Jak piec indyka, żeby był soczysty?

24 listopada 2010, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Mięso z indyka jest bardzo zdrowe i smaczne. Polecamy je osobom starszym, na diecie oraz dzieciom. Pierś indyka jest jednym z chudszych mięs, doskonałym źródłem witamin B6 i B12, cynku, selenu i niacyny.

Szczególnie ciekawy i dobroczynny jest ten ostatni związek. Zawarta w indyku niacyna (witamina PP) ma bardzo korzystny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. Usprawnia metabolizm oraz wspomaga odporność na bakterie układu pokarmowego i płuc. Pomaga usunąć nadmiar cholesterolu. Wygładza  skórę, chroni przed przebarwieniami, łuszczeniem się i nadmiernym rogowaceniem. Osobom cierpiącym na trądzik lub inne problemy z cerą dermatolodzy zalecają częste jedzenie mięsa z indyka. Spożywana w dużej ilości niacyna hamuje również siwienie włosów. Indyk to bogate źródło białka przy niskim poziomie kalorii i cholesterolu. Dla porównania 200 g kotleta z piersi indyka to 150 kcal, podczas gdy kotlet schabowy o takiej samej wadze to 260 kcal.

Aby upiec indyka, należy zacząć od natarcia tuszki przyprawami – z zewnątrz i od wewnątrz. Polecamy do tego celu np. dostępną w naszym sklepie przyprawę do drobiu firmy FUCHS.

Jeżeli nie dysponujemy gotową mieszanką przypraw możemy użyć soli, pieprzu, oliwy, ziół prowansalskich, rozmarynu i tymianku.

Aby nacieranie mięsa było łatwiejsze, a mięso po upieczeniu bardziej soczyste, warto wymieszać przyprawę z kilkoma łyżkami masła. Następnie wkładamy indyka do lodówki na 2 godziny aby mięso skruszało. Przed włożeniem tuszki do piekarnika należy ją odpowiednio ułożyć: skrzydła wkładamy pod spód, a udka tak aby przylegały do reszty (można je w tym celu przywiązać). Zaczynamy piec w 220 st. Po 20 minutach przykrywamy indyka folią aluminiową, aby mięso nie wyschło nadmiernie podczas pieczenia, i pieczemy tak przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię, obniżamy temperaturę do 150 st. i czekamy aż mięso uzyska odpowiednią miękkość i rumianą barwę. W ten sposób pieczemy indyka 3-4 kilogramowego.

Całość zajmuje ok. 1,5 – 2 godziny. Jeśli natomiast chcemy upiec dużego 10 kg indyka, to potrzebować będziemy na to aż 5 godzin. Indyk faszerowany to dodatkowa godzina pieczenia w obydwu przypadkach.

Podawać można z żurawiną lub borówkami. Doskonale smakuje polany sosem wytopionym podczas pieczenia.

Smacznego życzy załoga sklepu www.Befsztyk.pl

 

 

Przeczytaj również:

  1. Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy
  2. Indyk z ogórkiem, rzodkiewkami i sałatą lodową
  3. Zrazy indycze nadziewane porami w sosie serowym
  4. Sałatka z indykiem, bananem i jabłkiem
  5. Steki z indyka z soczewicą
  6. Indyk Teriyaki z makaronem orkiszowym
  7. Więcej przepisów z indyka


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


− dwa = 2


Aleja handlowa

Kolagen Quantum SERUM
Połączenie kolagenu naturalnego ze specjalnie skomponowanymi peptydami biomimetycznymi
Cena:
180 zł
Deser na odchudzanie PROLAVIA
Pakiet Basic nawet do 2 kg mniej
Cena:
69 zł
Aronslim 10 x buteleczka 20 ml
Jedyny na świecie preparat z silnie odchudzającą escyną
Cena:
65 zł
Czerwone skórzane czółenka na szpilce
Bardzo kobiece i wygodne, idealnie dopasowują się do stopy
Cena:
219,90 zł
HERO Sport woda toaletowa Perfumerianiebieska.pl
Dynamiczny i energetyzujący zapach dla mężczyzn. Nowy świeży zapach dodający energ
Cena:
26,40 zł
Świeca Ocean Mist - Zamglony ocean (baryłka)
Ożywcza energia oceanu, odrobina słońca i świeże powietrze
Cena:
29,95 zł

FORUM - bieżące dyskusje

modna torebka
Natomiast ja zachwycam się pięknymi torebkami w znanych projektantów Kleina, Laurena. Aż...
Rozstanie
Takie uświadamianie sobie wad i przypominanie tego, co było niefajne, rzeczywiście potrafi zadziałać....
Darmowa telewizja on-line
Na Ja natomiast chętnie wpadam tutaj: i polecam. Wszystkie programy i seriale,...
Jak poprawić sobie nastój i podnieś…
Też mam takie okresy. najchętniej bym się wtedy odizolowała i często tak robię....
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM
facebook