Jak piec indyka, żeby był soczysty?

24 listopada 2010, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Mięso z indyka jest bardzo zdrowe i smaczne. Polecamy je osobom starszym, na diecie oraz dzieciom. Pierś indyka jest jednym z chudszych mięs, doskonałym źródłem witamin B6 i B12, cynku, selenu i niacyny.

Szczególnie ciekawy i dobroczynny jest ten ostatni związek. Zawarta w indyku niacyna (witamina PP) ma bardzo korzystny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. Usprawnia metabolizm oraz wspomaga odporność na bakterie układu pokarmowego i płuc. Pomaga usunąć nadmiar cholesterolu. Wygładza  skórę, chroni przed przebarwieniami, łuszczeniem się i nadmiernym rogowaceniem. Osobom cierpiącym na trądzik lub inne problemy z cerą dermatolodzy zalecają częste jedzenie mięsa z indyka. Spożywana w dużej ilości niacyna hamuje również siwienie włosów. Indyk to bogate źródło białka przy niskim poziomie kalorii i cholesterolu. Dla porównania 200 g kotleta z piersi indyka to 150 kcal, podczas gdy kotlet schabowy o takiej samej wadze to 260 kcal.

Aby upiec indyka, należy zacząć od natarcia tuszki przyprawami – z zewnątrz i od wewnątrz. Polecamy do tego celu np. dostępną w naszym sklepie przyprawę do drobiu firmy FUCHS.

Jeżeli nie dysponujemy gotową mieszanką przypraw możemy użyć soli, pieprzu, oliwy, ziół prowansalskich, rozmarynu i tymianku.

Aby nacieranie mięsa było łatwiejsze, a mięso po upieczeniu bardziej soczyste, warto wymieszać przyprawę z kilkoma łyżkami masła. Następnie wkładamy indyka do lodówki na 2 godziny aby mięso skruszało. Przed włożeniem tuszki do piekarnika należy ją odpowiednio ułożyć: skrzydła wkładamy pod spód, a udka tak aby przylegały do reszty (można je w tym celu przywiązać). Zaczynamy piec w 220 st. Po 20 minutach przykrywamy indyka folią aluminiową, aby mięso nie wyschło nadmiernie podczas pieczenia, i pieczemy tak przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię, obniżamy temperaturę do 150 st. i czekamy aż mięso uzyska odpowiednią miękkość i rumianą barwę. W ten sposób pieczemy indyka 3-4 kilogramowego.

Całość zajmuje ok. 1,5 – 2 godziny. Jeśli natomiast chcemy upiec dużego 10 kg indyka, to potrzebować będziemy na to aż 5 godzin. Indyk faszerowany to dodatkowa godzina pieczenia w obydwu przypadkach.

Podawać można z żurawiną lub borówkami. Doskonale smakuje polany sosem wytopionym podczas pieczenia.

Smacznego życzy załoga sklepu www.Befsztyk.pl

 

 

Przeczytaj również:

  1. Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy
  2. Indyk z ogórkiem, rzodkiewkami i sałatą lodową
  3. Zrazy indycze nadziewane porami w sosie serowym
  4. Sałatka z indykiem, bananem i jabłkiem
  5. Steki z indyka z soczewicą
  6. Indyk Teriyaki z makaronem orkiszowym
  7. Więcej przepisów z indyka


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


+ osiem = 10


Aleja handlowa

Komplet biżuterii LOVRIN
Elegancja z Mediolańskim stylem
Cena:
149 zł
Karma dla psów Pacific Stream Canine Formula 6,8 kg
Karma sucha pełnoporcjowa dla psów dorosłych, z wędzonym łososiem
Cena:
102 zł
Krem przeciwzmarszczkowy ILUA
Ten krem to "mała czerwona", cudowna sukienka dla Twojej skóry
Cena:
280 zł
VICHY Dezodorant Anti-Transpirant roll-on
Antyperspirant w kulce do skóry wrażliwe
Cena:
23,12 zł
10% rabatu na wszystko w www.szkla.com
Skorzystaj z promocji i kupuj taniej!
Cena:
VELVETIC Profi Hipoalergiczny wosk do depilacji ciała
48 pojedyńczych plastrów w zestawie!Hypoalergiczna formuła!
Cena:
12,99 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Nasze zdjęcia
Wystraszy się, jak to przeczyta :P
Nasze zdjęcia
Spokojnie, ja już sobie z nim poradzę i bez fotki okręcę :P
Szukanie wrażeń poza związkiem
Napisz, napisz bo jestem bardzo ciekawa co myślisz. Niechcemisie-bardzo dobrze myślisz, jestem w...
Szukanie wrażeń poza związkiem
Już wczoraj się wypowiedziałem...Ksiądz dwa razy kazania nie powtarza :)
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek prosenior24.pl
facebook