Temat: Moje sprawdzone przepisy na sałatki

Takie pytanie-moje sprawdzone przepisy na sałatki ?-zostało zaproponowane w nowym konkursie, więc zadaje i czekam na Wasze wpisy.
Proszę skorzystać z moich przepisów ze zdjęciami na różne proste sałatki, a a na pewno nie pożałujecie.
Są na moim profilu, w moich przepisach.
Proszę o Wasze zdania, czy się Wam udały i smakowały ?

Odp: Moje sprawdzone przepisy na sałatki

SAŁATKA Z PSZENICY
składniki na 3 osoby

150 g natki pietruszki
36 g popękanej pszenicy „burghul”
½ małej drobno posiekanej cebuli
3 łyżki oliwy
1 duży pomidor  (obrany i z usuniętymi nasionami)
Sól i pieprz
Sok z ½ cytryny
3-4 drobno posiekane pędy mięty
Liść sałaty lodowej (do podania)

Posiekaj liście pietruszki. Pszenicę zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, potem odcedź. Do dużej miski wsyp posiekaną natkę, cebulę i miętę. Mieszając dodawaj pszenice. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posiekaj pomidory i wymieszaj delikatnie z resztą. Podaj na liściu sałaty.

3

Ale skąd wziąć taką pszenicę? Jest w sklepach ze zdrową żywnoscią?

oczywiście, ja kupiłam w sklepie z orientalną żywnością, ale widziałam także w niektórych marketach na półce ze "zdrową" żywnością

5

Fajny przepis na sałatkę z pszenicy, zapisałam ją sobie.

6

Teraz już po żniwach to na pewno pszenicę dostaniesz smile

7

U rodziny ją sobie wezmę za darmo.

8

ja bym zamieniła pszenicę nasionami konopi obłuszczonej, ostatnio oglądałam program o korzyściach konopi obłuszczonych. taka sałatka będzie lżejsza i zdrowsza, również ją wypróbuję smile dzięki za przepis!

9

mój sposób na sałatkę to..... mieszanie skłądników, które akurat mam w domu wink oczywiście trzeba uważać, żeby nie przesadzić, ale z reguły taki eksperyment świetnie się udaje! smile

10

Bayeczka - tak samo robię. Nawet jak kiedyś wrzuciłam rybę z puszki to się udało smile