1

Temat: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Gotujecie, pieczecie  i nagle coś się nie udaje? Piszcie tutaj, żeby inni mogli Wam podpowiedzieć, jak  uratować opadające ciasto czy nieudaną potrawę.
Istnieją naprawdę proste sposoby, żeby poradzić sobie z wieloma wpadkami w kuchni!

2

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

U mnie nigdy nie udaje się beza, zawsze opada i  im bardziej się staram, tym bardziej nie wychodzi... Czy ktoś ma na nią sprawdzony sposób?

3

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Ważna jest temperatura białek i czas ich ubijania: zobacz tutaj idealny przepis, ja robię wg niego  i zawsze się udają:
http://www.mojewypieki.com/post/bezy

4

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Może ktoś ma pomysł jak bez dolewania  dużej ilości wody można "odsolić" zupę, do której się wsypało za dużo soli?

5

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Trzeba gotować w niej przez pięć minut plastry obranego surowego ziemniaka - plastry wrzucamy po kilka i po 5 minutach wyjmujemy, wrzucamy następne, w ten sposób wchłoną sól.

6

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Czym i jak dobrze wyczyścić przypalony garnek?

7

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Ja mam takie druciane gąbeczki nasączone jakimś płynem. Od tego wszystko szybko schodzi, a kupiłam je w chemicznym.

8

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Spontex ma takie jakby filcowe ściereczki, dość twarde i tych używam do czyszczenia przypaleń

9

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Mi zawsze wychodzi sos za rzadki, a nie chcę zagęszczać zwykłą mąką bo staje się mdły.. Jakie macie na to sposoby?

10

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

violet-pink napisał/a:

Spontex ma takie jakby filcowe ściereczki, dość twarde i tych używam do czyszczenia przypaleń

Hmm to ja chyba o tych pisałam. Ale nie mam pewności.

11

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Te są dobre:
http://spontex.pl/trio-3-w-1-nowosc/

12

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

lipstick napisał/a:

Mi zawsze wychodzi sos za rzadki, a nie chcę zagęszczać zwykłą mąką bo staje się mdły.. Jakie macie na to sposoby?

Spróbuj zrobić babcinym sposobem taką zasmażkę z mąki i tłuszczu na patelni, trzeba ją lekko przyrumienić mąkę, można dodać też do sosu np. jakiś fix Knorra, ja dodaję czasem i nieźle smakuje w sosach:)

13

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

lipstick ja dodaję bułkę tartą do gotowania sosu i nie jest wtedy rzadki .

14

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Macie jakiś patent na przewracanie naleśników żeby nie chlapać tłuszczem po kuchni...?

15

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Hej, pewnie tak jak ja podrzucasz patelnią żeby się obróciły:) Po prostu trzeba ograniczyć ilość tłuszczu wlewanego na patelnię i najlepiej robić to nad zlewem, wtedy jak nawet coś chlapnie to łatwo się zetrze....

16

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Zbliża się tłusty czwartek, a ja jestem spocona ze stresu, bo muszę usmażyć pączki dla teścia, a zawsze wychodzą mi ciężkie i twarde jak kamienie sad Gdzie tkwi problem? Za krótko ugniatam? Ostatnio ugniatałam 10 minut i też wyszły jak kamienie.

17

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Musisz zrobić luźniejsze ciasto, bo jak ma w sobie za mało wilgoci to pączki takie twarde wychodzą...

18

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

tobethema napisał/a:

Macie jakiś patent na przewracanie naleśników żeby nie chlapać tłuszczem po kuchni...?

Moja babia smażyła naleśniki smarując najpierw rozgrzaną żeliwną patelnię kawałkiem słoniny.. Były pyszne, tłuszcz nie chlapał, ale nikt wtedy nie myślał o cholesterolu:)

19

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Ja do ciasta dodaję trochę oleju ,a na patelnię tylko trochę przed pierwszym naleśnikiem, później już wcale nie daję tłuszczu, a smażę na teflonowej patelni.

20

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Ja w kuchni miałam sporo wpadek dlatego teraz korzystam ze sprawdzonych przepisów. Teraz szukam przepisu na fondue serowe bo chciałabym je dać na stół jako przekąske. To fajna opcja na parapetówkę dlatego tak bardzo zależy mi na dobrym przepisie. Znacie dobry przepis na foude serowe? A może polacie coś innego na przekąske tylko co?