Domowe nalewki z owoców | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Domowe nalewki z owoców

30 sierpnia 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Latem mamy dostęp do wielu smacznych i aromatycznych owoców, dzięki którym możemy przyrządzić pyszne nalewki i rozkoszować się nimi podczas długich, zimowych wieczorów. Nalewki to wspaniała okazja nie tylko na przyjemne spędzenie czasu z przyjaciółmi i wspominanie smaków i zapachów lata. Wiele nalewek wykazuje działanie prozdrowotne już od czasów naszych prabababek, które sączyły kieliszeczek nalewki przed snem.

nalewka2

 

Nalewka z jagód

Składniki: Nalewka z jagód!!
-400ml wódki,
-500g jagód,
-250g cukru.

Wykonanie
Owoce opłukać, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Po tym czasie przefiltrować. Powstały płyn szczelnie zakręcić, zaś owoce zasypać cukrem, zakręcić i odstawić na tydzień. Codziennie potrząsać słojem, by cukier się rozpuścił. Porządnie odcedzić i połączyć z powstałym wcześniej płynem. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.

Nalewka truskawkowa

Składniki:
-1kg umytych i osuszonych truskawek,
-0,7 litra wódki,
-1/2 kg cukru,
-łyżeczka kwasku cytrynowego,
-szkl. wody

Wykonanie
Truskawki włożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na dobę, w ciągu dnia ustawiać w słońcu a w nocy w ciepłe miejsce. Odcedzić przez lniany woreczek, owoce odcisnąć. Zagotować wodę z cukrem, odszumować, do gorącego syropu wlać nalewkę, dodać kwasek i szybko schłodzić. Rozlać do butelek. Przechowywać w ciepłym miejscu.

 

Nalewka z czarnej porzeczki

 

Składniki:nal. z cz. porzeczki!!
-500 g owoców czarnej porzeczki,
-1/2 l wódki,
-1/2 l wody,
-500 g cukru.

Wykonanie
Porzeczkę umyć, oczyścić z szypułek i rozdrobnić, Przełożyć do dużego słoja, po czym zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas delikatnie potrząsając. Następnie przecisnąć owoce przez gazę. Przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem. Nalewkę wlać do ciepłego syropu, wymieszać i ostudzić. Rozlać do butelek. Przechowywać w zacienionym, chłodnym miejscu. Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej będzie stała.

 

Nalewka z aronii

 

Składniki:Aroniówka!!
-0,7 litra wódki,
-60 sztuk owoców aronii,
-100 sztuk liści z wiśni,
-400 g cukru,
-1 litr wody.

Wykonanie
Wodę zagotować z cukrem, przebraną i umytą aronią oraz umytymi liśćmi wiśni. Całość gotować ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedzić. Ostudzić i zimne połączyć z wódką. Rozlać do butelek, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez 2-3 miesiące. A im dłużej nalewka postoi tym będzie smaczniejsza:)

 

Nalewka z malin

Składniki: nal z malin
-1 kg malin,
-75dag cukru,
-1l wódki.

Wykonanie
Maliny rozgnieść i odstawić na dobę, aby fermentowały. Następnie przecedzić do garnka, dodać cukier, gotować aż się rozpuści, w między czasie zbierając szumowiny. Ostudzić, dodać wódkę, wymieszać i rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić do wyklarowania.

 

Nalewka z poziomek

 

Składniki:nal z poz.
-1 kg poziomek,
-1 litr wódki,
-1/2 kg cukru,
-szkl. wody,
-łyżeczka kwasku cytrynowego.

Wykonanie
Owoce przełożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka godzin, lecz nie dłużej niż na dobę. Przefiltrować przez lniany woreczek, owoce dobrze odcisnąć, wlać do gorącego syropu ugotowanego z cukru, wody i kwasku. Jak najszybciej schłodzić, rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce.

 

Nalewka z wiśni

 

Składniki :nal wiś.
-1 kg wiśni ( bez drylowania )
-½ litra spirytusu 95 %
-½ kg cukru
-1 ½ litra wody

Wykonanie
Owoce wrzucić do słoja z szeroką szyjką . Wlać spirytus , dodać przegotowaną z cukrem i ostudzoną wodą . Szczelnie zamknąć. Wstrząsnąć . Zostawić w ciemnym miejscu przez 4 miesiące . Zlać nalewkę do butelek . Owoce pozostałe po zlaniu nalewki można przełożyć do słoiczków i używać do deserów .

 

Nalewka z pigwy

 

Składniki:

Tincture of quince and fruit on a wooden table

-1 kg dojrzałych owoców pigwy
-1 kg cukru
-1 l czystej wódki
-1 l spirytusu
-1 laska wanilii (może być, a nie musi)

Wykonanie
Owoce pigwy dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem i odstawić na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Co kilka dni słoje należy wstrząsnąć. Po tym czasie wytworzy się syrop, który należy zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy.

 

Nalewka cytrynowa

 

Składniki:

B46W62 Limoncello (home-made lemon liqueur), Campania, Italy

-1 kg cytryn
-14 łyżek cukru
-1 litr spirytusu 50 proc.

Wykonanie
Cytryny obrać cienko (białą błonkę zostawiamy na owocu). Pokrojone skórki zalać spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i wlać do wystudzonego syropu zrobionego z cukru i 1 szklanki wody.. przesączyć przez bibułę i rozlać do butelek. Odstawić na 2 – 3 tygodnie.

 

Nalewka brzoskwiniowa

 

Składniki:nal brz
-2 kg dojrzałych brzoskwiń
-2 laski wanilii
-2 kg cukru
-1 l wódki 40%
-1 szklanka spirytusu

Wykonanie
Owoce umyć przeciąć na pół .Wyjąć pestki. Kilka odłożyć. Miąższ pokroić na cząstki. Nieduży gąsiorek napełnić do połowy brzoskwiniami. Do brzoskwiń wrzucić wanilię. Zasypać cukrem. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na noc. Następnego dnia dodać odłożone pestki. Zalać wszystko wódką i spirytusem. Gąsior zatkać korkiem. Trzymać ok 3 tygodnie w nasłonecznionym miejscu. Często potrząsać naczyniem. Na kolejne 2 tygodnie nalewkę postawić w ciepłym, ale nienasłonecznionym miejscu.

 

Nalewka z żurawiny

 

Składniki:nal żur
-1 kg żurawin,
– 1 litr czystej wódki,
– szkl. wody,
-szkl. cukru,
-3 krople olejku migdałowego.

Wykonanie
Owoce umyć, przełożyć do dużego słoja, zalać wódką i trzymać w cieple przez dwa tygodnie. Następnie nalewkę zlać, owoce odcisnąć przez lniany woreczek. Połączyć oba płyny. Z wody i cukru zagotować syrop, odszumować, dodać olejek i połączyć z nalewką. Natychmiat schłodzić. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć.

nalewka3

zobacz również:

 

  1. Przepisy na owocowe staropolskie nalewki
  2. Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy
  3. Konfitura, dżemy i nalewki z jarzębiny: różne przepisy
  4. Przepisy na nalewki z pigwy

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz