Co to jest indeks glikemiczny? Sprawdź tabelę | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Co to jest indeks glikemiczny? Sprawdź tabelę

12 stycznia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Indeks Glikemiczny określa procentowo szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów, w porównaniu do wzrostu jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy.


Indeks glikemiczny (IG) określa, jak poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia glukozy w surowicy krwi. Można w ten sposób zmierzyć, jak szybko węglowodany zawarte w spożywanym produkcie ulegają zamianie na glukozę krążącą we krwi. UWAGA Indeks glikemiczny dotyczy tylko produktów zawierających węglowodany.

Pojęcie indeksu glikemicznego różni się od (także popularnego ostatnio) terminu „odpowiedź glikemiczna”. Odpowiedź odnosi się do zmian glikemii u pojedynczej osoby po spożyciu jakiegoś pokarmu. Natomiast indeks glikemiczny jest specyficzną właściwością każdego produktu spożywczego zawierającego węglowodany.

Indeks glikemiczny pozwala ocenić wpływ poszczególnych produktów spożywczych zawierających węglowodany na glikemię poposiłkową. Produkty mające duży IG są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym, co objawia się gwałtownym wzrostem poziomu glukozy, a następnie szybkim jej spadkiem. Co często kończy się natychmiastowym uczuciem głodu. Produkty o małym IG powodują mniejszą i bardziej powolną reakcję w postaci zmian glikemii poposiłkowej. Badania opublikowane w ostatnich latach wykazują, że mały IG naszej diety może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia takich chorób przewlekłych jak choroba niedokrwienna serca, cukrzyca, otyłość i rak jelita grubego.

Tabela obrazująca wysokość indeksu glikemicznego dla poszczególnych produktów:

Orzeszki ziemne, solone, prażone

14
Soja14
Cebula15
Czosnek15
Jogurt naturalny bez cukru15
Morele świeże15
Pomidory15
Czekolada gorzka22
Czereśnie22
Groch gotowany22
Orzechy22
Grejpfrut25
Kiełki fasoli Mung25
Wiśnie25
Ziarno jęczmienia25
Jogurt 0% tłuszczu27
Mleko pełne 3% tłuszczu27
Brzoskwinie29
Jabłka suszone29
Fasola czarna30
Marchewka świeża30
Morele suszone30
Soczewica zielona gotowana30
Śliwki30
Mleko odtłuszczone32
Mleko zsiadłe32
Fasola biała, ugotowana33
Nutella33
Figi suszone35
Jogurt owocowy36
Jogurt naturalny36
Jabłka38
Ryba38
Sok pomidorowy bez cukru38
Chleb pumpernikiel40
Fasola biała40
Sok jabłkowy40
Truskawki40
Gruszki42
Budyń43
Sok z marchwi świeży43
Baton Twix44
Czekolada biała44
Pomarańcza44
Groszek zielony45
Biszkopt46
Winogrona46
Sok grejfrutowy48
Czekolada mleczna49
Brzoskwinie z puszki w syropie52
Kiwi52
Sok pomarańczowy52
Kukurydza słodka53
Kasza gryczana ugotowana54
Chleb żytni na zakwasie55
Kukurydza z puszki55
Mango55
Otręby owsiane55
Ryż brązowy (naturalny) gotowany55
Ryż długoziarnisty gotowany56
Herbatniki57
Ziemniaki młode57
Chleb pełnoziarnisty żytni58
Kasza manna58
Ananas59
Banan59
Groszek zielony z puszki61
Lody z pełnego mleka61
Mleko słodzone, zagęszczone61
Chrupki kukurydziane63
Coca Cola63
Rodzynki64
Baton Mars65
Buraki65
Kus kus gotowany65
Makaron65
Melon65
Cukier rafinowany68
Chrupki pszenne70
Mąka kukurydziana70
Ryż biały gotowany70
Fasola szparagowa71
Kasza jaglana, ugotowana71
Banany dojrzałe72
Arbuz75
Dynia75
Płatki ryżowe80
Płatki kukurydziane84
Chleb pszenny85
Marchewka długo gotowana85
Płatki owsiane błyskawiczne85
Ziemniaki pieczone85
Miód87
Chipsy90
Kleik ryżowy90
Ziemniaki puree90
Chleb – Pieczywo francuskie95
Chleb biały95
Frytki95
Ziemniaki gotowane95
Glukoza100
Daktyle suszone103
Maltoza110

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Lista wszystkich diet
  2. Odchudzająca zupa
  3. Najgroźniejszy tłuszcz świata
  4. Dieta na zdrowe jelita: zrób test

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz