Desery na walentynkową kolację | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Desery na walentynkową kolację

14 lutego 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Co przygotować ukochanemu na Walentynki? Dobre jedzenie. O tym jakie składniki powinny się znaleźć w menu już pisałam wcześniej. Nie możemy jednak zapomnieć o tym, że mężczyźni lubią słodycze. Oto więc garść pomysłów na walentynkowe słodkości.

Zupa bananowa

Składniki:
– banan
– 2 piersi z kurczaka
– 3 niewielkie ziemniaki
– papryczka chili
– 2 czerwone cebule
– łyżka masła
– pół szklanki mleczka kokosowego
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę lub paski. Wrzucić do garnka i gotować w niewielkiej ilości wody lub bulionu. Dodać cebule pokrojone w cienkie plastry i drobniutko posiekaną papryczkę chili. Doprawić solą i pieprzem. Gotować chwilę. Następnie wrzucić wcześniej obgotowane ziemniaki pokrojone w niewielkie kawałki oraz pokrojonego banana. Gotować na małym ogniu przez około godzinę uważając by zupa się nie wygotowała. Wyjąć mięso, resztę zmiksować na krem. Dodać mleczko kokosowe i masło. Włożyć  mięso, rozlać do miseczek. Można udekorować plastrem czerwonej cebuli lub ziołami. Jeśli jest za gęsta można dolać odrobinę bulionu.

Banany zapiekane w sosie karmelowym

Składniki:
– 1 szklanka cukru
– 1 laska wanilii lub kieliszek likieru amaretto
– 1 łyżka miodu płynnego
– 1/2 szklanki wody
– sok z 1/2 cytryny
– 100 ml śmietanki kremówki 30%
– 2-3 banany
Przygotowanie:
Cukier kryształ drobnoziarnisty, wydrążone ziarenka wanilii wraz z laską, miód, wodę i sok z cytryny włożyć do rondla. Całość gotować do czasu aż uzyskamy karmel (co pewien czas mieszając drewnianą łyżką). Gdy karmel będzie gotowy wyjąć laskę wanilii i dolać śmietankę kremówkę – wymieszać aż składniki się połączą. Dolać likier amaretto, nadal pozostawiając na ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Gdy będzie gotowy zdjąć z gazu. Banany obrać i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, skropić sokiem z cytryny. Na wierzch wlać sos karmelowy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C na około 10-15 min., aż banany skruszeją (nie mogą się rozpadać). Podawać gorące udekorowane sosem z pieczenia.

Banany zapiekane z szynką i serem

Składniki:
– 4 banany
– 4 duże plastry szynki
– 4 plastry żółtego sera
– 3 łyżki masła
– pieprz
Przygotowanie:
Obrać banany i owinąć je plastrami szynki oraz sera. Układać w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem. Doprawić pieprzem. Zapiekać przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem można posypać ziołami lub pietruszką.

Krokiety z bananami

Składniki:
– naleśniki wg własnego przepisu
– 6 bananów
– 10 dag masła
– cukier puder do posypania
– aromat rumowy
Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić, obsmażyć na maśle na małym ogniu tak, aby nie rumienić masła. Gdy lekko zmiękną, posypać grubo cukrem pudrem i skropić aromatem rumowym. Od czasu do czasu skrapiać wodą, do momentu, aż na wierzchu powstanie karmel. Lekko przestudzone kawałki bananów włożyć do naleśników i zawinąć jak krokiety. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Posypać cukrem i ponownie skropić aromatem rumowym. Zapiekać 10 min. w temperaturze 200˚C.

Naleśniki z wiśniami i czekoladą

Składniki:
– naleśniki według własnego przepisu
– wiśnie, ok. 500 g
– kilka łyżek cukru
– pół łyżeczki cynamonu
– 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sos czekoladowy:
– 100 g startej gorzkiej czekolady
– 170 ml mleka
– 35 g cukru
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Świeże wiśnie umyć, wydrylować i zasypać kilkoma łyżkami cukru, pozostawić, aż puszczą sok. Mrożone wiśnie wystarczy zasypać w misce cukrem i zostawić do rozmrożenia. Następnie wiśnie odcedzić. Połowę zalewy wlać do rondelka, dodać cukier do smaku (w razie potrzeby), cynamon i zagotować. W drugiej połowie płynu wymieszać mąkę kukurydzianą, wlać do gotującej się zalewy i mieszając, doprowadzić ponownie do wrzenia. Zdjąć z ognia i zmieszać z odcedzonymi wiśniami. Sos czekoladowy: Do rondelka wlać połowę mleka i wsypać czekoladę, zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier i mąkę kukurydzianą, następnie zmieszać w rondlu z czekoladą. Cały czas mieszając, gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Po zdjęciu z gazu sos mieszać jeszcze chwilę intensywnie trzepaczką, aż będzie idealnie gładki. Gotowe naleśniki smarować wiśniami, składać na pół. Podawać na ciepło razem z kremem czekoladowym.

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki:
– 150 g mąki pszennej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 6 jaj
– 150 g masła
– 150 g cukru
– 100 g gorzkiej czekolady
– aromat waniliowy
– słoiczek wiśni w syropie lub alkoholu
– kieliszek wiśniówki
– 400 g śmietany kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
– łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym. Na parze roztopić tabliczkę czekolady, wystudzić. Wymieszać z masą z żółtek, aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłożyć do formy 24 cm i piec w temp. 180 stopni, 45 min. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Krążki ciasta nasączyć wiśniówką. Wiśnie podgrzać z 1/4 szklanki gorącej wody i łyżką cukru. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, odcedzić i wystudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Krążki tortu przełożyć wiśniami i cienką warstwą bitej śmietany. Udekorować bitą śmietaną, czekoladą i wiśniami.

Poderwij mnie

Tiramisu to po włosku poderwij mnie, deser ten posiada też pewne własności afrodyzjaku
Składniki:
– 30 dag podłużnych biszkoptów
– 50 dag serka mascarpone
– 4 jajka
– 5 łyżek cukru
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 60 ml alkoholu np. amaretto
– 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Do miseczki wsypać kawę i zalać wrzątkiem. Całość wymieszać razem z alkoholem i zostawić do wystygnięcia. Najlepiej dobrać ilość alkoholu według smaku i upodobania. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć na kogel-mogel. Do jednolitej masy dodać serek mascaropone i wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Gdy zesztywnieje wsypać pozostały cukier i ubijać przez 2 min. Ubite białka połączyć z kremem w jednolitą całość. Na blasze układać biszkopty zanurzone wcześniej w naparze z kawy i alkoholu. Na pierwszą warstwę ułożyć połowę kremu i posypać kakao. Kolejna warstwa nasączonych biszkoptów i pozostały krem. Włożyć  do lodówki na kilka godzin. Całość posypać kakao tuż przed podaniem. Warstw może być więcej. Wszystko zależy od naszego upodobania, ale wtedy trzeba przygotować odpowiednio więcej kremu i biszkoptów.

Serce z piernika

Składniki:
– 1 kg mąki
– 0, 5 szklanki cukru
– 1 szklanka miodu
– przyprawa do piernika
– 2 łyżeczki sody
– 2 całe jajka
– 1 kostka margaryny
Lukier:
– 0,5 kg cukru pudru
– 2 białka
– 2 łyżeczki ciepłej wody
– barwniki spożywcze
– sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Tłuszcz rozpuścić, miód ocieplić w garnku z gorącą wodą. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Wałkować bardzo cienko i wycinać foremkami pierniczki. Piec w temperaturze 180 stopni ok 7- 8 min. Lukier: do 2 białek dodać cukier puder i sok z cytryny – dobrze utrzeć łyżką (konsystencja gęstej śmietany). Można ubawić. Gotowym lukrem posmarować pierniczki. Najlepiej upiec 14 dni wcześniej. Mogą długo leżeć. Przechowywać w puszcze lub w słoiku.

Babka czekoladowa

Składniki:
– 200 g masła roślinnego
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka cukru
– 4 jajka
– 2 łyżki kakao
– 1/2 tabliczki czekolady
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– troszkę masła do wysmarowania formy
– kasza manna lub tarta bułka do obsypania foremki
– polewa czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ukręcić z cukrem na kogel-mogel, dodać mąkę, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia i zmiksować. Dodać ubitą pianę i wmieszać delikatnie. Dodać kakao i pokrojoną drobniej czekoladę. Wymieszać. Foremkę posmarować masłem i wysypać kaszą manną lub tartą bułką. Wlać masę. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 40-45 min. Upieczone ciasto odstawić i dopiero jak przestygnie wyjąć z foremki. Ciasto udekorować polewą czekoladową i serduszkami z czekolady.
Zebrała: Marta



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Desery na walentynkową kolację

  1. avatar JuSs pisze:

    jak to pysznie wyglada!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...