Co zrobić z wiśni? 7 super przepisów na szybkie dania z wiśniami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Co zrobić z wiśni? 7 super przepisów na szybkie dania z wiśniami

28 lipca 2021, dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Korzystając z lata i darów natury chciałam was zainspirować i na nowo rozkochać w naszych, polskich wiśniach. Właśnie rozpoczął się na nie sezon. Jednak mało kto wie, że poza tym że są smaczne i nadają się do wypieków czy pasteryzacji są pełne właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę.

wiśnie

 

Wiśnie to w 80 % woda, dlatego warto je podjadać dla zdrowia. Są lekką przekąską i nie zaszkodzą osobom na diecie. Pozostałe 20 % tych okrągłych , niewielkich owoców to witaminy i minerały. Wiśnie skrywają w sobie m.in przeciwutleniacze spowalniająca procesy starzenia się. Wiśnie wpływają również korzystnie na układ krążenia. Zawarta w nich witamina C zwiększa odporność na przeziębienia. Ponadto wiśnie mają zdolność łagodzenia bólu.

dania z wiśniami

Dzięki zawartości witamin z grupy B spożywanie wiśni poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. To także skarbnica kwasu foliowego oraz żelaza. Błonnik zawarty w wiśniach wpływa korzystnie na układ trawienny. Dzięki antocyjanom zwartym w tych owocach poprawi się nam ostrość widzenia .

Najzdrowsze i najbogatsze w składniki odżywcze są oczywiście surowe owoce. Dlatego w sezonie zajadajmy się nimi do woli. Warto też wykorzystywać je do domowych wypieków i deserów oraz zrobić zapas smakowitych wiśni zamkniętych w słoikach. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów z wiśniami w roli głównej.

Zupa wiśniowa

Składniki:

1 kisiel o smaku wiśniowym,

1/2 kg wiśni,

1/2 szklanki cukru,

cynamon, goździki,

makaron lub groszek ptysiowy,

2 l wody.

Przygotowanie:

Wiśnie wydrylować. Zalać 2 l gorącej wody, dodać goździki i cynamon. Gotować 15 min. i zmiksować. Dodać cukier. Kisiel rozprowadzić w 1/2 szklance zimnej wody. Dodać do zupy i zagotować. Wystudzić. Podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem.

zupa wiśniowa

Konfitura wiśniowa

Warto przygotowywać dżemy czy konfitury z ulubionych owoców. Będą one potem pysznym dodatkiem do apetycznych deserów. Można ich użyć do przełożenia naleśników czy gofrów.

Składniki

*1 kg świeżych wiśni

*75 dag cukru lub 1 kg cukru żelującego

Przygotowanie

Świeże owoce wiśni myjemy i pozbywamy się pestek. Owoce przesypujemy do szerokiego garnka najlepiej z grubym dnem. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy owoce puszczą sok dodajemy cukier lub wersję żelującą. Całość mieszamy i gotujemy dalej. Owoce gotujemy, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Zazwyczaj trwa to około 1,5 godziny. Konfiturę można jeść na gorąco, ale przede wszystkim warto ją przelać do słoików i poddać pasteryzacji. Zimą miło będzie otworzyć słoik z pachnącą i aromatyczną konfiturą wiśniową swojego wyrobu.

Deser z wiśniami i serkiem mascarpone

Lekkie desery w pucharkach bądź w słoikach, które można zabrać ze sobą cieszą się wielką popularnością. Nie sposób się temu dziwić. Są smaczne, a proste w wykonaniu. Wyglądają także nadzwyczaj efektownie. Ważne aby w pucharku/ słoiku znajdowały się na przemian różne warstwy.

Składniki

*wydrylowane wiśnie

*250 g serka mascarpone

*200g schłodzonej śmietanki 30 %

*2 – 3 łyżki cukru pudru

*kilka kruchych, maślanych ciasteczek

Przygotowanie

Śmietankę ubijamy, aż będzie gęsta i dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Miksujemy jeszcze przez chwilę. W słoiku układamy masę z serka, wydrylowane wiśnie i na wierzch także masę serowo śmietanową. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami maślanymi i dekorujemy wiśniami.

Mini serniczki z wiśniami

Już wspominałam, że sposobów na desery w pucharkach z wiśniami w roli głównej są proste i jest ich wiele. To kolejna łatwa w wykonaniu i pyszna propozycja dla was.

Składniki

*300 g zmielonego twarogu

*400 ml gęstego jogurtu naturalnego

*2 łyżki cukru pudru

*1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

*300 g wydrylowanych wiśni

*woda, galaretka wiśniowa

*kakaowe ciastka lub herbatniki

*owoce i bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie

Ciastka dokładnie rozdrabniamy. Wiśnie miksujemy, aby powstał mus. Następnie owoce z wodą podgrzewamy na małym ogniu, a następnie dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Tak powstałą masę pozostawiamy do wystygnięcia. Twaróg mieszamy z jogurtem, cukrem oraz cukrem pudrem. Na spody miseczek wykładamy pokruszone herbatniki, następnie masę serową i mus wiśniowy. Odstawiamy do lodówki, aby deser nabrał odpowiedniej konsystencji. Następnie dekorujemy go bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Sorbet wiśniowy

Lato to idealna pora na zimne, lekkie desery. Właśnie takie są sorbety. Będą zdrową przekąską, zwłaszcza jeśli przygotujemy je z owoców z domowego ogródka lub sadu.

Składniki

*600 g wydrylowanych wiśni

*150 ml wody

*100 g cukru

*sok z jednej cytryny

*1 białko jaja

*pół tabliczki czekolady gorzkiej

*5o ml wódki

Przygotowanie

W garnku mieszamy wodę i cukier, podgrzewamy do momentu powstania syropu. Do gorącego syropu dodajemy 500 g wiśni i sok z cytryny. Chwilę dusimy do momentu, aż zaczną się rozpadać. Następnie wiśnie studzimy. Chłodne wiśnie oraz syrop w którym się gotowały dokładnie miksujemy i dodajemy alkohol. Dodajemy ubite na sztywno białko oraz pokrojoną na drono czekoladę oraz rozdrobnione, pozostałe wiśnie. Delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku. Sorbet jest gotowy do spożycia po około 2-3 godzinach.

Mega szybkie ciasto z wiśniami

Na letnie podwieczorki, czy kawę w doborowym towarzystwie warto zaserwować pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Co istotne nie potrzeba do jego wykonania wymyślnych składników, a jego przygotowanie jest szybkie więc nie tracicie czasu.

 

Składniki

*4 jajka

*150 g cukru

*250 g mąki pszennej

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*100 ml oleju

*1 łyżeczka cukru waniliowego

*300 g wydrylowanych wiśni

Przygotowanie

Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie partiami dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Kolejno dodajemy olej i ekstrakt z wanilii i ponownie mieszamy. wymieszane ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzch dodajemy obtoczone w mące wiśnie. Pieczemy  około 50 min w temperaturze 180 C.  Podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem.

Proste ciasto z wiśniami

Ciasta kruche bardzo dobrze komponują się z owocami. Dlatego także ten deser polecam do wykorzystania wiśni. Przepis, który proponuje jest prosty i szybki w wykonaniu.

Składniki

*200 g mąki

*90 g zimnego masła

*70 g cukru

*1 jajko

*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*750 g wydrylowanych wiśni

*na kruszonkę : 90 g zimnego masła, 2 żółtka , 100 g cukru, 150 g mąki

Przygotowanie

Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wyklejamy nim blaszkę o średnicy 23/24 cm. Tortownicę wkładamy na 20-25 min do nagrzanego piekarnika. Masło siekamy dodając mąkę, a następnie pozostałe składniki. Mieszamy i zagniatamy tworząc małe, nieregularne kulki. Na podpieczonym spodzie umieszczamy wiśnie i na nich kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnia i pieczemy około 45 minut. Ciasto studzimy przed podaniem.

zobacz również:

Dieta czereśniowa – czy można schudnąć jedząc czereśnie?

Czereśnie – jak wykorzystać – smaczne przepisy

Czereśnie i wiśnie – przepisy i słodkie tajemnice

Letnia owocowa kolacja – sałatki i lekkie dania

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...