Szukaj w

Co oznaczają czapeczki przy przepisach? Zobacz

Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy
20 stycznia 2012, autor: ivva
Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

Szare, pseudo zimowe wieczory sprzyjają spotkaniom z przyjaciółmi w domowym zaciszu. Pogaduchy przy winie i dobrych przekąskach od razu poprawiają humor. Nierzadko jednak, pojawia się problem – znajomi zadzwonili i mówią, że będą za pół godziny.

Wypadałoby coś przygotować. Dlatego ciasto francuskie jest dobre na wszystko, podane na słodko lub na słono, na ciepło i na zimno, na pewno przypadnie do gustu każdemu. Nie musimy się nawet męczyć i przygotowywać go samodzielnie. W tej chwili, w każdym niemalże dyskoncie dostaniemy gotowe ciasto francuskie, nawinięte na papier do pieczenia. A co z takiego ciasta można przyrządzić?

Pizza z ciasta francuskiego

Zrobiona na francuskim cieście jest wręcz przepyszna, dodatkowo, na pewno zaskoczymy naszych gości takim jej rodzajem. Żeby nie było problemów z krojeniem, ciasto dzielimy na mniejsze kwadraty, na takie jakie uznamy za najwygodniejsze. Nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem (przepis na końcu artykułu), dodajemy składniki jakie akurat mamy w lodówce (może być, szynka, boczek, pieczarki, papryka, pomidor, ogórek świeży, kukurydza – dosłownie wszystko), posypujemy serem, do piekarnika na tyle ile napisane było na opakowaniu naszego ciasta (zazwyczaj 15-30min) i gotowe. Goście będą zachwyceni oryginalnym smakiem.

Ciasteczka z mięso-serowym farszem

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty (mniej więcej 5cmx5cm). Na każdym układamy po jednaj podłużnej kostce szynki i sera. Dwa rogi kwadracika sklejamy nad farszem. Zanim ciasteczka wsadzimy do piekarnika, każde smarujemy z wierzchu żółtkiem (dzięki temu się nie spalą i podczas pieczenia przybiorą złotawy kolor). Do tej przekąski obowiązkowo musimy podać jakieś sosy! Do ciasteczek tego typu możemy użyć też innych kombinacji farszu, np. pieczarkowo-serowego (pieczarki jednak lepiej usmażyć przed położeniem na ciasto, żeby podczas pieczenia nie puściły wody), szpinakowego (również może być z serem), pomidorowego z mozzarella i bazylią, z mięsa mielonego, lub wielu, wielu innych – to już kwestia naszej fantazji.

Ciasteczka na słodko z owocami

Zasada przygotowania oczywiście taka sama jak w poprzednim przykładzie, z tymże tu używamy owoców i konfitur. Wspaniałą ucztą dla podniebienia jest ciasteczko z kawałkiem brzoskwini z puszki, na które po ostygnięciu nakładamy pół łyżeczki serka mascarpone (można go wymieszać z cukrem wanilinowym, żeby nie był taki mdły). Do takiego ciasteczka możemy również dodać truskawkę, gruszkę, wiśnię, banana (tu polecam w połączeniu z nutellą na wierzch, po upieczeniu, lub połową kostki czekolady w środku). Możemy również zrobić jeszcze prostszy wariant i nie zamykać ciasteczek u góry, tylko na kwadracie ciasta położyć np. połowę śliwki.

Te trzy pomysły na wykorzystanie ciasta francuskiego są banalnie proste i udadzą się nawet najbardziej opornej kucharce. Wykonanie ich jest tanie: ciasto francuskie gotowe kosztuje od 3-5zł, a farszem możemy być to, co już mamy w domu. Jednak to, co jest najważniejsze – przygotowanie zajmie nam jakieś pół godzinki, więc spokojnie zdążymy poprawić jeszcze makijaż przed przyjściem naszych gości.

Poniżej przepisy na trzy sosy (+sos na spód pizzy), spośród których każdy gość znajdzie coś dla siebie!

Tarta z serem feta i warzywami – autor Hogatka


Bardzo prosta, smaczna, tania i szybka przystawka, która może być podawana zarówno jako przystawka jak i obiad :). Wystarczy posiadać formę do tarty ( którą w sumie można zastąpić inną formą do pieczenia) i ulubione warzywa.

składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego (ja używam gotowe mrożone)
  • 1 cebula
  • 1 papryka (kolor obojętny, ja zazwyczaj wybieram zieloną)
  • 2 pomidory
  • ser feta
  • pół ząbka czosnku
  • 2 łyżeczki mąki
  • masło lub oliwa do smażenia
  • bazylia
  • 2 jajka (tzn. jedno całe i z drugiego tylko żółtko)
  • kubek śmietany kwaśnej (ewentualnie jogurt naturalny)
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (w moim przypadku chilli i oregano)

1.Mrożone ciasto francuskie rozmrozić (najlepiej na blacie w kuchni, w opakowaniu). W międzyczasie zacząć przygotowywać składniki na nadzienie. Opłukać warzywa i pokroić.
2. Piekarnik nagrzać do 200 st. Ciasto rozwałkować nadając kształt koła o średnicy większej niż średnica formy (w razie potrzeby ciasto można poprzycinać i poprzyklejać w innych miejscach). Formę wyłożyć pergaminem a następnie ciastem spód i boki formy, obciążyć inną mniejszą formą lub wyłożyć folią aluminiową i obciążyć ciężkimi składnikami np. jabłkami, fasolą. Formę wraz z obciążeniem wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.((W przypadku jabłek mamy dodatkowy deser ;) wystarczy potem po wyjęciu przekroić je i posypać cynamonem <3))
3. Pokrajane warzywa smażyć na małym ogniu na patelni,  dodać czosnek i dalej smażyć, aż papryka będzie w miarę miękka czyli tak 10-15 minut.
4. Śmietanę rozmieszać z dwoma żółtkami i białkiem na 160 st. i w międzyczasie nałożyć na ciasto warzywa, zalać ‘masą jajeczną’ i włożyć do piekarnika na 20 minut ;).
6. Po wyjęciu odczekać 10 minut by delikatnie przestygła ( łatwiej się ją kroi)

Słodkie kokardki z mascarpone – autor Czekoladka


składniki:

  • 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (10x20cm),
  • 8 dag dżemu wiśniowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 25 dag serka mascarpone,
  • 25 dag półtłustego twarogu,
  • 6 dag cukru, cukier waniliowy

Płaty ułożyć obok siebie, rozmrozić w temp. pokojowej. Płaty ciasta przeciąć w poprzek na pół. Powstałe kwadraty przekroić 2 razy po przekątnej tak, aby z każdego otrzymać 4 trójkąty. Sklejać po dwa trójkąty wierzchołkami. Piec 15 min w temp. 175st. Ostudzić. Przekroić w poziomie na pół. Wierzch ciastek posmarować dżemem. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny oraz łyżką wody. Lukrem posmarować dżem. Twaróg utrzeć z serkiem oraz z cukrami. Kremem posmarować spody ciastek, przykryć kawałkami z lukrem. Udekorować dżemem lub według uznania.

Kokardki będą się pięknie prezentować na każdej uroczystości.

Tuńczyk na cieście francuskim  - Babciagramolka


Składniki :
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
1 puszka tuńczyka w oleju ( w kawałkach )
2 cebule
½ papryki zielonej
½ papryki żółtej
sól
pieprz mielony
1 łyżka oleju
1 żółtko

Tuńczyka odsączyć dokładnie z oleju i rozkruszyć na kawałki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto ja łyżce oleju. Dodać do niej pokrojone w paseczki papryki . Smażyć chwilę aż papryka zmięknie ( 2 minuty ) .Wymieszać delikatnie w miseczce z tuńczykiem , posolić i popieprzyć do smaku .Rozmrożone ciasto francuskie przekroić na 3 części . Na blachę wyłożona papierem do pieczenia położyć dwa kawałki ciasta .Z trzeciej części zrobić brzegi wokół ciasta .Wyłożyć tuńczyka z cebulą i papryką . Z pozostałego ciasta zrobić kratkę na tuńczyku. Posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut aż ciasto zrobi się złote.
Dopisuję – na zimno jest jeszcze lepsze.

Kurczak duszony na cieście francuskim Babciagramolka


Składniki :

1 duża pierś kurczaka
20 dag pieczarek
10 dag wędzonego boczku w plasterkach
1 łyżka masła
4 łyżki mąki
pieprz mielony
½ szklanki usiekanego koperku
½ kostki bulionu drobiowego Knorra
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
½ szklanki wody
1 ciasto francuskie
1 żółtko

Boczek pokroić w paseczki i zarumienić w rondlu. Dodać masło i wrzucić pokrojone pieczarki. Mieszając smażyć do zarumienienia. W tym czasie kurczaka pokroić w kawałki , oprószyć mąką ( 2 łyżki ) . Włożyć kawałki kurczaka do rondla i chwilę obsmażać .Wsypać koper , zasmażyć mieszając .Wlać wodę, i dodać bulion. Dusić 20 minut mieszając .Dolać śmietankę i dusić dalej na bardzo małym gazie nie dopuszczając do zagotowania .Zagęścić pozostałą mąką . Doprawić pieprzem .Przełożyć do 2 naczynek do zapiekania ( szerokości pół litrowych garnuszków ). Ciasto francuskie złożyć na pół. Tak złożone przeciąć na dwa kawałki i wyciąć z nich 2 kółka odrobinę szersze od naczynek do zapiekania. Z resztek ciasta zrobić paseczki i obkleić nimi ( na zakładkę ) nawilżone wodą brzegi naczynek. Nałożyć na wierzch ciasto i przycisnąć je. Na brzegach odbić wzory widelcem .Nakłuć ciasto kilka razy w środku. Posmarować ciasto po wierzchu żółtkiem ( za pomocą pędzelka ) Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wstawić naczynka do gorącego piekarnika i piec 20 minut.
Je się odrywając kawałki ciasta i maczając je w gulaszu.

Szpinak w cieście francuskim – Babciagramolka

Składniki :

1 opakowanie gotowego mrożonego ciasta francuskiego
30 dag mrożonego szpinaku
16 kostek białego sera marynowanego w oliwie z ziołami ( lub fety )
1 łyżeczka masła
sól
pieprz mielony
1 mini kostka czosnkowa Knorra
1 żółtko

Rozmrozić ciasto francuskie i pociąć na 8 kwadratów. Szpinak podsmażyć na maśle i doprawić solą , pieprzem i przyprawą czosnkową . Na każdy kwadrat ciasta kłaść porcję szpinaku i 2 kawałki białego sera . Ciasto zlepić w rożki , koperty lub jak tam komu pasuje. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec pakieciki ze szpinakiem 15-20 minut aż będą złote. Wyjąć. Podawać na ciepło lub zimno.

Camembert z pieczarkami we francuskim cieście – Babciagramolka

Składniki:

1 mrożone ciasto francuskie
2 serki Camembert ( ja kupiłam z mleka koziego Turek )
4 duże pieczarki
1 łyżka oliwy
odrobina sosu sojowego grzybowego
grubo mielony pieprz kolorowy ( lub sam czarny )
1 żółtko

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju. Doprawić do smaku sosem sojowym grzybowym ( potem jeszcze chwile smażyć tak by wilgoć odparowała z pieczarek. Ciasto francuskie rozmrozić i przekroić na 8 kawałków. Camembert przekroić na pół ( na grubości tak by mieć z każdego 2 okrągłe plastry). Na 4 kawałki ciasta położyć ser, na każdym rozłożyć podsmażone pieczarki , posypać pieprzem. Pozostałe kawałki ciasta ponacinać radełkiem ( lub pociąć na paseczki ) .Ułożyć na ser z pieczarkami ozdobną kratkę z ciasta. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, położyć zapiekanki , posmarować rozmąconym żółtkiem .
Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec zapiekanki przez 25 minut aż się zrobią złote. Wyjąć. Przestudzić ( moim zdaniem takie zapiekanki smakują lepiej gdy nie są gorące a letnie).

Parówki w cieście francuskim w 30 minut – eliza88


Składniki:

  • 8 parówek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • koncentrat pomidorowy Łowicz
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Parówki podzielić na pół, ciasto francuskie pokroić na prostokąty,posmarować koncentratem pomidorowym Łowicz i zawinąć nim parówki. Każdy pakuneczek posmarować rozbełtanym jajkiem, aby miał ładny kolor po upieczeniu.

Piec ok.20 min w 180 stopniach.

Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim – olecka11

Składniki:

450 g ciasta francuskiego 180 g mąki
100 g masła
130 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
350 g soku pomarańczowego
750 g rabarbaru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
400 g śmietany kremówki
2 opakowania zagęstnika do śmietany

Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same porcje.
Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i pieczemy 12-15 minut w 200’C.
Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę.
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z 50 ml soku.
Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż się nam masa zagotuje a następnie studzimy.
Masę rabarbarową rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce.
Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na 12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem.
Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru. Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Tradycyjny sos czosnkowy

  • 2 łyżki śmietany na 2 łyżki majonezu (tę proporcję oczywiście można zwiększać)
  • 2 ząbki czosnku (jeżeli mamy czosnek polski, który jest ostrzejszy, czasem wystarczy jeden ząbek)
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu i soli (najlepiej soli czosnkowej)
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka startego ogórka świeżego (w jakiś dziwny sposób poprawia smak sosu)
  • pół łyżeczki posiekanego koperku

Sos owocowy na ostro

  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub żurawinowego
  • po 1 łyżeczce chrzanu i musztardy (chrzanu możemy dodać więcej, jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty sos)
  • szczypta pieprzu i soli

Sos bardzo oryginalny w smaku i kolorze, nadający się do mięsnych przekąsek.

Prosty sos łagodny

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu łagodnego
  • sól i pieprz
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka posiekanej, świeżej pietruszki

Nie ma nic prostszego niż ta kombinacja, a nadaje się absolutnie do wszystkiego.

Sos do pizzy

  • 2  czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki wody
  • po 1 łyżeczce oregano i bazylii
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru (dla złamania smaku koncentratu)

Do tego sosu, jeśli ktoś jest pasjonatem czosnku, również możemy dodać jeden ząbek.

Zobacz również:

  1. Rogaliki z ciasta francuskiego z szynką i oliwkami
  2. Rożki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami
  3. Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia
  4. Kanapkowe pasty rybne – przepisy
  5. Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy
  6. Przepisy na dania na parze
  7. Przepyszny farsz do ciasta francuskiego


    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz


    cztery + 7 =


    Restauracje
    Kursy i szkolenia
    Sklepy internetowe
    SPA
    Medycyna estetyczna
    Szkoły tańca
    Sport i rekreacja
    Fryzjerzy
    Salony kosmetyczne
    Specjaliści w okolicy
    Prywatne przedszkola
    Ślub i wesele
    Relaks i turystyka

    Galeria

    + Dodaj Foto

    Aleja handlowa

    Lampa
    Fantazyjna, drewniana lampa zdobiona sercem z kloszem pokrytym materiałem
    Cena:
    249 zł
    Organiczny tusz do rzęs ZAO
    Kosmetyk naturalny - sklep Rhea.com.pl
    Cena:
    69 zł
    Pure Collagen - kolagen morski z elastyną i antyoksydantami
    Suplement diety z największą dawką kolagenu z ryb morskich
    Cena:
    59 zł
    LUXORYA bursztyn & kawior - Krem odżywczo-regenerujący
    Krem polecany do pielęgnacji cery suchej, zmęczonej, wy­ma­ga­ją­cej regeneracji i na­wil­że­nia oraz dojrzałej
    Cena:
    174 zł
    Wyciskarka soku Sana EUJ-707 firmy Omega
    Pełna wszechstronność - doskonale wyciska każdy gatunek owoców, warzyw czy ziół.
    Cena:
    1670 zł
    Spa dla włosów z BingoSpa
    Zestaw kosmetyków pielęgnacyjnych do włosów
    Cena:
    86 zł
    Polecamy więcej
    Zmysłowe i eleganckie koszulki Obsessive
    Zmysłowe i eleganckie koszulki Obsessive
    Badanie Żywej Kropli krwi – Revitum.pl
    Badanie Żywej Kropli krwi – Revitum.pl
    Maskotki dla najmłodszych Nicisklep.pl
    Maskotki dla najmłodszych Nicisklep.pl
    Jedzenie, które szkodzi
    Jedzenie, które szkodzi
    FORUM - bieżące dyskusje
    łupież i łuszczyca
    Jeżeli ktoś choruje na łuszczycę, to ważne jest żeby znalazł dobrego specjalistę. Ponoć...
    Jakie ćwiczenia na uda
    Nawet pod górkę to akurat po prostu może być bardzo taki dobry sposób...
    Rower czy spacer?
    Też zdecydowanie po prostu wolę rower bo to jest dla mnie akurat...
    Jakie ćwiczenia na uda
    Przysiady to na piękne pośladki :) Ja próbowałam biegać ale trener mi podpowiedział,...
    facebook
    Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM