Indukcyjna czy gazowa – jaką płytę grzejną wybrać? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Indukcyjna czy gazowa – jaką płytę grzejną wybrać?

24 czerwca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wykańczasz lub remontujesz dom i zastanawiasz się nad rodzajem płyty grzejnej? Wahasz się między indukcyjnym a tradycyjnym urządzeniem? Wybór nie należy do najłatwiejszych. Która płyta jest tańsza? Co z kosztami eksploatacji? Z którym urządzeniem łatwiej utrzymasz porządek? Podpowiadamy, jak zdecydować się na płytę grzejną odpowiednią do Twoich potrzeb.

CANDY_SPONS_Plyta_indukcyjna_czy_tradycyjna_red

Szukając właściwego urządzenia do kuchni, zastanów się nad tym, jakie czynniki są dla Ciebie najważniejsze. Cena zakupu, koszty utrzymania, wygląd, czyszczenie, dodatkowe funkcje – ustalenie priorytetów jest niezbędne, by dokonać odpowiedzialnego wyboru.

Płyta indukcyjna – funkcjonalność i bezpieczeństwo, ale większy koszt

Najnowocześniejszym typem płyty grzejnej jest płyta indukcyjna. Ta odmiana urządzenia elektrycznego jest zasilana prądem, ale wykorzystuje także zjawisko indukcji, polegające na wytwarzaniu pola magnetycznego.

Zalety płyty indukcyjnej:

  • bardzo krótki czas nagrzewania;

  • większa energooszczędność w porównaniu do innych płyt ceramicznych – dzięki wytwarzanemu polu magnetycznemu nagrzewa się nie cała płyta, ale jedynie dno garnka. Pozwala to na ograniczenie strat energii;

  • bezpieczeństwo – płyta nagrzewa się tylko wtedy, gdy leży na niej naczynie, nie można się więc poparzyć;

  • łatwość w utrzymywaniu czystości – wystarczy przetrzeć ją wilgotną gąbką lub z dodatkiem detergentu, nie trzeba szorować trudno dostępnych miejsc;

  • gotowanie z dokładnością co do sekundy – ustawiasz gotowanie na określony czas, a po jego upływie sprzęt sam się wyłączy. Z nowoczesnymi urządzeniami, takimi jak płyta indukcyjna Candy CFID 36 WIFI, możesz nawet włączyć nagrzewanie i wyjść z domu. Status pracy płyty sprawdzisz dzięki aplikacji simply-Fi.

  • porządek wokół kuchenki – na ścianach nie osadzi się tłuszcz z przygotowywanych potraw;

  • więcej miejsca – płyta indukcyjna to także dodatkowy blat w Twojej kuchni.

Wady płyty indukcyjnej:

  • koszt płyty indukcyjnej z pewnością jest wyższy niż płyty gazowej;

  • koszty eksploatacji będą również wyższe, jako że prąd jest jednym z najdroższych źródeł energii;

  • płyty ceramiczne – także indukcyjne – są mało odporne na uszkodzenia;

  • jeśli wymienisz płytę na indukcyjną, potrzebujesz nowych garnków. Taki rodzaj urządzenia wymaga specjalnych naczyń.

Płyta gazowa – taniej, ale brak dodatkowych funkcji

Wciąż dużym zaufaniem Polaków cieszą się kuchenki gazowe. Tradycyjne urządzenia mają wiele zalet, trudno będzie im jednak dorównać stale ulepszanym sprzętom elektrycznym. Czym cechują się płyty gazowe?

Zalety płyty gazowej:

  • kluczową cechą, która skłania użytkowników do zakupu płyty gazowej, jest cena. Zakup takiego sprzętu będzie tańszy od płyty indukcyjnej;

  • niższe koszty eksploatacji – także biorąc pod uwagę opłaty za zużycie energii, bardziej opłacalna jest płyta gazowa;

  • wytrzymałość i niska podatność na awarie;

  • niezależność od dostawcy energii – w razie braku prądu nadal będziesz mógł podgrzać sobie obiad.

Wady płyt gazowych:

  • dłuższy czas oczekiwania na nagrzanie;

  • bardziej niebezpieczna od płyty indukcyjnej – w wypadku tego rodzaju sprzętu istnieje ryzyko ulatniania się gazu. Nowoczesne płyty gazowe takie jak Candy PV640SN/1 są jednak wyposażone w zabezpieczenie, które odcina dopływ gazu wtedy, gdy na palniku nie ma ognia. Taka sytuacja może się zdarzyć np. jeśli jeden z palników ulegnie zalaniu;

  • ryzyko poparzenia ogniem;

  • taki rodzaj płyty grzejnej wymaga odpowiedniej instalacji, nie wszystkie budynki są do tego przystosowane;

  • trudność w utrzymaniu czystości – niełatwo zapanować nad zaschniętymi resztkami jedzenia, które wchodzi w trudno dostępne miejsca;

  • tłuste plamy na ścianie – podczas gotowania czy smażenia bez przykrywki mogą pojawić się zabrudzenia na powierzchniach otaczających płytę;

  • odwieczny problem przypalonych garnków – stawiając naczynie na ogniu zbyt długo, możemy je przypalić. W przypadku użytkowania płyty indukcyjnej nie ma takiego ryzyka.

Okazuje się więc, że płyty indukcyjne są stworzone dla osób, którym zależy na czasie, estetyce, dodatkowych, nowoczesnych funkcjach i łatwości utrzymania porządku w kuchni. Płyty grzejne gazowe będą odpowiadały klientom stawiającym na ekonomiczne rozwiązania i wytrzymałe materiały. Która opcja pasuje do Twojej kuchni?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...