Jak piec indyka, żeby był soczysty?
24 listopada 2010, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
meblowyoutlet.com

Mięso z indyka jest bardzo zdrowe i smaczne. Polecamy je osobom starszym, na diecie oraz dzieciom. Pierś indyka jest jednym z chudszych mięs, doskonałym źródłem witamin B6 i B12, cynku, selenu i niacyny.

Szczególnie ciekawy i dobroczynny jest ten ostatni związek. Zawarta w indyku niacyna (witamina PP) ma bardzo korzystny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. Usprawnia metabolizm oraz wspomaga odporność na bakterie układu pokarmowego i płuc. Pomaga usunąć nadmiar cholesterolu. Wygładza  skórę, chroni przed przebarwieniami, łuszczeniem się i nadmiernym rogowaceniem. Osobom cierpiącym na trądzik lub inne problemy z cerą dermatolodzy zalecają częste jedzenie mięsa z indyka. Spożywana w dużej ilości niacyna hamuje również siwienie włosów. Indyk to bogate źródło białka przy niskim poziomie kalorii i cholesterolu. Dla porównania 200 g kotleta z piersi indyka to 150 kcal, podczas gdy kotlet schabowy o takiej samej wadze to 260 kcal.

Aby upiec indyka, należy zacząć od natarcia tuszki przyprawami – z zewnątrz i od wewnątrz. Polecamy do tego celu np. dostępną w naszym sklepie przyprawę do drobiu firmy FUCHS.

Jeżeli nie dysponujemy gotową mieszanką przypraw możemy użyć soli, pieprzu, oliwy, ziół prowansalskich, rozmarynu i tymianku.

Aby nacieranie mięsa było łatwiejsze, a mięso po upieczeniu bardziej soczyste, warto wymieszać przyprawę z kilkoma łyżkami masła. Następnie wkładamy indyka do lodówki na 2 godziny aby mięso skruszało. Przed włożeniem tuszki do piekarnika należy ją odpowiednio ułożyć: skrzydła wkładamy pod spód, a udka tak aby przylegały do reszty (można je w tym celu przywiązać). Zaczynamy piec w 220 st. Po 20 minutach przykrywamy indyka folią aluminiową, aby mięso nie wyschło nadmiernie podczas pieczenia, i pieczemy tak przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię, obniżamy temperaturę do 150 st. i czekamy aż mięso uzyska odpowiednią miękkość i rumianą barwę. W ten sposób pieczemy indyka 3-4 kilogramowego.

Całość zajmuje ok. 1,5 – 2 godziny. Jeśli natomiast chcemy upiec dużego 10 kg indyka, to potrzebować będziemy na to aż 5 godzin. Indyk faszerowany to dodatkowa godzina pieczenia w obydwu przypadkach.

Podawać można z żurawiną lub borówkami. Doskonale smakuje polany sosem wytopionym podczas pieczenia.

Smacznego życzy załoga sklepu www.Befsztyk.pl

Przeczytaj również:

  1. Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy
  2. Indyk z ogórkiem, rzodkiewkami i sałatą lodową
  3. Zrazy indycze nadziewane porami w sosie serowym
  4. Sałatka z indykiem, bananem i jabłkiem
  5. Steki z indyka z soczewicą
  6. Indyk Teriyaki z makaronem orkiszowym
  7. Więcej przepisów z indyka


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


7 + jeden =


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto
optyline

Aleja handlowa

Biustonosz sportowy z serii Tri Action
Idealny do aktywnego uprawiania sportu. Podtrzymuje i chroni piersi
Cena:
119,90 zł
BIOSIL Plus
Suplement na piękną, zdrową cerę i lśniące włosy
Cena:
13 zł
Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
Macerat z kwiatów opuncji w oleju arganowym 50 ml
Idealna kompozycja dla zniszczonej, potrzebującej regeneracji i głębokiego nawilżenia skóry
Cena:
51,48 zł
 Srebrne kolczyki - sklep e-sentiell.com
Eleganckie kolczyki pr.925 cyrkonia biała
Cena:
76,30 zł
Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
Polecamy więcej
Co nas męczy, co nas osłabia?
Co nas męczy, co nas osłabia?
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
FORUM - bieżące dyskusje
Atopowe zapalenie skóry
Nic nie mów, mojej córce lekarz zapisał steryd na twarz. Jak szłam do apteki...
Coś dla mam atopików.
No ja smarowałam takie mega wysuszone punkty, nawet mi się strupy robiły, swędziały,...
Co ugotować dziś na obiad?
Ryż brązowy, schab z indyka i ugotowana brukselka
styl gwiazd
No nie... taki fajny temat umarł? Odświeżam :) Uwielbiam styl Olivii Palermo, zawsze wygląda...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM