Jak odkwasić nasz organizm? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak odkwasić nasz organizm?

1 lipca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Terminem często słyszanym w kontekście zdrowia organizmu, jest zakwaszenie organizmu. Czy rola zakwaszenia jest demonizowana, czy rzeczywiście jest się czego bać? Każda komórka naszego organizmu wymaga wąskiego zakresu pH, w którym zachowane są jej funkcje fizjologiczne; są to wartości 7, 35- 7, 45. Nasz organizm posiada szereg układów buforowych stojących na straży właściwego stężenia jonów wodorowych.

Poza mechanizmami wewnątrzkomórkowymi (hemoglobinowym i białczanowym), na straży odpowiedniego pH stoją płuca (regulacja oddechowa) i nerki; o znaczącej roli nerek najlepiej świadczy szeroki zakres pH moczu (znaczny potencjał buforujący). Skrajne wartości pH, z niekorzystnymi implikacjami zdrowotnymi, to zakwaszenie poniżej 6, 8 i alkalizacja powyżej 7, 8. Takie stany, określane jako kwasica lub zasadowica, wpływają na pracę układu oddechowego czy nerek, a w konsekwencji- stan zdrowia całego organizmu.

Jakie czynniki środowiskowe mają kluczowe znaczenia dla zaburzania równowagi kwasowo- zasadowej organizmu?

Najważniejszym czynnikiem jest dieta, obfitująca w kwasotwórcze produkty. Także stres, brak ruchu czy wręcz przeciwnie- bardzo intensywna aktywność fizyczna, mogą naruszyć delikatną równowagę pH.

Jakie produkty żywnościowe w największym stopniu przyczyniają się do zakwaszenia ustroju?

Produktami wybitnie kwasotwórczymi są mięsa i wędliny, cukier, biała mąka i ryż, sery żółte, kawa i herbata. Należy także uważać na jaja, ryby i orzeszki ziemne. Niebezpieczne nie jest okazyjne spożywanie tych produktów, ale stałe włączenie ich do diety w dużych ilościach.

Co dzieje się z zakwaszonym organizmem?

Następuje zubożenie kości w wapń i większe ryzyko rozwoju osteoporozy, oraz zanik tkanki mięśniowej. Nadmierne obciążenie nerek skutkuje rozwojem kamicy nerkowej. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej sprzyjają rozwojowi cukrzycy, a zakwaszenie płynu śródkomórkowego to doskonałe środowisko dla rozwoju komórek nowotworowych. Zakwaszenie to także bóle i zwyrodnienia stawów, tendencja do rozwoju nadciśnienia, zwiększona podatność na infekcje (bakteryjne i grzybicze) oraz choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Objawom charakterystycznym dla wymienionych jednostek chorobowych towarzyszy chroniczne zmęczenie, skłonność do nadwagi, przewlekłe bóle głowy i zły stan skóry, włosów i paznokci. Aby zdiagnozować zakwaszenie, nie musisz polegać tylko na stwierdzeniu obecności wymienionych objawów.

Bardzo skuteczną, wymierną metodą jest wykonanie całodobowego bilansu pH moczu. Przy pomocy pasków pH (do kupienia w każdej aptece), należy zbadań pH moczu po przebudzeniu, a następnie kilkukrotnie w ciągu dnia w odstępach czasowych. Zanotowane pomiary przedstawiamy w formie graficznej- krzywa o  rozkładzie liniowym świadczy o zakwaszeniu, a krzywa zygzakowata – o fizjologicznych, prawidłowych wahaniach pH w ciągu dnia. Gdy zyskasz pewność, ze Twój organizm jest zakwaszony, zrób wszystko, by przywrócić mu równowagę. Jak to zrobić? Najbardziej oczywistym postępowaniem jest zmiana nawyków żywieniowych- produkty kwasotwórcze powinny stanowić 20%, zaś pozostałe 80%- produkty zasadowe: warzywa, owoce, rośliny strączkowe. Niezbędne jest picie dużych ilości wody źródlanej, najlepiej z cytryną oraz herbatek ziołowych. Włącz do diety oleje roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza olej kokosowy. I jeszcze jedno – wszelkimi sposobami walcz ze stresem – wydzielany podczas stresu kortyzol sieje spustoszenie w równowadze metabolicznej ustroju.

Te wysiłki warto wspomóc profesjonalnymi suplementami, z kompleksowo skomponowanym składem witamin oraz mikro- i makroelementów. Preparaty tego typu pomagają wyeliminować zbędne produkty przemiany materii, a duża zawartość takich minerałów jak wapń, magnez, sód i potas o właściwościach alkalizujących, wspomaga walkę z zakwaszeniem. Źródłem naturalnych składników o silnie odkwaszającym działaniu jest ProDeacid (www.prodeacid.pl), zawierający skoncentrowane wyciągi z owoców i warzyw. Ekstrakt z winogron to bogactwo witamin B, C, D, E i PP oraz pierwiastków o działaniu alkalizującym, oraz polifenole o potencjale detoksykacyjnym. Ekstrakt z kiwi i grapefruita to moc witamin, minerałów i bioflawonoidów stymulujących odporność organizmu oraz oczyszczających organizm. Korzystny wpływ czerwonego buraka sprowadza się do eliminacji toksyn i metali ciężkich oraz wybitnego potencjału zasadotwórczego. Podobne działanie wykazuje ekstrakt z bakłażana, a kiełki prosa stanowią doskonałe źródło beta- karotenu, selenu i manganu, miedzi, litu i jodu oraz kwasów omega, o wszechstronnym korzystnym wpływie na organizm.

Doskonałą jakość ProDeacidu potwierdzają opinie naukowe fachowców, wskazujące na skuteczność wdrożenia takiej suplementacji. Wieloaspektowe działanie zapobiegające zakwaszeniu organizmu, a w razie jego wystąpienia- znoszące jego skutki, to konsekwentna praca nad zmianą stylu życia. Racjonalna dieta wspomagana specjalistycznymi suplementami, takimi jak ProDeacid, umiarkowana aktywność fizyczna i unikanie stresu to uniwersalna recepta na zdrowie, która sprawdzi się także walce z zakwaszeniem ustroju.

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...