Deser z ananasa z kremem kokosowym i bakaliami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Deser z ananasa z kremem kokosowym i bakaliami

21 lipca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Letnie spotkania w gronie przyjaciół i rodziny to doskonała okazja do wypróbowania przepisów na oryginalne dania i desery. Niespodzianki kulinarne dosłownie i w przenośni potrafią nadać smak szarej rzeczywistości. Dla tych, którzy tęsknią za odrobiną egzotyki, doskonałym pomysłem może być na przykład ananas w nowej, nietypowej odsłonie, zapiekany z kremem kokosowym i przyozdobiony listkiem mięty.

Brzmi wykwitnie i tak samo smakuje, a co najważniejsze, przepis na ten deser jest bardzo prosty. Wszystkie potrzebne składniki to: 2 świeże ananasy, 300 ml kremu kokosowego, 100 g brązowego cukru, 150 g wiórków kokosowych, 150 g rodzynek oraz kilka liści mięty do dekoracji.

ananasy 322 - Kopia

Do przygotowania tego przepisu, przyda się również dobrej jakości naczynie żaroodporne np. TERMISIL Grill&Drop o pojemności 2.9 l. które dzięki specjalnemu systemowi ochroni potrawę przed przywieraniem i zapewni jej odpowiednie nawilżenie. Szkło borokrzemowe, z którego naczynie wykonano wykazuje się dużo większą odporność mechaniczną i termiczną niż tradycyjne szkło sodowe. Produkty ze szkła żaroodpornego zachowują swe właściwości w niezwykle dużym zakresie temperatur – od -50 aż do 500 stopni Celsjusza. Wyróżnia je także wysoka odporność na zarysowania oraz idealnie gładka powierzchnia, łatwa do utrzymania w czystości. Przygotowanie zapiekanego ananasa w naczyniu grill&drop pozwoli na zachowanie wyjątkowego smaku i aromatu przygotowanej potrawy. Jej wykonanie nie zajmie Ci więcej niż piętnaście minut.

Zacznij od początku! Z ananasa odetnij górną część i dolną podstawę. Ustaw go pionowo i piłując nożem od góry do dołu odetnij skórę. Wydrąż stwardniały środek ananasa. Tak przygotowane owoce pokrój w cienkie plastry i ułóż warstwami w naczyniu, posypując każdą z nich brązowym cukrem. Następnie polej kremem kokosowym, posyp wiórkami i rodzynkami. Piecz w temperaturze 160ºC przez 35 min. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij pokrywę naczynia. Podawaj ze świeżą miętą.

Ten deser nadaje się na każdą okazję i z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Jego słodki kokosowy aromat kojarzy się ze złocistymi plażami skąpanymi w słońcu. Będzie więc idealną przekąską na letnie popołudnia, a zimą przypomni nam o wakacyjnych podróżach, pozwalając cieszyć się smakiem prawdziwej egzotyki w domowym zaciszu.

www.termisil.com



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...