Cykoria po belgijsku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Cykoria po belgijsku

3 października 2013, dodał: Gąsiorowska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 4 cykorie
– 4 plasterki szynki
– 10 dag żółtego sera
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki masła
– pieprz
– 2 szklanki bulionu
– szklanka śmietany
– ser topiony

Cykorie oczyścić, wyciąć gorzkie głąby i wrzucić do osolonego wrzątku, zakwaszonego sokiem z cytryny i lekko posłodzonego. Gotować około 20 minut, osączyć. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, mieszając, powoli dolewać bulion, następnie pogotować kilka minut. Na dno naczynia żaroodpornego kłaść cykorię zawiniętą w plasterki szynki i sera, zalać bulionem i zapiekać około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Uwaga: można tez zamiast buliony w identyczny sposób zrobić cykorię zalewając zasmażkę szklanką mleka. Wtedy należy krótko pogotować całość oraz zalać cykorię tym sosem beszamelowym.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...