Jabłka na ciepło – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jabłka na ciepło – przepisy

29 kwietnia 2016, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, bogate w wiele witamin. Zazwyczaj służą głównie jako nadzienie do szarlotki. Warto jednak pokusić się i spróbować różnych wersji deserów z jabłkami na ciepło…

 

 

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Składniki:dr. rac zjabłk.

-2 szklanki mąki

-2-3 łyżki cukru

-1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka

-szczypta soli

-25-30 g świeżych drożdży

-1 jajko

-2 jabłka

-cukier puder

 

Wykonanie:

Przygotować rozczyn. Mąkę i szczyptę soli wymieszać w misce. W środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać cukier, zalać 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!). Przykryć ciepłą ściereczką i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.  Po tym czasie dodać resztę mleka, dodać jajko i wymieszać. Ponownie odstawić na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wkroić jabłka. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwu stron na złoty kolor. Ja dodatkowo przykrywam, aby mieć pewność, że usmażyły się w środku. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem (i płatkami migdałów).

 

Czekoladowe placuszki  z jabłkami

Składniki:Czek plac z jabłk.3
-1,5 szkl mleka,
-100g mlecznej lub gorzkiej czekolady,
-300g mąki pszennej,
-żółtko,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-łyżka oleju,
-50g brązowego cukru,
-szczypta cynamonu,
-2 jabłka.

Przygotowanie
Mleko zmieszać z żółtkiem i olejem, dodać czekoladę startą na drobnych oczkach. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub wyciąć dekoracyjne wzorki (u mnie serduszka). Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta, na wierzchu ułożyć cząstki jabłek. Gdy ciasto się zetnie obrócić na drugą stronę i usmażyć. Osączyć na ręczniku papierowym.

 

Naleśniki z jabłkami

Składniki na 7 sztuk:nal. z jabłk.

-300 g mąki

-120 ml ciepłej wody

-50 g masła

-1 łyżka wódki

-1 szczypta soli

-3 średniej wielkości jabłka

-100 g cukru trzcinowego

-1 płaska łyżeczka cynamonu

-sok z cytryny

-cukier puder

-olej do smażenia

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło, wodę, wódkę i sól, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Jabłka pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłka połączyć z cukrem i cynamonem. Wrzucić na suchą patelnie i chwilę podsmażyć. Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i cienko rozwałkować. Przy pomocy małego talerzyka, albo obręczy tortownicy wycinać kola. Moje miały średnice 18 cm. Na środek każdego placka nałożyć nadzienie zachowując 1 cm margines i zwinąć.
Smażyć na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, jeszcze cieple oprószyć cukrem pudrem.

 

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:  Ryz zapiekany z jabłkami3

-1 i 1/2 szklanki mleka,

-200g ryżu,

-3 jabłka,

-4 łyżki cukru,

-100ml śmietany 18%,

-2 łyżeczki masła,

-3 łyżeczki cynamonu.

 

Wykonanie

Mleko zagotować, dodać ryż, gotować około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Lekko przestudzić. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka wraz z 3 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cynamonu. Mieszając, gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Natłuścić naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami. Nałożyć kolejną warstwę ryżu i posmarować cienką warstwą śmietanki. Oprószyć pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Piec około 20 minut w temp. 150st. Podawać, gdy danie jest jeszcze ciepłe.

Galette  z jabłkami

Składniki: galette z jabłk.

-350 g mąki krupczatki

-120 g cukru pudru

-110 g zimnego masła

-3 żółtka

-100 g serka homogenizowanego

Dodatkowo:

-1 i 1/2 kg jabłek (u mnie papierówki)

-2 łyżki cukru pudru

-białko + łyżka mleka

-2 łyżki cukru gruba rafineria (może być też zwykły)
Wykonanie:

Mąkę posiekaj razem z masłem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być sprężyste, nie powinno się przyklejać do rąk ani się kruszyć. Jeśli się kruszy dodaj odrobinę serka jeśli się lepi podsyp mąką. Zawiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut. Jabłka umyj, odetnij końce i pokrój w cieniutkie plasterki. Moje jabłka były z działki dlatego ich nie obierałam, większe pestki i twarde środki usuń. Jabłka posyp cukrem pudrem i na chwilę odstaw na bok. Natłuść kawałek pergaminu, połóż ciasto i rozwałkuj je na kształt koła o grubości mniej więcej 3 mm. Od brzegu pozostaw 3 cm margines a na środku ułóż plasterki jabłek. Margines ciasta który pozostawiłeś delikatnie podnieś i połóż na jabłka. Brzegi posmaruj białkiem rozkłóconym z mlekiem. Posyp cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz około 30-35 minut aż brzegi się zarumienią.

Crostata z dżemem i owocami

Ciasto:Crostata z dżemem!

– 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,

-250g masła,

-szczypta soli,

-4 łyżki zimnej wody.

 

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.

3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem.

Piec około 20-25minut w temp. 180st.

Dodatkowo:

-5 jabłek,

-2 łyżki cukru,

-słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury),

-cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia.

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód.  Posmarować dokładnie powidłami. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Piec około 15-20minut w temp. 180st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem

Składniki:  Ciasteczka usteczka!

-250g mąki pszennej,

-200g masła lub margaryny,

-250g białego sera,

-jajko,

-1/2 szklanki cukru,

-2 jabłka.

 

Wykonanie

Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i surowe żółtko oraz ser (nie trzeba go mielić). Wszystko zagnieść razem na jednolite, gładkie ciasto.  Rozwałkować na kształt prostokąta i szklanką wycinać kółka.  Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki przypominające cząstki pomarańczy. Na każdym krążku ciasta układać plasterek jabłka, szerszą częścią w kierunku brzegu. Złożyć na pół i delikatnie skleić.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem.  Piec około 20 minut w temp. 180st.

 

Kruche sakiewki z jabłkiem

Kruche ciasto:  Sakiewki z jabłkami!

-225 g mąki pszennej tortowej,

-225 g masła,

-2 łyżki cukru,

-3/4 łyżeczki soli,

-łyżka soku z cytryny,

-6 łyżek lodowatej wody.

 

Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem i ze solą. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm.

Nadzienie:

-700g jabłek,

-100g + 2 łyżki brązowego cukru,

-łyżka cukru waniliowego,

-120ml gęstej śmietany 18%,

-2 łyżki masła,

-jajko,

-łyżka cynamonu.

 

Na środku każdego kwadratu ciasta nałożyć mały kleks śmietany. Jabłka obrać ze skórki i pokroić kostkę. Wymieszać ze 100g brązowego cukru oraz cynamonem. Jabłka rozłożyć na kleksach ze śmietany, ułożyć kilka wiórków masła. Zawinąć rogi do środka i delikatnie je skleić tworząc sakiewki. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180-190st.

 

Odrywany chlebek z jabłkami i cynamonem

Składniki:

-forma o wymiarach 25 x 11 cm

-370 g mąki pszennej

-170 ml ciepłego mleka

-30 g świeżych drożdży

-75 g cukru

-50 g masłachelbek z jabłk.

-2 żółtka

-szczypta soli

 

Dodatkowo:

-2 jabłka

-50 g masła

-1 łyżeczka cynamonu

-2 łyżki cukru

-cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Drożdże kruszymy i łączymy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut by zaczyn ruszył. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, żółtka i roztopione, przestudzone masło. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Jabłka myjemy, przecinamy na pól i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształcie prostokąta o rozmiarze 30 x 50 cm. Wzdłuż krótszego boku dzielimy je na 5 pasów. Smarujemy masłem, zostawiając odrobinę do posmarowania ciasta. Obsypujemy cukrem i cynamonem. Na pierwszym paśmie układamy jedno przy drugim jabłka. Przykrywamy drugim płatem ciasta i ponownie układamy owoce. Postępujemy tak z pozostałymi porcjami ciasta i jabłek. Ułożone na sobie pasma kroimy na 5 części. Każdą z nich układamy pionowo w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do napuszenia. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 45 minut. W razie, gdyby drożdżówka za bardzo się rumieniła przykrywamy ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami

Ciasto: Dr. muffiny z jabłkiem3

-350g mąki pszennej,

-125ml mleka,

-15 g świeżych drożdży,

-żółtko,

-3 i 1/2 łyżki cukru,

-30g masła,

szczypta soli.

 

W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką mąki i 1/2 łyżki cukru. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, Dodać pozostały cukier, żółtko, szczyptę soli i stopione, zimne masło. Dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 38x32cm.

 

Nadzienie:

-2 jabłka,

-czubata łyżka cynamonu,

-czubata łyżka cukru,

-40g masła,

-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,

-jajko,

-cukier do posypania i łyżka mleka do posmarowania.

 

Masło stopić, dodać cynamon i cukier. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać mąkę ziemniaczaną. Na całym cieście rozsmarować masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić na 20 minut. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać cukrem.

Piec około 18-22 minut w temp. 180st.

 

Drożdżowe rogaliki z prażonym jabłuszkiem

Składniki:rog z pr jab

-300 g mąki pszennej

-90 g masła

-1 jajko

-1 żółtko

-100 g śmietany 18%

-25 g świeżych drożdży

-40 g cukru

-szczypta soli

Prażone jabłuszka :

-350 g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek

-35 g masła

-szczypta cynamonu

-40 g cukru trzcinowego

Dodatkowo:

-cukier trzcinowy do obsypania

-1 białko

Wykonanie:

Cukier utrzeć z drożdżami i śmietaną. Odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Mąkę przesiać, połączyć z zaczynem, jajkami. Wlać roztopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. W tym czasie rozpuścić na patelni masło, wrzucić jabłka, posłodzić i doprawić cynamonem. Prażyć, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka odparują.  Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na stolnicy. Podzielić na dwie równe części, każdą z nich rozwałkować w kształcie koła – mniej więcej 34 cm – wyciąć 8 trójkątów. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta. Na każdym trójkącie ułożyć nadzienie i zwinąć. Ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut do napuszenia. Rogaliki posmarować lekko roztrzepanym białkiem i obficie posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180oC, ok. 20-25 minut.

Pączusie z jabłkiem

Składniki: pączki z jabłkiem

-150 g mąki

-150 ml ciepłej wody (nie wrzątek!)

-20 ml oleju

-3 białka

-szczypta soli

-5-6 jabłek

Dodatkowo:

-1/2 szklanki cukru trzcinowego

-1 łyżeczka cynamonu

-1/2 łyżeczki kardamonu

-olej do smażenia około 1-1,5L

Wykonanie:

Zmiel cukier trzcinowy w młynku do kawy albo w blenderze, dodaj cynamon, kardamon i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i olej. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj łyżkę do ciasta wymieszaj do połączenia a następnie włóż już resztę.  Olej podgrzej, wrzuć kawałek czerstwego chleba gdy od razu wypłynie i zacznie skwierczeć znaczy to że można przystąpić do smażenia.  Jabłka wrzuć do ciasta wymieszaj, wymieszaj i łyżką wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor. Gdy będą gotowe wykładaj na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe wrzuć do cukru z przyprawami i obtocz.

 

Pieczone jabłka

Składniki: pieczone jabłka

-2 słodkie jabłka,

-120 ml soku jabłkowego lub wody,

-2 łyżeczki cukru pudru,

-szczypta cynamonu w proszku,

-odrobina masła.
Przygotowanie:

Jabłek nie kroimy i nie obieramy – wykrawamy z nich tylko gniazda nasienne, a skórkę nakłuwamy widelcem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i oblewamy sokiem. Do wnętrza jabłka wsypujemy łyżeczkę cukru pudru, a z wierzchu oprószamy cynamonem i kładziemy odrobinę masła. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45 min. Podajemy na ciepło.

 

Jabłka z kruszonką

Składniki:jabłka z kruszonką

-1 kg antonówek

-2 łyżki cukru

-cynamon

-1/2 szklanki soku z jabłek

-cytryna

-100 g mąki

-50 g masła

-50 g cukru

-garść rodzynek

 

Wykonanie:

Antonówki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki (jeśli jabłka są duże, kroimy na odpowiednio mniejsze kawałki). Jabłka wkładamy do rondla, dodajemy 2 łyżki cukru, łyżeczkę mielonego cynamonu, sok z połowy cytryny i sok jabłkowy. Dusimy, aż jabłka będą miękkie. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę, masło i cukier siekamy razem i rozcieramy palcami, aż wszystkie składniki połączą się i przybiorą postać kruszonki. Do uduszonych jabłek dodajemy rodzynki, mieszamy. Jabłka przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut. Kruszonka powinna się zarumienić. Podajemy na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lodów waniliowych.

 

Źródło:

http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://olainthekitchen.blogspot.com/, http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/, http://kuchcikola.blogspot.com/

 

zobacz również:

 

  1. Pieczone jabłka i gruszki
  2. Faszerowane pomidory na ciepło
  3. Majonez na różne sposoby
  4. Jak zrobić gorącą czekoladę

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...