Temat: Strach przed soczewkami

Jako, że to mój pierwszy post na forum chciałabym się przywitać. Witam, wszystkie forumowiczki:)
Tak sobie czytałam tematy na forum od jakiegoś czasu i wreszcie postanowiłam się zarejestrować, zobaczymy co z tego będzie.

Swoje pierwsze pytanie kieruję do dziewczyn, które noszą soczewki kontaktowe, ponieważ stoję przed wyborem - soczewki lub okulary. Okazało się, że moja wada wzroku ( astygmatyzm ) znacznie się pogłębiła i muszę zacząć nosić okulary lub soczewki 24h na dobę:) Osobiście wolałabym wybrać soczewki ale obawiam się troszkę ponieważ czytałam troszkę w sieci i okazuje się, że ich zakładanie wcale nie jest takie łatwe;/ Nie wiem czy ma to też znaczenie ale okulista zalecił mi zakup konkretnych soczewek na astygmatyzm. Czy są jakieś różnice w zakładaniu różnych soczewek? Czy każde zakłada się w ten sam sposób? Tak wiem, że takie pytania powinnam zadać okuliście ale następną wizytę mam dopiero w przyszłym tygodniu a nie jestem z natury cierpliwa:)

2

Odp: Strach przed soczewkami

zakładanie soczewek to średnio niecała minuta rano, zdejmowanie wieczorem nie zajmie dłużej niż 30 sek. big_smile big_smile big_smile
noszę soczewki i nie wyobrażam sobie dziś np. jazdy rowerem w okularach, prowadzenia samochodu w słoneczny dzień bezz soczewek i okularów słonecznych ...

nie będę klikała w Twojego linka, ale powiem jedno - nie ma znaczenia jakie soczewki kupisz, każde zakładają się tak samo banalnie prosto - jak dojdziesz do wprawy oczywiście, praktyka czyni mistrza, mnie dojście do perfekcji zajęło około tygodnia - teraz bez problemu zakładam i zdejmuję soczewki nawet w samochodzie czy pod namiotem smile

3

justyna a jak wyglądały pierwsze próby zakładania soczewek? też 30 sek.?

4

Karolinkaa napisał/a:

justyna a jak wyglądały pierwsze próby zakładania soczewek? też 30 sek.?

tak jak napisałam już wcześniej "mnie dojście do perfekcji zajęło około tygodnia" - za pierwszym czy drugim razem trwało to około 30 minut big_smile ale dosłownie po kilku dniach/max po tygodniu już robiłam to błyskawicznie