Jak piec indyka, żeby był soczysty?

24 listopada 2010, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Mięso z indyka jest bardzo zdrowe i smaczne. Polecamy je osobom starszym, na diecie oraz dzieciom. Pierś indyka jest jednym z chudszych mięs, doskonałym źródłem witamin B6 i B12, cynku, selenu i niacyny.

Szczególnie ciekawy i dobroczynny jest ten ostatni związek. Zawarta w indyku niacyna (witamina PP) ma bardzo korzystny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. Usprawnia metabolizm oraz wspomaga odporność na bakterie układu pokarmowego i płuc. Pomaga usunąć nadmiar cholesterolu. Wygładza  skórę, chroni przed przebarwieniami, łuszczeniem się i nadmiernym rogowaceniem. Osobom cierpiącym na trądzik lub inne problemy z cerą dermatolodzy zalecają częste jedzenie mięsa z indyka. Spożywana w dużej ilości niacyna hamuje również siwienie włosów. Indyk to bogate źródło białka przy niskim poziomie kalorii i cholesterolu. Dla porównania 200 g kotleta z piersi indyka to 150 kcal, podczas gdy kotlet schabowy o takiej samej wadze to 260 kcal.

Aby upiec indyka, należy zacząć od natarcia tuszki przyprawami – z zewnątrz i od wewnątrz. Polecamy do tego celu np. dostępną w naszym sklepie przyprawę do drobiu firmy FUCHS.

Jeżeli nie dysponujemy gotową mieszanką przypraw możemy użyć soli, pieprzu, oliwy, ziół prowansalskich, rozmarynu i tymianku.

Aby nacieranie mięsa było łatwiejsze, a mięso po upieczeniu bardziej soczyste, warto wymieszać przyprawę z kilkoma łyżkami masła. Następnie wkładamy indyka do lodówki na 2 godziny aby mięso skruszało. Przed włożeniem tuszki do piekarnika należy ją odpowiednio ułożyć: skrzydła wkładamy pod spód, a udka tak aby przylegały do reszty (można je w tym celu przywiązać). Zaczynamy piec w 220 st. Po 20 minutach przykrywamy indyka folią aluminiową, aby mięso nie wyschło nadmiernie podczas pieczenia, i pieczemy tak przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię, obniżamy temperaturę do 150 st. i czekamy aż mięso uzyska odpowiednią miękkość i rumianą barwę. W ten sposób pieczemy indyka 3-4 kilogramowego.

Całość zajmuje ok. 1,5 – 2 godziny. Jeśli natomiast chcemy upiec dużego 10 kg indyka, to potrzebować będziemy na to aż 5 godzin. Indyk faszerowany to dodatkowa godzina pieczenia w obydwu przypadkach.

Podawać można z żurawiną lub borówkami. Doskonale smakuje polany sosem wytopionym podczas pieczenia.

Smacznego życzy załoga sklepu www.Befsztyk.pl

 

 

Przeczytaj również:

  1. Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy
  2. Indyk z ogórkiem, rzodkiewkami i sałatą lodową
  3. Zrazy indycze nadziewane porami w sosie serowym
  4. Sałatka z indykiem, bananem i jabłkiem
  5. Steki z indyka z soczewicą
  6. Indyk Teriyaki z makaronem orkiszowym
  7. Więcej przepisów z indyka


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


siedem − = 1


Aleja handlowa

Pikowana seledynowa torebka listonoszka Felice Aurora
Listonoszka - torebka damska, będąca jednym z najbardziej uniwersalnych modeli.
Cena:
160 zł
HERO Sport woda toaletowa Perfumerianiebieska.pl
Dynamiczny i energetyzujący zapach dla mężczyzn. Nowy świeży zapach dodający energ
Cena:
26,40 zł
10% rabatu na wszystko w www.szkla.com
Skorzystaj z promocji i kupuj taniej!
Cena:
Aronslim 10 x buteleczka 20 ml
Jedyny na świecie preparat z silnie odchudzającą escyną
Cena:
65 zł
Twinings Strawberry & Mango Tea
Intensywny tropikalny smak - 100% naturalnych składników!
Cena:
19,99 zł
Kolagen Quantum SERUM
Połączenie kolagenu naturalnego ze specjalnie skomponowanymi peptydami biomimetycznymi
Cena:
180 zł

FORUM - bieżące dyskusje

noclegi w różnych zakątkach
Limanowa :) Moge polecić to miasteczko bo tam naprawdę można odpocząć. I mieszkają...
Co kupiłybyście w prezencie samej s…
Kupiłabym sobie trochę wolnego czasu i wyjazd do Nowego Sącza w tym wolnym czasie....
Prezent dla mamy
Fajnym wyborem może jakiś zapach albo szminka to według mnie najlepsze dla mamy...
Bóle mięśni po treningu
Na zakwasy jest kilka sposobów ja osobiście je kiedys stosowałam. Najpierw po treningu...
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM
facebook