51

Odp: Jak poradziłeś sobie z chorobą?

A czy ktoś z Was cierpiał na afty w buzi? Taka jedna bardzo boli a ja ostatnio miałam 14 w buzi myślałam że umrę, nic nie mogłam jeść, pić a najgorsze to, że nie mogłam mówić bo obsypany był język. Borykam się z tym od kilkunastu lat. Preparaty dostępne w aptekach to fikcja, jak czytam na forach że im Aftin pomaga to chyba nigdy nie miały prawdziwej afty. Do tej pory nikt mi nie potrafi pomóc.

52

Oj, ja jako dziecko mialam to wystarczył chlorchinaldin, więc współczuję szczerze. Pamiętam, że dokuczliwe i bolesne to jest, ale jeśli nic Ci nie pomaga to już masakra.

53

Miałam jedynie 3 tygodnie przerwy gdy stosowałam bardzo rygorystyczną dietę zaleconą przez  lekarza TMC bez chleba, mięsa, masła, kawy, słodyczy,nabiału. Jadłam warzywa szczególnie zielono listne , kasze jaglaną, olej lniany,herbaty czarnej.

54

cierpiałam kiedyś na bardzo nieprzyjemne i wstydliwe dolegliwości. byłam u róznych lekarzy, aż jeden przepisał mi maść, która załatwiła sprawę. trzeba mieć szczeście do lekarzy. najlepiej chodzić do kilku.

55

Jeśli chodzi o afty to miała je moja młodsza siostra kiedy była mała.  Pamiętam, że też ją bardzo bolało ale lekarz przepisał jej jakieś naprawdę porządne leki na ból gardła I w miarę szybko jej przeszło. Jak naprawdę Cię boli to idź może do jakiegoś innego lekarza bo o tym, że ból może być łagodniejszy to ja jestem przekonana.

56

Grazyna1 i żaden lekarz Ci nie potrafił pomóc? Strasznie Ci współczuję.

57

Mam straszny problem z brakiem mazi w kolanach. Objawia się to chrupaniem i dosłownie trzeszczeniem. Lekarz stwierdził, że to sprawa zwyrodnieniowa i brakuje mazi. Powiedział, że nasjkuteczniejsze są zastrzyki, których koszt to około 380 zł na jedno kolano! Czy są moze tańsze metody leczenia?

58

Mam podobny problem. Lekarz zalecił mi codzienną jazdę na rowerze rehabilitacyjnym przez godzinę bez żadnych obciążeń, 3 razy dziennie smarowałam kolana traumonem, codziennie robiłam okłady żelowe po około 40 minut, ćwiczyłam mięśnie czworogłowe,  zażywałam Aspicam i glukozaminę i chodziłam na krioterapię i fonoforezę... To wszystko w ciągu kilku miesięcy przyniosło mi znaczą poprawę... Ale wymaga dyscypliny, samozaparcia i dużo poświęconego czasu.

59

na afty najlepsze sa plukanki ziolowe! np. z mieszanki ziol, ktora sie stosuje zewnetrznie przy bolu zebow! naprawde pomaga.

60

pastuszek444 napisał/a:

Mam straszny problem z brakiem mazi w kolanach. Objawia się to chrupaniem i dosłownie trzeszczeniem. Lekarz stwierdził, że to sprawa zwyrodnieniowa i brakuje mazi.

Oooo...ups. Ja też trzeszczę w stawach, tylko że lekarze nic mi o tym nie mówili. W dodatku mam problem w kolanie, bo najpierw miałam zerwane więzadło boczne i chodziłam w gipsie, potem podczas skręcenia nogi zostało uszkodzone krzyżowe. Chrupie mi w kolanach, kostkach i w łokciach. W palcach tylko nie. A teraz to się trochę boję po tym co napisałaś.

61

W ubiegłym roku zaraz po skończeniu studiów zerwał mi się dysk.Niestety mój wyuczony zawód wymaga dobrego zdrowia.Oczywiście na pogotowiu potraktowano mnie jak kolejną głupią dziewuszkę,która lekarzom tylko głowę zawraca. Musiałam iść prywatnie do neurologa, bo inaczej czekałabym 4 miesiące na kasę chorych.Potem chodziłam także prywatnie na rehabilitacje.To było dla mnie koszmarne,bo po zerwaniu się dysku leżałam miesiąc w łóżku- ledwo chodziłam,nie mogłam nawet głowy sobie umyć.Teraz jest ok, ale nie ma pewności czy kolejny dysk mi się nie zerwie.