Temat: Likwidacja blizn i rozstępów :)

Zmagacie się z takim  problemem? Bo ja tak, konkretnie z rozstępami po ciąży... i sama dziś zaczynam terapię pełna obaw, ale też wielkich nadziei smile A wy? stosowałyście kiedyś jakieś terapie antybliznowe? O ile tak można powiedzieć...

2

Odp: Likwidacja blizn i rozstępów :)

Ja również zmagam się z dość widoczną blizną pooperacyjną. Niestety trudno sie jej pozbyć :-(

Podobno niestety wcale nie jest tak łatwo walczyć z takimi bliznami. A jakie metody stosujesz? Laser, czy kosmetyki?

4

Stosuję kosmetyki, ale niestety efektu nie widać :-(

5

Ja próbowałam kiedyś różnych kremów, ale niestety nie pomogły... To też może dlatego, że ja chciałabym widzieć od razu spektakularne efekty, a na to trzeba czasu i cierpliwości, a mi tego zabrakło. Ale chodziłam na zabiegi laserowe, i co prawda blizna nie znikła całkowicie, ale znacząco się zredukowała i teraz już mi tak bardzo nie przeszkadza.

Ja po ciąży smarowałam się Rilastilem... ale zupełnie nic nie widziałam. Krem to po prostu chyba za mało jednak.  Poza tym wymaga też szalonej systematyczności... a i tak ... jak krema może zniwelować spektakularnie blliznę?

7

Jeśli rozstępy są różowiutkie, to gdy będziesz stosować maści i kremy przeciw rozstępom, zapobiegniesz bliznom. To są rozstępy, które się dopiero pojawiły, zmiany te można zatrzymać. Dobre preparaty na rozstępy znaleźć można np. w ofercie AVON, fioletowa seria SOLUTIONS. Całkiem niezłe rezultaty zapewniają też kosmetyki ZIAJI, EVELINE i BIELENDY. Innych nie testowałam.

Jeśli natomiast rozstępy już zrobiły się blade, to niestety są to blizny, których kremami nie usuniesz. Skutecznym sposobem na pozbycie się ich są zabiegi mechaniczne, np.: metodą laser pixel. Aby całkowicie pozbyć się blizn, należy wykonać 4-5 zabiegów co 2-4 tygodnie. Koszt zabiegu laserowego usuwania rozstępów wynosi około 500 – 1000 PLN, ale cena ulega zmianie, gdy decydujemy się na serię kilku zabiegów.

A jak przeciwdziałać powstawaniu blizn w przyszłości? Kremy i masaże to nie wszystko. Rozstępy tworzą się na skutek zbyt dużego rozciągnięcia się skóry oraz zerwania sieci włókien kolagenowych. Musimy dlatego zadbać o skórę od środka, dostarczając jej potrzebnych mikro- i makroelementów.

Przede wszystkim, zakazane są więc drakońskie diety-cud, powodują one szybki spadek wagi spowodowany głównie odwodnieniem organizmu, brakuje podczas nich też podstawowych składników odżywczych, co negatywnie odbija się na kondycji skóry. Jeśli po takiej restrykcyjnej diecie wrócimy do starych nawyków żywieniowych i gwałtownie przybierzemy na wadze, to nie ma bata, rozstępy mamy jak w banku.

Nasze menu powinno dostarczać odpowiednią ilość cynku. Jest to składnik niezbędny do walki z rozstępami, ponieważ uczestniczy on w reakcjach syntezy kolagenu. Dzięki niemu nasze włókna kolagenowe w skórze są elastyczne, rozciągliwe, nie pękają i nie zostawiają blizn. Oprócz mięsa znajdziemy cenny cynk w ostrygach, pestkach (dynia, słonecznik) i pieczywie gruboziarnistym, a także w jajkach i grzybach.

Dieta antyrozstępowa powinna być też bogata w dwie zasadnicze witaminy, przede wszystkim w witaminę C, ponieważ odgrywa ona, podobnie jak cynk, ważną rolę w procesie tworzenia się włókien kolagenowych. Dominują w jej zawartość przede wszystkim cytrusy, tj. cytryny, pomarańcze, grapefruity i owoce kiwi, ciemne jagody, żurawina. Drugą ważną witaminką jest witamina A, którą znajdziemy np. w maśle, śmietanie, wątrobie, tranie, marchwi. Wpływa ona na regenerację komórek (przyspiesza gojenie się blizn), przebarwienia, plamy, hamuje procesy starzenia się skóry.

Ja się przez całą ciążę smarowałam kremami antyrozstępowymi, wcześniej żadnych nie miałam. Nic nie pomogło. Potem po ciąży nadal... miałm serię złuszczania na świeże rozstępy i nic...:( teraz po pierwszy zabiegu frakcyjnym wyczuwam pod palcami spłycenie smile

9

Mnie się rozstępy porobiły... Przy odchudzaniu wink jako nastolatka zaczęłam intensywnie trenować i w ciągu 9 miesięcy schudłam 16 kilo. Rozstępy porobiły mi się od ubytku wagi, nie od przybierania... Byłam zdumiona, bo myślałam, że to się pojawia wyłącznie przy "rozciąganiu" skóry, gdy się tyje. Niestety, to nie do końca tak działa. Ech, życie tongue

10

Oooo... pierwsze słyszę. Wiem że kiedy następuje przyrost masy mięśniowej spowodowany intensywnymi treningami siłowymi, mogą zrobić się rozstępy, ale że od chudnięcia? Fajnie, a ja zamierzałam zacząć się na poważnie odchudzać, a tu takie rewelacje.

Rozstępy mogą pojawiać się u nastolatek również w wyniku zaburzeń hormonalnych.... więc odchudzanie + wiek mogą też się przyczynić do pojawienia się rozstępów. Moje na szczęście po pierwszym zabiegu spłyciły się... więc jestem bardzo zadowolona z efektów smile smile smile jak narazie... niechcemisie.... masz bardzo ciekawy nick smile

12

Na blizny polecam żel Dermabliz silikon. Jest to silikonowy preparat, który zmiękcza, zmniejsza, wygładza i rozjaśnia blizny. Trzeba stosować go systematycznie i wytrwale dwa razy dziennie. Kosztuje niewiele, bo ok. 30 zł w aptece. Mi pomógł pozbyć sie starej blizny z łydki. Juz jej prawie nie widać:)

13

na mnie żadne kremy już nie działały i zdecydowałam się na laserowe usunięcie blizny i wreszcie mam spokój skóra się wygładziła, a po bliźnie nie ma śladu, wiem , że to jest ostateczne rozwiązanie ale czasami trzeba ja robiłam w Medi Spa w Warszawie i jestem zadowolona

Ja po trzech zabiegach widzę ogromną zmianę smile Ale na moje baaaaardzo głębokie rozstępy jeszcze będą ze dwa zabiegi smile Jestem dobrej myśli smile

e tamm.... bardzo wspaniale optymistycznej myśli smile

gdyby nie projekt Stop Bliznom nie byłoby mnie na to stać sad

15

Jak już pisałam w podobnym wątku o bliznach, mi pomógł żel silikonowy Dermabliz silikon. Miałam brzydką bliznę na plecach. Smarowałam ją dwa razy dziennie przez prawie pięć miesięcy. Już w pierwszym miesiącu stosowania żelu było widać jego działanie. Blizna zaczęła się rozjaśniać i wygładzać. Trzeba czasu i cierpliwości. Teraz nie ma po niej śladu.

16

ja niestety tez mam rozstepy na brzuchu po ciąży... nawilzam... i nawilżam... rozmawiałam z kosmetyczką, fizjoterapeutką w jednym ze SPA w okolicy i powiedziała, ze kremy przeciw rozstępom niewiele dają, najlepiej je nawilżać oliwką lub kremami silnie nawilżającymi. Poleciła też zabieg kwasami owocowymi... ale to ponoc boli i niestety w tym SPA tego nie robią...
aaa... domyślam się, ze DERMABLIZ jest tylko na blizny nie na rozstępy, ale powiedzcie mi proszę, czy na ranę pooparzeniową i miejsce, z którego pobano skóre do przeszczepu moze coś zadziałać?

17

wedłgu mnie trzeba mnóstwo energii i determinacji, żeby się ich pozbyć, to może się udac jedynie przy wielotorowych działaniach, dieta, kremy, ćwiczenia, zabiegi. niestety zadna z tych metod stosowana oddzielnie nie pomaga sad

18

Witam mam pewnien sprawdzony sposób na rozstepy i blizny po ciąży może wyda się wam to dziwne ale należy smarować te miejsca zwykłym kremem glicerynowym do rąk dowiedziałam sie tego w szkole kosmetycznej:)

stka1 napisał/a:

ja niestety tez mam rozstepy na brzuchu po ciąży... nawilzam... i nawilżam... rozmawiałam z kosmetyczką, fizjoterapeutką w jednym ze SPA w okolicy i powiedziała, ze kremy przeciw rozstępom niewiele dają, najlepiej je nawilżać oliwką lub kremami silnie nawilżającymi. Poleciła też zabieg kwasami owocowymi... ale to ponoc boli i niestety w tym SPA tego nie robią...

Zabiegi z kwasami owocowymi zasadniczo nie bolą, mogą trochę piec, szczypać, ale nikt nie będzie nas torturował i trzymał na naszej skórze preparatu który wywołuje nieprzyjemne odczucia wbrew naszej woli.
Kwasy to doskonała metoda na zmniejszenie widoczności rozstępów. W zależności od stężenia możemy je wykonać u dermatologa, kosmetologa, kosmetyczki... Po zabiegu przez jakiś czas może utrzymywać się zaczerwienienie i opuchnięcie, a później złuszczanie ale tylko w przypadku naprawdę mocnych kwasów. Jest wiele kremów na rozstępy do pielęgnacji domowej wzbogaconych o takie substancje np.
NEOGLIS Tens lotion – Lotion wygładzająco-ujędrniający AHA 25%, PHA 5% – 200 ml

niunix napisał/a:

Witam mam pewnien sprawdzony sposób na rozstepy i blizny po ciąży może wyda się wam to dziwne ale należy smarować te miejsca zwykłym kremem glicerynowym do rąk dowiedziałam sie tego w szkole kosmetycznej:)

Tak jak już wcześniej wspominałyście większe znaczenie ma to, że wykonujemy regularny masaż i nawilżamy skórę niż składniki, które w nią wcieramy. Niemniej jednak skoro już czymś smarujemy, warto żeby były to substancje mające działanie redukujące rozstępy. Gliceryna ma niestety tylko działanie nawilżające i ochronne.
Przy okazji jeszcze jeden fajny krem na rozstępy: EVOLET Scar cream - Krem na blizny i rozstępy - 120g