Temat: oszczędzanie ;)

mamy kryzys, wiele z nas musi zacisnąć pasa- studenci zawsze muszą zaciskać pasa tongue
ja dopiero uczę się oszczędzać i dlatego mam pytanie: czy macie jakieś sprawdzone sposoby na oszczędzanie?
ja ostatnio zrezygnowałam z kupowania nałogowo gazet, miesięcznie wydawałam nawet 30zł na czasopisma tongue
nie kupuję już kawy na wynos na stacji benzynowej.
i w najciemniejszy kąt szafy odkładam na początku miesiąca małą kwotę tongue do szafy, bo nie mam jeszcze konta bankowego tongue

2

Odp: oszczędzanie ;)

żadna nie oszczędza ? oj, nie ładnie, nie ładnie tongue

3

Oj, kochana, ja oszczędzam od ponad dwóch lat (na działeczkę z domkiem-więc muszę oszczędzać bardzo przez jeszcze bardzo dużo lat) - zrezygnowałam z tipsów, nie kupuję gazet, książek (biblioteka), płyt, nie chodzę do kina (internet), nie kupuję gotowych dań (no, czasem raz na miesiąc czy dwa zamawiamy pizzę), robię zakupy w Lidlu (wiele artykułów jest dużo tańszych niż w supermarkecie typu Tesco czy Real), gram w konkursach - bo każda wygrana rzecz, kosmetyk - pasta do zębów, dezodorant, balsam, kawa, - to są rzeczy, które musiałabym kupić, a tak nie muszę smile
Zakupy robię raz w tygodniu takie duże, czasem tylko wypadnie, że muszę coś dokupić w sklepie osiedlowym. Mięso kupuję u mamy koleżanki, która mieszka na wsi - i mrożę- dużo taniej wychodzi. Latem warzywa kupuję na rynku, poza tym często jesienią robię z nich przetwory.

Ufff

Jak coś jeszcze mi się przypomni to napiszę smile

4

a.filipowska napisał/a:

gram w konkursach - bo każda wygrana rzecz, kosmetyk - pasta do zębów, dezodorant, balsam, kawa, - to są rzeczy, które musiałabym kupić, a tak nie muszę smile
smile

Ja nie pomyślałam o tym jak o formie oszczędzania. A faktycznie tak jest. Krem - to duży wydatek, a jak dostanę to fruwam niemal ze szczęścia... i mogę w to miejsce kupić synkowi bluzę czy buty. Inaczej pewnie kupiłabym tańszy, często o wiele, wiele tańszy.

5

pinkmause napisał/a:
a.filipowska napisał/a:

gram w konkursach - bo każda wygrana rzecz, kosmetyk - pasta do zębów, dezodorant, balsam, kawa, - to są rzeczy, które musiałabym kupić, a tak nie muszę smile
smile

Ja nie pomyślałam o tym jak o formie oszczędzania. A faktycznie tak jest. Krem - to duży wydatek, a jak dostanę to fruwam niemal ze szczęścia... i mogę w to miejsce kupić synkowi bluzę czy buty. Inaczej pewnie kupiłabym tańszy, często o wiele, wiele tańszy.

Ja mam to samo ... też skaczę pod niebiosa, gdy uda mi się coś wygrać , jednak ostatnio albo już mi dobra passa minęła , bo sporadycznie coś wygrywam

6

mi się też coś nie udaje, a pasta mi się kończy... ale na blendamed rozpoczęły się znowu próbki smile
Każdy sposób na oszczędzanie jest dobry. Myślę sobie, że niby taki drobiazg właśnie, ale jak to się mówi: ziarnko do ziarnka... i w takim rocznym bilansie może się okazać, że dużo się na takich drobiazgach zaoszczędzi.

7

oszczędzam pewnie, zwłaszcza od kiedy mieszkam poza gniazdkiem rodzinnym wink
wodę, prąd, gaz... na kosmetykach, na jedzeniu - kupując na bazarze lub w makro czy innych tańszych... na wakacjach - jadąc pod namiot a nie do pięciogwiazdkowego hotelu, na benzynie -  jeżdżąc wiosną i latem na rowerze, na jedzeniu na mieście - biorąc do pracy swoją sałatkę, kanapkę i wafelka
pewnie że oszczędzam... zresztą ja to zawsze oszczędna byłam (moja siostra była rozrzutna i często ode mnie pożyczała pieniadze) smile

8

31 października jest dniem oszczędzania smile

Najbogatszym ze wszystkich ludzi jest człowiek oszczędny. Najbiedniejszym jest skąpiec.
Nicolas Sébastien Roch Chamfort

9

Piękna puenta smile

10

justyna napisał/a:

31 października jest dniem oszczędzania smile

Najbogatszym ze wszystkich ludzi jest człowiek oszczędny. Najbiedniejszym jest skąpiec.
Nicolas Sébastien Roch Chamfort

hi hi, nawet nie wiedziałam tongue

11

czasem robi mi sie smutno bo okazuje sie że nie mam z czego oszczedzać i to dopiero problem, bo dzieci rosną i wydatki większe chciałam to mam!

12

Mnie najbardziej zaszokowało jak przeczytałam,że prezydentowa kwaśniewska pokazała się gdzieś z torebką za 24 tysiące zł!!!

13

Ja to nawet na takich nie patrzę. Jak usłyszę jakie oni mają pensje, to życzyłabym im jeden miesiąc pożyć jak ja.

14

pinkmause napisał/a:

Ja to nawet na takich nie patrzę. Jak usłyszę jakie oni mają pensje, to życzyłabym im jeden miesiąc pożyć jak ja.

to prawda... jeden miesiąc za średnią krajową (nie mówiąc, że gros osób zarabia poniżej średniej)...

15

emilia_s292 napisał/a:

Mnie najbardziej zaszokowało jak przeczytałam,że prezydentowa kwaśniewska pokazała się gdzieś z torebką za 24 tysiące zł!!!

eh, żeby to był jeden epizod... co rusz słychać, że ta ma torebkę za 24tys zł, inna apaszkę za 50tys zł, a kolejna buty za 100tys zł ;/

16

jakie to życie jest niesprawiedliwe...:(

17

a ja jestem na przyuczeniu w banku za całe 680zł- zenada i najgorsze ze 3 miesiące minie i good bye, i wezmą sobie kogos nowego na przyuczenie za darmo

18

pinkmause napisał/a:

Był już kiedyś parę lat temu eksperyment czy przeżyje urzędas za 800zeta miesięcznie i co po miesiącu wyglądał jak dziad i nie wytrzymał nawet całego tego czasu, a co tu mówić jak mamy jeszcze dzieci?

19

Szkoda nawet się zastanawiać. Po prostu zaczyna się podział klasowy i jeszcze troszkę i będą panowie i chłopi, nikogo nie obrażając.

20

masz rację! podział już jest i nawet w szkołach dzieci dzielone na klasy bogate i biedne miałam taki przypadek

21

ale za jakiś czas jeszcze bardziej będzie widać ta różnicę...

22

a miało być tak cudownie!

23

Ja jeszcze dzieci nie mam, więc co możemy to z mężem na ten dom wymarzony odkładamy. Jakby dzieci jeszcze były to szans juz żadnych by nie było... Smutne to...

24

Życzę powodzenia w oszczędzaniu na wymarzony dom.
My kupiliśmy taką ruderą już 9 lat temu (jako studenci).
Teraz to dopiero to skarbonka.
A ostatnio zaczęliśmy oszczędzać na koncie w Alior Banku - z lokata nocną.
Tam odsetki kapitalizują się co dzień, a środki nie są dostępne prze cały dzień, a połowa w nocy.
Polecam.
Aha nie zamówiłam karty i za konto nie płacę. A z karty korzystam w mbanku i też nie płacę za kartę i przelewy.

25

ja właśnie założyłam konto w mBANKU smile
ale zastanawiam się czy nie założyć drugiego, na którym bym odkładała parę groszy wink