Zakwas buraczany na anemię – przepis | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zakwas buraczany na anemię – przepis

25 marca 2013, dodał: Aneta Jokisz
Artykuł zewnętrzny

Zmęczenie, osłabienie, brak energii, bladość skóry to tylko garstka objawów anemii, która ma niestety duży wpływ na stan naszego całego organizmu.
Z anemią, oprócz leczenia lekami farmakologicznymi, można walczyć również sposobami domowymi.

Jak wiadomo anemia to niedokrwistość, a w badaniach krwi wykazywana jest jako zmniejszona ilość hemoglobiny. Moim sprawdzonym sposobem na podwyższenie ilości hemoglobiny we krwi jest picie zakwasu buraczanego – wyniki badań krwi znacznie się poprawiają.

Przepis na zakwas buraczany:

 

  • 1 kg buraków
  • 1 duża marchew
  • kawałek surowego selera
  • 2 twarde jabłka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • półtorej litra wody
  • półtorej łyżki soli

Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę z osoloną wodą, po czym odstawiamy ją do wystygnięcia – nie dajemy do lodówki.
Buraki, marchew i seler obrać, umyć, a następnie pokroić w grube plastry. Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na 8 części i usuwamy pestki. Czosnek obieramy i przecinamy na pół (wzdłóż). Bierzemy duży słoik, wkładamy do niego wszystkie warzywa i zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej osoloną wodą. Słoik zakręcić i odstawić na 4 lub 5 dni w ciemne chłodne miejsce. Pamiętajmy by 3 razy w ciągu dnia mieszać zawartość słoika i tak przez wszystkie dni. Następnie odcedzamy warzywa i przelewamy gotowy zakwas do mniejszego słoika, zakręcamy słoik i dajemy go do lodówki.

Tak przygotowany zakwas pijemy pół szklanki na dzień.

Warzywa, które nam zostały, można wykorzystać np. do zupy.

zakwas



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz