Jagodowy zawrót głowy czyli przepisy na dania z jagodami i nie tylko | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jagodowy zawrót głowy czyli przepisy na dania z jagodami i nie tylko

3 sierpnia 2017, dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

Trwa sezon jagodowy – na straganach, w warzywniach, marketach a nawet przy szosach można kupić dzisiaj koszyczki z tymi smacznymi owocami. . Warto pomyśleć nad tym, że te małe ale jakże pożyteczne owoce wpływają korzystnie na wzrok, poprawiają trawienie.

jagoda

Jagody są bardzo dobrym składnikiem lekkostrawnej i zdrowej diety. Dzięki dużej zawartości cukrów owocowych są świetnym rozwiązaniem na zaparcia. Jagody można także śmiało wykorzystywać w kosmetyce, o czym pod koniec artykułu. Wysoka zawartość anthocyanin w jagodach powoduje, że są one wartościowymi lekami w leczeniu żylaków, hemoroidów, słabych naczyń krwionośnych. Jagody zawierają:

  • 0.5% anthocianosidow,
  • witaminy B1 i C,
  • prowitaminę A,
  • około 7% garbników,
  • kwasy roślinne.

Chcąc zadbać o swoją dietę proponujemy kilka ciekawych przepisów z jagodą w roli głównej.

Tradycyjne jagodzianki

bulka

Składniki:

– 1 kg mąki pszennej
– 2 paczki drożdży + 2 łyżeczki cukru + 2-3 łyżki lekko podgrzanego mleka
– około 2 szklanki mleka
– szklanka cukru kryształu
– 20 dag margaryny (roztopić i przestudzić)
– 2 całe jajka
– 4 żółtka
– sól
– sok z cytryny lub olejek cytrynowy
– 1 litr jagód + 2 cukry wanilinowe + 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i mąką, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiać mąkę do miski, dodać cukier, szczyptę soli i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zrobić dołek w mące i wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, żółtka i jajka.

Wyrabiać ciasto ręką lub łyżką, podlewać letnim mlekiem (nie może być gorące!). Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną i przestudzoną margarynę. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Jagody wymieszać z cukrami wanilinowymi i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je oraz wycinać krążki. Do środka dodać jagody, uformować kulki podobnie jak pączki.

Układać bułki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia lub wysypanych mąką. Jagodzianki powinny jeszcze wyrosnąć. Przed włożeniem do pieca posmarować bułki roztrzepanym białkiem, posypać cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni C.

Chłodnik jagodowy

chlod

– 2 szklanki maślanki lub jogurtu

– 1/2 śmietany

– 1 szklanka jagód

– cukier do smaku

– ugotowany makaron (gruby)

Jagody przebrać, umyć, odsączyć na sicie. Wrzucić do malaksera razem z cukrem i wymieszać. Dodać śmietanę i maślankę. Wszystko zmiksować na spienioną masę. Wlać do miseczek z odrobiną makaronu. Udekorować jagodami. Schłodzić. Można także podawać na gorąco, jako przepyszną zupę jagodową.

Jagody z płatkami owsianymi

ppp

 

Składniki (na 4 porcje)

– 250g jagód
– 4 łyżeczki cukru pudru
– kilka ciastek owsianych
– 500g gęstego jogurtu naturalnego

Do blendera wrzucić ciastka. Zmielić na niezbyt drobne okruszki, wysypać do miseczki. Do blendera przełożyć owoce, dodać cukier, zmiksować na gładki sos.Do przygotowanych szklanek nałożyć 1,5 łyżki jagodowego puree, na to 2 łyżki jogurtu, posypać pokruszonymi ciastkami . Jeszcze raz ułożyć warstwy w takiej samej kolejności tak, żeby ciastka były na wierzchu. Podawać od razu albo po schłodzeniu.

Lody jagodowe

lody

Składniki:

– 0,25 kg umytych i przebranych jagód
– 0,25 l mleka
– 0,25 l śmietanki 30%
– 1 laska wanilii
– sok z 1/2 cytryny
– 5-6 żółtek
– ok. 90 g cukru

Jagody trzeba zmiksować albo rozgnieść widelcem.
Mleko i śmietankę wlać do garnka, wrzucić do tego laskę wanilii – przekrojoną (albo cukier wanilinowy) i lekko podgrzać. Po podgrzaniu wanilię trzeba wyjąć – oskrobać i dodać ziarenka do masy.

Żółtka ubić z cukrem i połączyć z ciepłym mlekiem i śmietaną.
Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje – ale nie wolno przesadzić, żeby się nie zważyło. Gotowe odstawić. Poczekać aż wystygnie, po czym dodać jagody i wymieszać. Wcisnąć sok z połowy cytryny i ponownie wymieszać.
Można na godzinę masę wstawić do lodówki – im zimniejsza, tym szybciej się ukręcą lody.
Wlać do sorbetiery (jeśli nie masz sorbetiery, wystarczy zwykły mikser nastawiony na najszybsze obroty) i mieszać aż do uzyskania konsystencji lodów.

Proste ciasto z jagodami

ciacho
– 175 g masła
– 175 g drobnego cukru
– 3 duże jajka
– 225 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 142 ml kwaśnej śmietany (ok. 2/3 szkl.)
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (zamiast tego dałam aromat śmietankowy)
– ok. 370 g jagód
– 200 g serka kremowego typu „Philadelphia”
– 100 g cukru pudru

Miękkie masło , cukier (175 g) , jajka , mąkę , proszek do pieczenia i wanilię ubijać mikserem przez 1 – 2 minuty. Dodać 4 łyżki śmietany , jeszcze chwilę ubijać , następnie wsypać połowę jagód i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy , o średnicy ok. 22 cm , wyłożonej pergaminem. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C. Studzić 10 minut , a następnie wyjąć z formy.
Serek ubić z cukrem pudrem i resztą śmietany na kremową masę. Wyłożyć na ostudzone ciasto , wyrównać i posypać pozostałymi jagodami.

Jagodowy smoothie

smothie

– 200 g jagód lub borówek amerykańskich
– 200 g jogurtu waniliowego
– 1 banan
– 1 deserek waniliowy (Bakoma lub Zott, 150 g)
– 1/3 szklanki soku pomarańczowego
– 2 łyżki cukru

 

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (banana wcześniej kroimy na plasterki) i miksujemy na gładką masę. Rozlewamy do szklanek i dekorujemy bitą śmietaną.

Maślane ciasto jagodowe

ccc
ciasto:

– 1 szklanka maślanki
– 3 jajka
– 0,5 szklanki oleju
– 1 szklanka cukru pudru
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 cukier waniliowy
– 200 g jagód

kruszonka:

– 185 g mąki pszennej
– 100 g cukru pudru
– 100 g masła
– cukier waniliowy

Przygotować ciasto:

w jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej suche. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 21×25 cm, posypać jagodami.

Przygotować kruszonkę:

masło roztopić i mocno ciepłe wlać do miseczki z mąką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać i zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać ciasto z jagodami. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35 minut.

Pierogi z jagodami

pierogi

 

Przepis na kruche ciasto

Przedstawiam przepis na kruche ciasto, gdyż można je wykorzystać do każdego przepisu na szarlotkę – ciasto z owocami. Wystarczy na ciasto wyłożyć ulubione owoce np. jagody i upiec. Życzę smacznego.

Jak zrobić kruche ciasto

Jagody można także wykorzystywać do dań obiadowych bądź przystawek. Konfitura z jagód świetnie nadaje się do zapiekanego serka camembert:

Serek camembert można kupić już gotowy w panierce, bądź wykonać ją samemu. Panierka powinna składać się jajka i bułki tartej. Najlepiej ser obtaczać 2 razy. Tak przygotowany camembert wkładamy do, rozgrzanego do 200 stopni, piekarnika i zapiekamy około 8 minut. Należy sprawdzać czy panierka nie pali się. Kiedy serek jest już gotowy wyjmujemy go na talerz i polewamy konfiturą jagodową, której przepis znajdziecie poniżej:

Przepis na konfitury jagodowe

Taką konfiturę można także wykorzystać do dań obiadowych. Jeśli jesteście odważni proponuję wam dodać jagody do panierowanych sznycli z kurczaka.

Rozbite piersi z kurczaka (lub indyka) zanurzamy w panierce przygotowanej z jajka i bułki tartej. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią. Dobrze rozbić je na dość cienkie filety, mamy bowiem pewność, że nie będą surowe w środku. Tak przygotowane kotlety wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu. Gotowe danie podajemy właśnie z konfiturą jagodową.

 

Jagodowa kosmetyka

Jagody to nie tylko składnik diety. Te owoce można śmiało wykorzystywać jako kosmetyki! Maseczka przygotowana z jagód świetnie poprawia kondycję naszej cery, a także działa antybakteryjnie. Wystarczy, że przygotujemy garść jagód, rozetrzemy je i nałożymy na twarz. Po 15 minutach, kiedy zmyjemy maseczkę przekonamy się o dobroczynnych działaniach jagód.

maska

Jagody są wykorzystywane przez światowe koncerny kosmetyczne do tworzenia balsamów, szamponów i odżywek. Wysoka zawartość witamin sprzyja wykorzystywaniu tego owocu w kosmetyce. Firmy takie jak Oriflame czy The Body Shop wypuszczają całe linie produktów opartych na jagodach.

Jagodowy makijaż

Kolor jagód – soczysty fiolet można także świetnie wykorzystać w makijażu. Fioletowe smoky eye są doskonałą alternatywą dla tradycyjnej formy tego makijażu. Proponuję kupić kilka cieni w kolorze fioletu o różnym nasyceniu kolorystycznym. Jeśli masz małe oczy, najlepiej, kiedy najjaśniejszy cień wetrzesz w wewnętrzny kącik oka.

smo

Jak widać zastosowanie jagód jest bardzo szerokie. W związku z tym, że owoc ten króluje obecnie jeśli chodzi o owoce sezonowe, serdecznie zapraszam do skorzystania z dobroczynnych właściwości jagód.

 

Zobacz również:

 

  1. Przepisy na różne dania z czereśniami
  2. Owocowe i warzywne koktajle
  3. Koktajle owocowe: dużo przepisów
  4. Odmiany truskawek i pyszne przepisy

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jagodowy zawrót głowy czyli przepisy na dania z jagodami i nie tylko

  1. avatar Dobika pisze:

    Uwielbiam jagody pod każdą postacią!!!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?
Oryginalne produkty z Anglii
Poza tym za daleki transport też się płaci wyższą cenę produktów....