Temat: Mydełka

Jakie mydełko używacie i dlaczego? Co polecacie?

Ja ostatnio kupuję mydła Savon du Midi. Są to naturalne mydła marsyslkie z masłem shea. Świetnie nawilżają a jeszcze lepiej pachną smile

Po wszystkich zwykłych mydłach mam bardzo wysuszone dłonie aż bolą i pieką.

2

Odp: Mydełka

nie zwracam na to uwagi, mydła używam tylko do rąk i prania skarpetek (na szybko) - sugeruję się ceną i zapachem, dłonie mam bardzo wysuszone, ale nie zalezy to od mydła... po dove (który się reklamuje że nie wysusza) tez mam suche, to chyba kwestia wody...

3

ja mydło też tylko do rąk, więc mało go schodzi. najbardziej jednak lubię kremowe dove albo w płynie jogurtowe fa

4

Ja też tylko do rąk i czasem do twarzy, ale kupuję takie, które nie wysuszają skóry. Mydełka Savon du Midi posiadają w składzie masło shea są naprawdę cudowne i jeszcze ten zapach, na długo utrzymuje się na skórze i pięknie pachnie w łazience.

Mydełka są do nabycia w sklepach interentowych z kosmetykami naturalnymi. Nie kupicie ich w zwykłych drogeriach.

5

justyna napisał/a:

nie zwracam na to uwagi, mydła używam tylko do rąk i prania skarpetek (na szybko) - sugeruję się ceną i zapachem, dłonie mam bardzo wysuszone, ale nie zalezy to od mydła... po dove (który się reklamuje że nie wysusza) tez mam suche, to chyba kwestia wody...

zależy od mydła, mi dermatolog na to zwróciłą uwagę.

6

Natasza napisał/a:
justyna napisał/a:

zależy od mydła, mi dermatolog na to zwróciłą uwagę.

no właśnie ja mówię że nie widzę różnicy... może nie próbowałam jeszcze tego dobrego smile

7

chyba jednak nie od samego mydła, bo mi dove np. nie wysusza, myślę, że woda też jest ważna

8

agf napisał/a:

chyba jednak nie od samego mydła, bo mi dove np. nie wysusza, myślę, że woda też jest ważna

tak woda ma wpływ a raczej rury przez jakie przepływa (zwłaszcza w starym budownictwie) woda taka może wywoływać uczulenie

9

używam róznych w płynie i w kostce najbardziej lubię Ziaje ,Dove,Luksje fajne jest te w plynie z biedronki migdalowe

10

Znacie mydła Alep? Są na bazie oleju oliwkowego i laurowego. Nie zawierają oleju palmowego!

Odbudowywują uszkodzony film hydrolipidowy skóry, są polecane do skóry tłustej, trądzikowej a także  są zalecana przez dermatologów do skóry dotkniętej egzemą, łuszczycą.

Mydełko Alep stosuje się z powodzeniem do mycia włosów, ale aby włosy były lśniące polecam do ostatniego płukania dodać soku z cytryny.

Mydełko Alep świetnie nadaje się dla mężczyzn podczas golenia. Wystarczy nawilżyć skórę namydlić i przystąpic do golenia.

Mydełko waży 200gr  kosztuje (cena jest zależna od zawartości oleju laurowego, który jest drogi) 18zl / 25% oleju laurowego marki Alepia dostępne jest w sklepie internetowym biolander.com

Jeśli ktoś chce więcej dowiedzieć się na temat mydła Alep zapraszam do lektury:

http://biolander.com/blog/wpis/jak-wybrac-mydlo-alep/

11

A ja ostatnio usłyszałam w programie o zdrowiu i urodzie że do higieny intymnej najlepiej używać zwykłego mydła

12

ale pewnie takiego zwykłego szarego "Jelenia"
bo te "zwykłe" to teraz mają mnóstwo innych dodatków...

13

Tak tego Jelenia  albo sama woda a te płyny sporadycznie

14

Zapach szarego mydła mnie odstręcza... i pewnie nie tylko mnie...

15

Ja szarym mydłem spieram plamy

16

summerlove napisał/a:

Zapach szarego mydła mnie odstręcza... i pewnie nie tylko mnie...

uwielbiam ten zapach
smile

17

Jest takie mydełko Biały Jeleń Premium z lnem - troszkę pachnie jak ten zwykły szary, ale tylko troszkę. Jestem alergikiem i od czasu do czasu pojawia mi się wysypka - jest idealny na nią, po prostu idealny. Kosztuje ok. 2,5 zł. To zwykłe szare też jest fajne dla osób z problemami skórnymi. Teraz firma Biały Jeleń się rozwinęła i ma mnóstwo fajnych, ładnie pachnących żeli pod prysznic i do higieny intymnej, proszków do prania, płynów i wszystko hipoalergiczne.

18

tak, ja właśnie używam ich mydło w płynie - dobre i tanie kosmetyki, no i hipoalergiczne, co dla mnie tez ma duże znaczenie ...

19

nie wiem dlaczego, ale od lat (jak tylko się pojawiło) używam mydła w płynie. po tym w kostce ręce są po prostu wysuszone i chłoną jego zapach, czego nie lubię. jeśli gdzieś jest tylko mydło w kostce to myję ręce samą wodą

20

w toaletach publicznych czy u kogoś nigdy nie używam mydła w kostce - jest bardzo niehigieniczne,ale w domu stosuję zamiennie, w kostce zawsze mam chociażby po to żeby w razie czego uprać sobie skarpetki ...

21

MOja mała bardziej lubi myć rączki mydłem w kostce niż w płynie.....pewnie dlatego że tym w kostce można się pobawić.

22

A co myślicie o tym nowym wynalazku, co myje ręce bez wody? Były (są?) reklamy w tv...

23

My to nawet uzywamy. To jest fajne jak idziemy np. na spacer albo na łąkę na piknik. w domu tez się przydaje.

24

Ale nie ma takiego uczucia śliskości rąk? Ja bym musiała spłukac wodą...

25

Nie, to bardzo szybko się wchłania i w ogóle nie pozostawia śladu sliskości. Bardzo fajne.