Elegancka restauracja Kraków Delight andel’s Hotel Cracow – opinia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Elegancka restauracja Kraków Delight andel’s Hotel Cracow – opinia

29 kwietnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ramach naszej ogólnopolskiej akcji Blogerzy Smakują prezentujemy kolejną restaurację, tym razem blogerka Ankawell.blogspot.com smakowała dania restauracji Delight andel’s Hotel Cracow w Krakowie:

banersmak

Restauracja Delight andel’s Hotel Cracow

Ul. Pawia 3 31-154 Kraków

Przez plac Jana Nowaka Jeziorańskiego w Krakowie zawsze przemyka wielojęzyczny tłum. Dworzec Główny i wielkie centrum handlowe sprawiają, że krzyżują się tu drogi Krakowian i turystów. Stąd spacerem w zaledwie kilka minut można dotrzeć do Rynku Głównego.
Cóż więc takiego niezwykłego w tym ruchliwym i gwarnym miejscu, że dziś was do niego zabieram ? 

Wystarczy przekroczyć jej progi, by niepostrzeżenie zniknął cały zgiełk, ruch i pośpiech wielkiego miasta. Wewnątrz otacza nas harmonia i spokój. Zarówno wnętrza Restauracji Delight, jak i całego angel’s Hotel Cracow zaprojektował duet londyńskich architektów Jestico+Whiles. 

 

Czyste formy, przestrzeń, niejednorodna bryła pomieszczeń, mnóstwo światła i intensywne ciepłe barwy – to wszystko nadaje temu miejscu elegancki i nowoczesny charakter. Mieliśmy niezwykle przyjemne uczucie, że emanuje stąd pozytywna, przyjazna energia. Ma się ochotę tu pozostać i rozsmakować się w doskonałej kuchni Restauracji Delight; spotkać się z przyjaciółmi w Oscar’s Bar przy kawie; dać się oczarować wprowadzonemu tu rytuałowi parzenia herbaty wybierając w jej szlachetnych smakach i aromatycznych dodatkach; spróbować najlepszych austryjackich win lub specjalnie wyselekcjonowanych dziesięciu najlepszych win z Polskich winiarni, które również trafią do karty.

Doskonała atmosfera jaka tu panuje, oraz wyśmienita kuchnia i wspaniała obsługa sprawiły że andel’s Hotel Cracow należy do 25 najlepszych hoteli w Polsce i ponownie został uhonorowany prestiżowym wyróżnieniem TRAVELERS’ CHOICE 2014.

Od listopada 2012 roku szefem kuchni Restauracji Delight andel’s Hotel Cracow jest  Rafał Kosiński.

Rafał Kosiński został kucharzem w 1993 roku. Funkcję szefa kuchni pełni nieprzerwanie od 1999 roku i jest to pasmo jego niezwykłych sukcesów zawodowych – gotował dla prezydentów; był odpowiedzialny za catering i obsługę wielu ekskluzywnych imprez; brał udział w licznych konkursach kulinarnych; w latach 2007 – 2010 był jurorem w Małopolskim Festiwalu Smaku.
Prowadzone przez niego restauracje wielokrotnie otrzymywały rekomendacje Michelina. Teraz dzięki niemu również andel’s Hotel Cracow może poszczycić się absolutnie doskonałą kuchnią. Mieliśmy niezwykłą przyjemność osobiście się o tym przekonać jedząc niedawno obiad w towarzystwie Pana Rafała.

To człowiek o niezwykłym kulinarnym talencie; otwarty i pogodny.
Bardzo ciekawie opowiadał nam o tym jak zrodziła się w nim pasja do gotowania. Pochodzi z rodziny o długich kulinarnych tradycjach; związanej z kulinarnym światem od trzech pokoleń. Dziadek Rafała Kosińskiego, Pan Antoni Bystroń był szefem kuchni krakowskiej Restauracji Hawełka i właśnie do tej kuchni dziadka już w dzieciństwie Pan Rafał bardzo lubił zaglądać. Z czasem jego dziecięca ciekawość smaków przerodziła się w chęć samodzielnych eksperymentów kulinarnych. Dziś specjalizuje się w kuchni fusion i to on jest dziś nauczycielem i mistrzem kulinarnej sztuki dla kolejnych pokoleń kucharzy. Wyjść spod skrzydeł Rafała Kosińskiego to dla młodego adepta tej sztuki niemal gwarancja osiągnięcia w przyszłości zawodowego sukcesu.
Pomimo wielkiego doświadczenia gotowanie dla Rafała Kosińskiego nie stało się tylko rutynowym zajęciem. Z uśmiechem opowiadał nam o tym, jak lubi w wolny dzień gotować razem ze swoją żoną i córkami; jak przy takim wspólnym gotowaniu zacieśniają się ich rodzinne więzy i jak dobrze się im wtedy rozmawia. Niezwykle ceni te chwile. 
Zawód kucharza jest zawodem bardzo wymagającym i trzeba poświęcić mu wiele czasu i energii. Rafał opowiadał nam jak bardzo jego żona przyczyniła się do jego dzisiejszego sukcesu zawodowego przejmując przez lata na siebie wiele domowych i rodzinnych obowiązków, by on mógł rozwijać się zawodowo. 

W Rafale Kosińskim nadal żywa jest wielka pasja tworzenia nowych smaków i podążania za najnowszymi trendami w kuchni. Wciąż udoskonala techniki, wciąż kreuje nowe smaki.
Z wielkim zaangażowaniem opowiadał nam o procesie przygotowywania każdego nowego menu w restauracji, a pamiętajmy, że w Restauracji Delight andel’s Hotel Cracow menu zmienia się wraz ze zmianą pór roku i dodatkowo w karcie restauracji w każdym miesiącu pojawia się specjalne menu zawierające dania sezonowe (np. specjały ze szparagami w roli głównej)

Tworzenie nowej karty dań nie jest wcale łatwym procesem. Wiąże się z ciągłymi poszukiwaniami nowych połączeń składników, z szukaniem dostawców najlepszych produktów, z balansowaniem smakami i aromatami. Każde nowe danie wymaga również specjalnej oprawy i aranżacji na talerzu. Nie wystarczy, że będzie doskonale smakować – musi oczarować wszystkie zmysły gości restauracji i o to Rafał Kosiński dba osobiście. 
Słowem kluczowym jest też „powtarzalność”. Za każdym razem danie musi smakować i wyglądać równie wspaniale – właśnie ta powtarzalność decyduje o sukcesie restauracji. Z wielką ciekawością słuchaliśmy i podglądaliśmy jak ten proces przebiega. Nic nie jest dziełem przypadku, wszystko jest dopracowane w najdrobniejszych szczegółach przez Szefa Kuchni :)


Rafał Kosiński, szef kuchni andel’s Hotel Cracow stworzył autorskie menu w stylu kuchni fusion w oparciu o regionalne specjały i lokalne produkty. Składniki dań skomponował w zaskakujący sposób – tradycyjnym polskim produktom towarzyszą oryginalne dodatki z kuchni całego świata. W nowym menu można znaleźć takie specjały jak :
* chłodnik z arbuza i melona z sorbetem miętowym
* kołduny na klarowanym maśle z mięsem z kaczki w sosie szałwiowym i mieszanką ziołową „Sakura”  
* sałatkę z bobu z chrupiącym boczkiem, kiełkami i pestkami dyni
* filet z kaczki pieczony z jabłkami w sosie rodzynkowym i zapiekanym topinamburem
* sernik czekoladowy z korzeniem galangi

Warto również podkreślić, że Restauracja Delight przoduje we wprowadzaniu najnowszych technik kulinarnych. Jej specjalnością są dania przygotowywane na rozgrzanym do 400 st. C kamieniu z lawy wulkanicznej ( LAVA STONE ).

 

 

Goście restauracji sami grillują przy swoim stoliku i decydują o ostatecznym smaku potrawy. Grillowanie na kamieniu z lawy wulkanicznej odbywa się bez ognia, gdyż kamień ten bardzo długo utrzymuje wysoką temperaturę. Można w ten sposób przygotowywać zarówno mięso, warzywa jak i dania z ryb i owoców morza bawiąc się przy tym znakomicie. Jest to niewątpliwie spora atrakcja jaką Restauracja Delight oferuje swoim klientom.

Ten sposób podawania dań bardzo przypadł nam do gustu.Chętnie przyjdziemy tu ponownie z przyjaciółmi aby wspólnie spędzić czas na rozmowie podczas  „grillowania w eleganckim stylu”  :)

Krewetki tygrysie z salsą paprykową i czosnkową bagietką

Zachwyciło mnie to danie zarówno smakiem jak i sposobem podania.
Szczypta soli rzucona na rozgrzany kamień z lawy wulkanicznej, odrobina oliwy i już mogłam zacząć grillowanie moich ulubionych krewetek. Aromat świeżych ziół unoszący się nad daniem dodatkowo rozbudzał mój apetyt. Przyznaję, że w pierwszej chwili z pewną dozą niepewności zabierałam się za przygotowywanie moich krewetek, ale z każdą chwila niepewność ustępowała czyniąc tę nową kulinarną przygodę coraz przyjemniejszą :)
(Piotr oczywiście  podjadał z wielkim smakiem moje krewetki i grzanki :))



*** 
Ser Halloumi ze świeżą figą i musztardami owocowymi. 

Połączenie owoców i sera jest niesamowicie intrygujące smakowo. To kompozycja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i swoim wyglądem.
(w wypadku sera Halloumi posypywanie kamienia z lawy wulkanicznej solą wydało nam się już zbędne ze względu na naturalnie słony posmak samego sera)

 

 

 

***
Ale przecież posiłek nie zaczęliśmy od dania głównego :)
Oczekiwanie na przystawkę umilało nam chrupanie doskonałych, wypiekanych na miejscu paluszków chlebowych – grissini z dodatkiem czarnuszki.

 

***
Zaraz potem nasze apetyty rozbudzać zaczęły delikatne grzanki z kremowym serkiem i lekko podsmażonymi aromatycznymi owocami.
***

I przyszedł czas na degustację pierogów :)
Muszę podkreślić, że chociaż Restauracja Delight specjalizuje się w kuchni fusion, to jednak w karcie dań nie brakuje tradycyjnych polskich akcentów – SĄ PIEROGI   I  TO PIEROGI DOSKONAŁE !!! :) Takie o idealnie jędrnym cieście, wypełnione po brzegi wspaniałym farszem, podawane z klarowanym masłem. 
( Od razu zaczęliśmy dopytywać się o sekret tego wyjątkowego pierogowego ciasta :)  )

***
Bouillabaisse – zupa rybna z sandaczem oraz pomidorami i szafranową pianką


Degustując dania w restauracji często wybieram zupy rybne. Ta absolutnie zachwyciła mnie głębią smaku i kontrastującą z nią subtelnością szafranowej pianki.
Smakując zupy długo rozmawialiśmy z Rafałem Kosińskim o sposobie tworzeniu idealnych wywarów będących podstawą zup i nadających im charakter i wyrazistość smaku.

***
Krem z serków topionych z grzybami leśnymi i smażonym porem.
Intensywność smaków tej zupy całkowicie opanowuje kubki smakowe. Mocna, aromatyczna, DOSKONAŁA ZUPA !
***
Polędwica z tuńczyka z musem z zielonego wasabi i pianką czekoladową

 

 

To była prawdziwa poezja smaków, a nie danie z tuńczyka :)
Tuńczyk idealnie różowy w środku; pure z nutą wasabi – podkreślam słowo „z nuta” – bo w tym daniu zachowany jest idealny balans ostrości; czekoladowa pianka podkreślająca głębię smaków.
I storczyki :)  Przyznaję się, że nigdy wcześniej nie jadłam tych kwiatów. Zaskoczyły mnie neutralnością smaku i delikatnością, a zarazem jędrnością struktury. Są jednocześnie niezwykle czarującą ozdobą talerza, dodającą elegancji i lekkości daniu, a zarazem bardzo smacznym dodatkiem.

 

***
Polędwiczka wieprzowa w sosie whisky na puree z pieczonych białych warzyw z grzybami shitake
To właśnie to co tygryski lubią najbardziej :)
 Świetnie przyrządzona polędwica z  aromatycznym, a jednocześnie aksamitnym w smaku sosem.
Zauważcie jak spójne kompozycyjnie jest menu jakie zaproponował nam Rafał Kosiński.
Zarówno zupa jak i danie główne Piotra oparte było na grzybowych akcentach smakowych. Mnie natomiast serwowano dania z ryb i owoców morza, tak aby cały posiłek nie wydawał się nam suma przypadkowo dobranych dań, lecz był jednolity w swym charakterze.
Muszę więc przyznać, że szef kuchni Restauracji Delight dba o każdy szczegół mający wpływ na doznania smakowe swoich gości. Komponując dla nas menu nie zapomniano nawet nas spytać, czy nie mamy jakichś alergii pokarmowych.
***
a desery … desery były boskie :):):)
Lasagne czekoladowa z malinami i musem mascarpone

 

 

Chrupkość czekolady skontrastowana z delikatnością i lekkością musu z mascarpone I MALINY !
ALE TAKIE PEŁNE SMAKU MALINY !!!

Wszystkie owoce, zioła, warzywa i kwiaty podawane w Restauracji Delight zachwycają swoją naturalną intensywnością smaku i aromatu; są idealnie świeże.
Rafał Kosiński z niezwykłą uwagą wybiera dostawców najwyższej jakości produktów, jakie wykorzystuje w swojej kuchni.

 




***
Kruche cannelloni z musem z białej czekolady

 

Lekkość, delikatność formy, cudowny smak i ta odrobina intensywnego w smaku malinowego sosu dla wyostrzenia wrażeń smakowych :)
Idealne, słodkie zakończenie doskonałego obiadu !

 
PODSUMOWUJĄC :

* W Restauracji Delight możecie przez cały dzień rozkoszować się wspaniałą kuchnią w stylu fusion z wyraźną nutą polskich smaków. 
Zachęcam was do przejrzenia całego menu ! Naprawdę trudno jest się mu oprzeć :) Jest bardzo czytelnie opracowane. Potrawy są dobrze opisane w języku polskim i angielskim. Przy tradycyjnych polskich specjałach pojawiają się dłuższe opisy niezwykle pomocne dla turystów. Podkreślić należy również, że dania wegetariańskie zostały doskonale oznaczone.

SZCZERZE POLECAMY RESTAURACJĘ DELIGHT W KRAKOWIE !

* Do dyspozycji gości restauracji pozostaje bezpłatny parking hotelowy / przy rachunku powyżej 50 zł / 
To wielki plus tej restauracji gdy weźmie się pod uwagę, że znalezienie wolnego miejsca parkingowego w tej części miasta graniczy niemal z cudem !

* Andel’s Hotel Cracow jest też miejscem znanym nie tylko z doskonałej kuchni i gościnności, ale również z zaangażowania w kulturę i sztukę. Promuje artystów poprzez organizowanie wystaw i recitali.
Możliwość  obcowania ze sztuką współczesną w trakcie naszej wizyty w andel’s Hotel Cracow była dla nas dodatkowo wielką przyjemnością  !

* Dzięki nowocześnie wyposażonym salom konferencyjnym jest to również idealne miejsce na zorganizowanie biznesowych spotkań, wydarzeń artystycznych, eventów i konferencji. Pięć pomieszczeń i foyer o łącznej powierzchni 450 m2 zapewniają miejsce dla nawet 320 osób. 

* Oscar’s Bar jest doskonałym miejscem na chwilę wytchnienia przy kawie czy herbacie w środku zabieganego dnia. Dla tych, którzy żyją w pośpiechu ale cenią też zdrowe odżywienie czeka tu quick lunch. Jest to też świetne miejscem na wieczorny relaks i spotkanie przy winie oraz na zorganizowanie wyjątkowych, a zarazem kameralnych imprez takich jak wieczór panieński czy kawalerski.

* Na pochwałę zasługuje nienaganna obsługa kelnerska i barmańska. Z przyjemnością obserwowaliśmy jak kelnerki i kelnerzy z niewymuszoną uprzejmością i gracją obsługują klientów.

 

Testowała:

ankawell.blogspot.com



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...