Dania z ryby – różne pomysłowe przepisy

5 marca 2015, dodał: czekoladka

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Świeża ryba powinna pachnieć jedynie wodą, być wilgotna i lśniąca, mieć jasne, przejrzyste, błyszczące oczy, skrzela czerwone, a mięso sprężyste i jędrne.

ryba

Ryby są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin A, D i E oraz kwasów omega 3, które korzystnie wpływają na wzrok, wygląd skóry, poprawiają pamięć, wzmacniają układ odpornościowy, działają antydepresyjnie, powstrzymują rozwój komórek nowotworowych i zapobiegają chorobom układu krążenia. Dlatego ryby, przede wszystkim morskie, powinno się jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu.

 

Dorsz pod orzechową kruszonkąDorsz z orzechową kruszonką!

Składniki:
-700g filetu z dorsza,
-3 czubate łyżki bułki tartej,
-3 gałązki rozmarynu,
-250g orzechów włoskich,
-1/2 pęczka natki pietruszki,
-ząbek czosnku,
-szczypta ostrej papryki,
-1/2 cytryny,
-50ml oliwy z oliwek,
-sól, pieprz.

Wykonanie
Filet oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do bułki tartej. Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, skórkę startą z 1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę. Piec około 25 minut w temp. 180st.

Ryba w sosie brzoskwiniowymryba w sosie brz.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
-300 ml mleka
-mąka
-2 jajka
-sól, pieprz,
-sok z cytryny
-800 g ryby – mintaj, morszczuk, dorsz lub inna ulubiona ryba
Jajka rozbić, dodać mleko. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo mąkę, aż uzyskamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut. Rybę umyć i osuszyć. Jeśli użyjemy rybę mrożoną, to wcześniej ją rozmrozić, opłukać i osuszyć. Filety pokroić na kawałki ok. 5-8 cm. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w cieście naleśnikowym i usmażyć na oleju.

Składniki na rybę:
-2 duże cebule
-puszka brzoskwiń
-6 łyżek keczupu
-sól, pieprz

Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju. Dodać 1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń i keczup, poddusić kilka minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Ostudzić. Wykładać w naczyniu sos, rybę, sos, rybę, sos. Tak by pod spodem i na wierzchu był sos. Podawać na zimno lub gorąco.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Karp pieczony w warzywachkarp w warzywach

Składniki:
-około 2 kg karpia (oczyszczony i pokrojony na porcje)
-4-5 marchewki
-2 pietruszki
-kawałek selera
-por
-sól, pieprz
-mąka
-masło do smażenia
-1 łyżka oleju

Wykonanie

Porcje karpia solimy i pieprzymy. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy. Porcje karpia przekładamy warzywami i wkładamy do lodówki na minimum 12 h (ja mojego karpia trzymałam 24h).
Następnie otrząsamy delikatnie z warzyw, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na maśle z dodatkiem oleju. Niezadługo chwilę z jednej i chwilę z drugiej. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W naczyniu żaroodpornym układamy karpia i przykrywamy warstwą warzyw. Masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na warzywach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 30 minut. Mięsko musi ładnie odchodzić od ości.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Dietetyczna ryba w jarzynach

Składniki:Ryba w jarzynach!
-700g filetu z dorsza,
-2 marchewki,
-1/4 kapusty pekińskiej,
-1/3 pora,
-3 liście selera naciowego,
-pietruszka,
-cebula,
-łyżka masła,
-sól morska,
-pieprz ,
-przyprawa do ryb,
-6 ziaren czarnego pieprzu,
-4 kulki ziela angielskiego.

Wykonanie

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w 4 cm słupki. Pora i selera umyć, pokroić cienkie paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Stopić masło, wrzucić warzywa, dusić około 15 minut.
Kapustę drobno poszatkować. Dodać do warzyw, dodać ziarna pieprzu i ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić około 10 minut na małym ogniu.
Rybę oprószyć z obu stron solą morską oraz przyprawą do ryb. Dać na patelnię, przykryć jarzynami. Dusić około 15 minut pod przykryciem.

Mintaj w sosie cytrynowo – czosnkowymmintaj w sosie cytr-cz

Składniki dla 2-3 osób:
-1/2 mintaja – u mnie mrożony w kostkach bez glazury
-sok z 1 cytryny
-1 cytryna pokrojona w plasterki
-6 ząbków czosnku
-kilka gałązek koperku
-1/2 łyżeczki mielonej kolendry
-1 łyżka oliwy
-sól, pieprz

Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić, dodać sok z cytryny, oliwę i kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem natrzeć mintaja i schłodzić go w lodówce przez 1 godzinę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim rybę, obłożyć ją gałązkami koperku i plasterkami cytryny. Naczynie przykryć folią aluminiową. Mintaja piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 40 minut.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Ryba w maśleryba w maśle

Składniki:
-500 g filetu z mintaja
-50 g masła temp. pokojowa
-pęczek szczypiorku
-garść drobno pokrojonej natki pietruszki i koperku
-1/2 cytryny
-sól i pieprz

Wykonanie
Masło mieszamy z drobno pokrojonym szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem. Jeśli ryba jest duża kroimy ją na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy a na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu żaroodpornym smarujemy częścią masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy przewracamy na drugą stronę i smarujemy pozostałym masłem, wkładamy z powrotem na 10 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Dorsz w ziołach z pomidorami

Składniki:Dorsz w ziołach z pom!!
-60dag filetu z dorsza,
-cebula,
-2 pomidory,
-cytryna,
-3 łyżki oliwy,
-sól,
-pieprz,
-po łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, bazylia, estragon.

Przygotowanie

Cebulę drobno posiekać, wymieszać z ziołami. Rybę podzielić na porcje doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Na rybie ułożyć posiekane zioła wraz z cebulą. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Cytrynę wyszorować, skórkę bardzo cienko obrać, pokroić w cienkie paseczki. Sok z cytryny wycisnąć i zmieszać z oliwą. Mieszanką skropić rybę. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać zestruganą skórką z cytryny. Oprószyć do smaku solą i pieprzem. Każdą rybę szczelnie owinąć folią. Piec ok. 15-20min w temp. 200st.

Mintaj w zalewie octowej

Składniki: mintaj w occie
-500 g mintaja
-2 jajka
-mąka
-bułka tarta
-sól
-olej

Zalewa:
-2 l wody
-2 średnie cebule
-150 ml octu
-4 liście laurowe
-10 ziaren ziela angielskiego
-1 łyżeczka cukru
-3-3,5 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu

Jeśli ryba jest mrożona musimy ją wcześniej rozmrozić. Bardzo duże kawałki ryby kroimy na mniejsze porcje. Mintaja z obu stron oprószamy solą, następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do salaterki albo innego naczynia.
Zalewa: Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę, cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy około 5 minut. przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy cebulę i układamy ją na rybie. Do wywaru dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem (w razie czego można dodać więcej octu, soli czy pieprzu. wszystko zaleczy od naszych upodobań smakowych). Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i studzimy. Gotową zalewą zalewamy ryby i wkładamy minimum na 12h do lodówki. Podajemy z pieczywem.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Pieczony łosoś z brzoskwiniami

Składniki:pieczony łosoś!
-4 filety z łososia,
-2 brzoskwinie,
-4 plastry sera,
-3 ząbki czosnku,
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
-2 łyżki soku z cytryny,
-sól, pieprz,
-2 łyżki masła.

Przygotowanie
Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 30minut do lodówki. Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć filety. Polać łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi rybę, przykryć plastrem sera, na koniec posypać orzechami oraz wiórkami masła. Piec jeszcze ok. 10min.

Pstrąg pieczony w solipstrąg w soli

Składniki:
-świeży wypatroszony pstrąg
-1 kg soli grubo ziarnistej
-7-8 białek
– listek laurowy
-świeże zioła: pietruszka, koperek, oregano
-ząbek czosnku
-2-3 plasterki cytryny
-pieprz

Wykonanie

Sól mieszamy z białkami. Wnętrze ryby posypujemy pieprzem, wkładamy listek laurowy, pokrojony w plasterki czosnek, oregano, pietruszkę, koperek i plasterki cytryny. Na blaszkę wysypujemy część soli, wkładamy rybkę i przykrywamy pozostałą częścią soli. Pieczemy w piekarniku przez 5 minut w temp. 250*C po tym czasie obniżamy temperaturę do 200*C i pieczemy 20 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Makaron z dorszem

Składniki:
-250g makaronu,makaron z dorszem!
-1/2 kg filetu z dorsza,
-łyżka soku z cytryny,
-3 łyżki mąki pszennej,
-100g żółtego sera,
-pęczek koperku,
-3/4 szklanki śmietany 18%,
-2 łyżki przyprawy maggi,
-sól, pieprz.

Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Na koniec całość zalać śmietaną wymieszaną z maggi. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć koperkiem.

Łosoś zapiekany z papryką

Składniki:Łosoś z papryką!
-1/2 kg filetu z łososia bez skóry,
-1 czerwona papryka,
-1 żółta papryka,
-cebula,
-sok z 1/2 cytryny,
-2 łyżki oliwy,
-sól ziołowa,
-pieprz kolorowy świeżo zmielony,
-zioła prowansalskie.

Przygotowanie
Rybę umyć, osuszyć i pokroić na cienkie paski. Oprószyć świeżo zmieloną solą ziołową i kolorowym pieprzem. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z papryką. Polać oliwą, oprószyć solą oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Bardzo dobrze wymieszać. Ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, rozłożyć łososia i posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 30min w temp. 180st. Przed podaniem skropić delikatnie sokiem z cytryny.

Zapiekanka z rybą i szpinakiem

Składniki:

Puree:
-1 kg mączystych ziemniaków (np.mila, bryza, gala, wawrzyn)
-100 ml mleka
-100 g sera cheddar

Szpinak:
-450 g mrożonego szpinaku
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka masła zapiek z rybą i szp.
-2 łyżki oleju
-sól i pieprz

Ryba:
-około 500 g ulubionej ryby np. łosoś, mintaj, dorsz, miruna
-sól i pieprz

Zalewa:
-3 jajka
-70 g cheddara
-sól i pieprz
-180 g kwaśnej śmietany 18%

 

Ziemniaki: Gotujemy tradycyjnie do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy mleko i starty na drobnych oczkach ser, rozgniatamy do gładkiego puree.
Szpinak: Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy szpinak, i od czasu do czasu mieszając go rozmnażamy. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy i jeszcze chwilę podsmażamy do odparowania wody.
Ryba: Jeśli używamy ryby mrożonej to powinniśmy ja wcześniej rozmrozić. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy jeden oprószamy solą i pieprzem.
Zalewa: Rozkłócamy jajka, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, śmietanę, doprawiamy sola i pieprzem.
Zapiekankę układamy warstwowo najpierw: połowa szpinaku, kawałki ryby, które zalewamy częścią zalewy, szpinak, puree ziemniaczane a na koniec pozostała zalewa. Foremkę przykrywamy przykrywką a jeśli nie mamy to folią aluminiową. Do piekarnika na 40 minut pieczemy w 200*C. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy przykrycie ażeby nam się wierzch ładnie zarumienił.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Roladki z dorsza z nadzieniem serowymRoladki z dorsza z serem!

Składniki:
-700g filetu z dorsza,
-sok z 1/2 cytryny,
-100g serka kremowego np. z czosnkiem i ziołami,
-czubata łyżka posiekanego koperku,
-dymka ze szczypiorkiem,
-łyżka śmietany 12%,
-2 łyżki startego żółtego sera,
-sól, pieprz,
-2 łyżki masła,
-2 łyżki płatków migdałowych.

Wykonanie
Filet z dorsza oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Serek utrzeć ze śmietaną, posiekanym koperkiem oraz drobno posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Dodać starty ser, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Masę rozsmarowywać na filetach, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać stopionym masłem, posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć odrobiną posiekanego koperku.

Zapiekanka rybna

Składniki:zap. rybna
-200 g ryżu
-500 g brokułów
-500 g filet świeżej ryby np: łosoś
-2 pomidory
-1 łyżka masła
-1 łyżka mąki
-200 ml bulionu warzywnego
-150 ml mleka
-2 łyżki musztardy
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka posiekanej natki
-1 łyżka koperku
-sok z cytryny

Wykonanie
Ryż wsypać do garnka, zalać szklanką osolonej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 25 minut. Brokuły podzielić na różyczki, łodyżki odciąć i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Rybę skropić sokiem z cytryny, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Powoli mieszając trzepaczką, wlewać bulion i mleko. Gotować, nie przerywając mieszania. Przyprawić musztardą, cukrem, pieprzem, solą, dodać natkę i koperek. Formę natłuścić masłem, układać kolejno ryż, ryba, brokuły, i pomidory. Polać sosem i piec w piekarniku 20 minut w temp. 200*C.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 


zobacz również:

  1. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
  2. Superantyoksydanty – jak oczyścić organizm: lista produktów niszczących wolne rodniki
  3. Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki
  4. Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Aleja handlowa

Próbki perfum Gucci Bamboo
Perfumeria Neness.pl
Cena:
12 zł
Rajstopy LILI 20 DEN
Eleganckie, miękkie i wygodne rajstopy gładkie
Cena:
6 zł
Krótki płaszcz z paskiem
Elegancki, lekki i bardzo wygodny - idealny na sezon przejściowy.
Cena:
59,99 zł
Kolagen z witaminą C
Class A Collagen Noble Health
Cena:
36,99 zł
10% CBD naturalny olejek z kwiatów konopi
konopieizdrowie.pl
Cena:
579,90 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Szklane drzwi
Jednak jestem tradycjonalistką jeśli chodzi o wystrój wnętrz... Bardziej by mi pasowała ściana,...
Co kupiłybyście w prezencie samej s…
Ciastka potrafią mieć więcej tłuszczu niż czekolada, i to tego z margaryny najgorszego rodzaju......
Modelowanie sylwetki Gdańsk
Warto przed wieloma zabiegami stosować maść znieczulającą Mi bardzo pomaga....
Kremy na powiększenie biustu
Nie wiem czy kremy pomogą.Wiem że jest zabieg wstrzykiwania tłuszczu np z tyłka....
facebook
[corner-ad id=1]