Temat: Zazdrosne zwierze
Spotykam sie z tym, że pies gdy pojawi sie dziecko zaczyna być agresywny - w stosunku do małego dziecka i potrafi nawet ugryżć. i co zrobic?
Wyrzucic psa?
bic?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Spotykam sie z tym, że pies gdy pojawi sie dziecko zaczyna być agresywny - w stosunku do małego dziecka i potrafi nawet ugryżć. i co zrobic?
Wyrzucic psa?
bic?
Chyba nie wszystkie psy, znam rodziny gdzie wręcz przeciwnie pies ochrania małe dziecko i to chyba zależy od psa jak jest wychowany
Wyrzucic psa?
bic?
Psa nie powinno się bić, ponieważ może to wzmagać agresję u niego. Wyrzucić? raczej nie. Myślę, iż najlepszym rozwiązaniem byłoby pokazanie psu jakie korzyści może odnieść z uwagi na dziecko. Stosuje się wtedy terapię polegającą np. na tym, że nie dajemy psu jeść do miski, natomiast karmimy go z ręki i to w obecności dziecka (pies skojarzy: dziecko - smaczny kąsek). Nie krzyczymy też na psa ani tym bardziej go nie bijemy gdy w pobliżu jest dziecko (bo w przeciwnym razie pies skojarzy to jako : dziecko - przykrość dla mnie). ![]()
mądre rady! powinnaś być treserem , ja mam pieska i skorzystam z twoich rad
No też słyszałam o tym problemie.
Na pewno nie pić psa, bo to pogorszy sprawę, tylko mu "tłumaczyć" i go odizolować od dziecka.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź