Polędwiczki duszone z sosem serowo-kaparowym i warzywami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Polędwiczki duszone z sosem serowo-kaparowym i warzywami

31 marca 2014, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Na dworze coraz cieplej więc z werwą przywitajmy nowy sezon. Dajmy się ponieść fantazji i przygotujmy prawdziwie wiosenne menu – polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami. To danie doda nam energii, a przy okazji pozwoli odkryć kolejny pomysł kulinarny z użyciem serka topionego.

file1396255960

Każdy marzy, aby wraz z rozpoczęciem cieplejszych dni i wiosny pozbyć się zimowej ospałości i zbędnych kilogramów. Warto jednak pamiętać, że zbyt restrykcyjna dieta może przynieść więcej szkód dla zdrowia niż pożytku. Próba żywienia się sałatą i wodą mineralną zwykle nie kończy się szczęśliwie – w najlepszym wypadku kapitulacją oraz sięgnięciem po wysokokaloryczne, łatwo dostępne przekąski. W tym przejściowym okresie warto więc kosztować dania, które pozwolą uniknąć niekontrolowanych napadów łakomstwa i będą stanowić małe, ale niezwykle cenne przyjemności.

Wraz z rozpoczęciem wiosny na stole powinno znaleźć się więcej warzyw. Dzięki urozmaiconym potrawom w pełni odczujemy zmianę aury i dostarczymy organizmowi odpowiednią dawkę witamin i wartości. Proponujmy niebanalną potrawę mięsno-warzywną, w postaci polędwiczek duszonych w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Dla urozmaicenia do tego dania możemy użyć serka topionego, który świetnie sprawdzi się do przygotowania sosu. Dzięki niemu przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny, a jego przyrządzenie zajmie nam naprawdę niewiele czasu – dodaje Ewa Polińska.

Przepis na polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy

Składniki:

– 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
– 1 łyżka oleju
– 150 ml wina białego wytrawnego
– 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
– 2 łyżki kaparów z zalewy
– sól, pieprz świeżo mielony kolorowy

Wykonanie:

Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie podlać winem i poddusić na wolnym ogniu 7-8 minut.

Ser rozpuścić w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodać kapary.

Na talerz wyłożyć pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polać pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym.

Polędwiczki można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem i marchewką. Gotowe! Smacznego!

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...