ręce płynem do mycia naczyń, a potem przytrzyj sokiem z cytryny i posmaruj kremem. Zapach smażonej czy pieczonej ryby zlikwidujesz gotując, kilkanaście minut łyżeczkę goździków w litrze wody. Możesz też wrzucić na patelnię natkę pietruszki lub zapalić świecę zapachową.

cytryna

 

Czym poprawić smak ryby?

Oprócz szczypty soli smak i aromat ryby uatrakcyjnią popularne przyprawy, owoce a także warzywa:

– cytryna – likwiduje zapach mułu;

– pieprz – najlepszy biały a do śledzi zielony;

– cebula – godzinę przed przyrządzeniem obłóż rybę plasterkami;

– koper – doda aromatu;

– czosnek – do zup rybnych.

 

Przeczytaj również:

 

  1. Śledzie na wigilijnym stole
  2. Wigilijna postna kapusta na różne sposoby
  3. Pyszne zupy wigilijne
  4. Jak zrobić świąteczną kutię?
  5. Karp na różne sposoby
  6. Świąteczne dekoracje stołu i mieszkania
  7. Ciasta i słodkości

 

Jak filetować rybę:



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Rajstopy LILI 20 DEN
Eleganckie, miękkie i wygodne rajstopy gładkie
Cena:
6 zł
Musująca kula do kąpieli
Sklep Secret-soap.com
Cena:
9,90 zł
Tabletki i żele powiekszające biust
Marzysz o pięknym, jędrnym biuście? Zajrzyj do sklepu!
Cena:
od 78 zł
Lovela ZESTAW White + Color do prania 2x5l
Hipoalergiczna seria LOVELA Balsam. Wysoka skuteczność działania i zadowolenia wśród klientów jest wyznacznikiem marki.
Cena:
70 zł
ROC Zestaw wyszczuplający do ciała
Jest to pionierski preparat o działaniu wyszczuplającym, antycellulitowym, nawilżającym - wszystko w jednym!
Cena:
39,98 zł
Masażer stóp i łydek 4D Massager
Perfekcyjny masaż dzięki systemowi rolek i poduszek powietrznych!
Cena:
1990,00 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Fajne skórzane torebki - gdzie kupi…
Kolejna śliczna, tania, fajnie wyglądająca, ale to kwestia taka, jakie macie oczekiwania....
Gdzie kupić porządną skórzaną toreb…
To też od Merg, ale niesamowicie fajna. Co Wy na to? Tym bardziej...
co ostatnio upolowałaś?
Ja ostatnio mam to szczęście testować zupełnie nowa linię perfum. Inspiracji najczęściej...
Mieszkania Szczecin
Szukacie ładnych mieszkań które moglibyście zakupić w świetnej okolicy w Szczecinie ? Jeśli posiadacie...
facebook
[corner-ad id=1]