Co przygotować na walentynkową kolację?

26 stycznia 2011, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

Odpowiednio skomponowany i przyrządzony posiłek, może stać się doskonałym wstępem do upojnej nocy. Niektóre potrawy w ogromnym stopniu rozbudzają zmysły oraz zaostrzają apetyt na miłość. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na to co zrobić do jedzenia podpowiemy z jakich produktów przyrządzić kolację walentynkową.
Afrodyzjakiem, czyli wzmagającym podniecenie, działaniu niektórych potraw wiedziano już przed tysiącami lat. Greccy i rzymscy bogowie pławili się w namiętnej miłości biorąc siły z ambrozji, pokarmu, który był podobno robiony z kaszy jaglanej i miodu. Afrodyta, grecka bogini miłości, gdy chciała swoje romanse uczynić bardziej ekscytującymi, sięgała pełnymi garściami po potrawy z gołębi i miodu. Zwykli ludzie pozazdrościli Afrodycie i zaczęli szukać równie skutecznych środków podniecających, które nazwali na jej cześć afrodyzjakami. Pierwszy przepis na miksturę przedłużającą akt miłosny zapisano hieroglifami w Egipcie w 1700 r p.n.e. Zalecał regularnie spożywać z miodem suszone liście tarniny i akacji. Średniowieczny lekarz Mosza Majmonides uważał, że wspaniałą potencję zapewnia mieszanka pieprzu, korzenia galgantu (rośliny podobnej do imbiru), cynamonu, anyżu, gałki muszkatołowej i macisu, czyli suszonego, sproszkowanego miąższu owocu muszkatołowca. Należało nią posypywać każde danie. Casanova zjadał na śniadanie 50 ostryg. Don Juan omlet z 10 jaj z ogromną ilością ziół i przypraw (bazylia, lubczyk oraz czosnek). Madame Pompadour, faworyta króla Francji Ludwika XV, gustowała w soku z marchwi. Zaskoczyła kiedyś znudzonego wykwintnymi przysmakami kochanka prostą potrawą z marchewki i ziemniaków polanych sosem beszamelowym.
Aby romantyczna kolacja odniosła oczekiwany skutek, warto zdecydować się na dania lekkostrawne, niezbyt ciężkie, barwne, różnorodne i pachnące. Przy sporządzaniu listy dań i przekąsek, pamiętaj, iż walentynkowy wieczór to przede wszystkim emocje i specyficzna atmosfera. W żadnym wypadku nie planuj tłustych, smażonych i ciężkich dań, które z pewnością obniżą libido. Wzdęty brzuch i uczucie ciężkości, zepsują każdą romantyczną randkę. Największymi zabójcami pożądania i wrogami miłosnych igraszek są zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego tłuszcze. Fatalnie wpływają nie tylko na nasz wygląd, ale i na gospodarkę hormonalną organizmu. Obniżają poziom najważniejszych męskich i kobiecych hormonów – testosteronu i estrogenu – stąd już tylko krok do sypialnianej katastrofy! Zakochani powinni więc unikać typowych „obiadówek” – schabowego z ziemniakami, gulaszu z kluskami śląskimi czy gigantycznych golonek. Ważny jest umiar. Warto postarać się o niewielkie porcje, ale różnorodne menu, tak „dla zaostrzenia smaku”. Dania muszą kusić wyglądem, zapachem i smakiem. Faktycznie pomocne bywają delikatne aksamitne sosy stanowiące przede wszystkim swoistą dekorację, czerwone papryczki, mogące świetnie ozdobić talerz i podgrzać temperaturę czy aromatyczne cytrusy, które ożywczo podziałają na nasze zmysły. Czerpmy inspirację z pięknie wydanych albumów kulinarnych, zdjęć, które w internecie są wszechobecne.
Potrawy wskazane: awokado, truskawki, befsztyki (krwiste lub tatarskie), cebula (zupa cebulowa), czekolada, dziczyzna, grzyby (szczególnie trufle), jajka (najbardziej przepiórcze), owoce morza (małże, ostrygi, ośmiornice, krewetki), kawior, miód, orzechy włoskie, pory, ryby (np. sardynki), seler, sery, suszone owoce (daktyle, figi, morele), szparagi oraz przyprawy: chili, chrzan, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, pieprz czarny, wanilia, kapary, a także zioła: lotos, lubczyk, żeń-szeń.
Wskazane napoje: czekolada, kakao, kawa, szampan i inne alkohole w małych ilościach. Alkohol w małych dawkach działa jak afrodyzjak – pobudza nas, powoduje że krew zaczyna szybciej krążyć. W nadmiarze jednak usypia i wywołuje ociężałość (zwłaszcza piwo). Ponadto nadmiar alkoholu (i kawy!) wypłukuje z organizmu magnez, a więc pierwiastek, którego niedobór powoduje szybkie męczenie się, a w skrajnych wypadkach zmniejsza zainteresowanie seksem.
Po kolacji, zaserwuj przekąski. Ważne, aby przygotować je wcześniej i dotrzymywać towarzystwa gościowi, a nie zajmować się gotowaniem. Czekoladowe fondue to wprost wymarzony deser na dzień św. Walentego. Spływająca lawina gorących słodkości, w której zanurza się pyszne owoce pobudza zmysły. Jeśli jednak nie posiadasz takiego sprzętu, wcześniej możesz przygotować niezwykle apetyczne truskawki w czekoladzie. Należy jednak ostrożnie postępować z potrawami mącznymi i słodkimi deserami, które działają jak środek nasenny i mogą uśpić nasz obiekt zainteresowania skuteczniej, niż długa relacja z ostatniego meczu piłkarskiego reprezentacji Kamerunu…
Pamiętajmy jednak, że jedzenie to zaledwie „przystawka” na walentynkowej randce. Bo przecież nie tylko w chemii produktów tkwi magia. To co nieuchwytne i ulotne zaklęte jest w tym, co łączy dwoje ludzi siadających przy pięknie nakrytym stole, w świetle świec, nad talerzami z wyszukanymi wytwornie udekorowanymi potrawami. Jeśli prócz tej faktycznej, „chemia” pojawi się w relacji dwojga osób, możemy być pewni, że wspólne jedzenie tylko podniesie temperaturę i odpowiednio „ukierunkuje” pożądanie – tak, jak miały robić to magiczne afrodyzjaki. Zadbajmy o siebie, o to by się dobrze czuć i dobrze bawić. Nie udawajmy kogoś kim nie jesteśmy, starajmy się raczej pokazać to, co może być w nas nowe i atrakcyjne dla drugiej strony lub coś, co myśleliśmy że dawno zniknęło – tak my jak i nasz wieloletni partner. Nie chodzi o oszukiwanie się – ale Walentynowa kolacja to nie czas na opowiadanie o chorobie wujka czy o tym jak kogoś zmieszaliśmy z błotem bo był dla nas niemiły w urzędzie. Na to zawsze znajdzie się czas w „szarej codzienności”. Uważnie słuchajmy i reagujmy na to, co mówi do nas druga osoba. Mówmy sobie komplementy. To najpiękniejszy i najnaturalniejszy afrodyzjak.

Zupa Afrodyzjak

Składniki:
– 4 duże cebule,
– 6 dkg masła,
– 1 spora szczypta mąki,
– 2 litry wody (lub wywar jarzynowy, rosół),
– 8 dkg sera typu ementaler,
– sól, pieprz,
– bułka na grzanki.
– 2 kieliszki wytrawnego wina, lub po 1 kieliszku wódki do każdej porcji (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Cebule pokroić na ćwierćplasterki i podrumienić na maśle. Kiedy stanie się złota oprószyć ją mąką mieszając cały czas. Musi powstać coś w rodzaju zasmażki cebulowej. Dolać powoli 1/2 litra wody i 2 kieliszki wina. Przelać do rondla, w którym zupa bedzie się gotować. Dopełnić wodą, lub wywarem jeśli akurat go mamy. Gotować 1/2 godz., dodając sól i świeżo mielony pieprz. Rozlać ugotowaną zupę do kokilek (rodzaj naczynek). Na wierzchu położyć nieco startego sera, posypać wierzch odrobiną papryki. Włożyć do piekarnika i zapiec przez 15 min. Oddzielnie, nieco później włożyć do piecyka grzanki z serem, aż się apetycznie zarumienią. Na jednym wspólnym talerzu podać gorące grzanki. Do każdej porcji zupy podać kieliszek wódki lub brandy. Alkohol wlewa się do kokilki przed rozpoczęciem jedzenia.

Zupa Podwójna Rozkosz

Składniki:
– 200 g pomidorów bez skóry w zalewie,
– 1 cebula,
– 200 ml bulionu warzywnego,
– 1 seler,
– 100 ml śmietanki 18%,
– suszone pomidory z bazylią i czosnkiem,
– chili,
– czosnek suszony w płatkach,
– natka pietruszki,
– pieprz kolorowy zmielony,
– sól morska.
Przygotowanie:
W jednym garnku podsmażyć połowę cebuli. Dodać pomidory, chili, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, podlać 1/2 bulionu, gotować kilka minut. Na koniec dokładnie zmiksować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. W drugim garnku podsmażyć pozostałą cebulę, zalać bulionem, dodać pokrojonego w kostkę selera, płatki czosnku, gotować kilkanaście minut. Pod koniec dodać śmietankę, doprawić pieprzem i solą. Obie zupy podawać w jednym talerzu, wlewając tak, aby powstały romantyczne wzory, np. serduszko z zupy pomidorowej.

Zupa pachnąca bazylią

Składniki:
– 1 posiekana cebula,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 2 posiekane ząbki czosnku,
– ok. 3 kg obranych ze skóry i pokrojonych pomidorów,
– kilka suszonych pomidorów,
– szczypta czerwonego pieprzu,
– 1-2 łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii,
– 2 filiżanki odtłuszczonego mleka,
– odrobina śmietany kremowej,
– sól potasowa
– pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umieścić cebulę na niewielkiej patelni i podgrzewać ok. 4 min., aż będzie złota. Dodać posiekany czosnek oraz pomidory. Całość gotować nie przykrywając garnka przez około 10 min. Wszystko zmiksować. Dodać mleko, sól, pieprz i bazylię. Wymieszać i gotować, ale nie doprowadzać do wrzenia. Udekorować kleksem śmietany.

Zupa szparagowa

Składniki:
– pęczek białych szparagów,
– 30-40 g masła,
– ew. 50 ml białego wina,
– sól,
– biały pieprz,
– gałka muszkatołowa,
– trójkącik serka topionego,
– szczypiorek,
– ew. trochę śmietany.
Przygotowanie:
Szparagi umyć i obrać (obieranie zaczynaj tuż pod główką szparaga). Odciąć zdrewniałe końcówki (mniej więcej w 1/3 długości). Twarde końcówki zalać 0,7 litra wody i ugotować wywar (20 min.). Z ugotowanego wywaru wyjąć i wyrzuć zdrewniałe szparagi. Pozostałe szparagi wrzucić razem z masłem na patelnię lub do garnka o grubym dnie. Dusić pod przykryciem 5-10 min., aż ładnie zmiękną. Co jakiś czas mieszać. Kiedy już będą miękkie i lekko szkliste, możnaz wlać wino i poczekać aż odparuje, mieszając, bez przykrycia. Gdy wino odparuje, przełożyć szparagi do wywaru i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kilka zostawić do dekoracji. Dorzucić serek topiony i gotować aż się rozpuści.  Zupę zmiksować. Rozlać do miseczek, udekorować szparagami i szczypiorkiem.

Faszerowane gruszki miłosne

Składniki:
– 1 bakłażan (znany także pod nazwą gruszki miłosnej lub oberżyny),
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 2 duże pomidory,
– 2 duże pieczarki,
– 1 torebka ugotowanego ryżu,
– mały koncentrat pomidorowy,
– 1 łyżeczka suszonego oregano,
– świeże listki bazylii,
– oliwa z oliwek,
– sól, pieprz,
– mozarella.
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ (pozostawiając ścianki o grubości około 1,5-2 cm), a następnie pokroić go w kostkę. Miąższ i wnętrze bakłażana posolić. Odstawić na ok. 1 godzinę, aby puściły sok (inaczej potrawa będzie gorzka). Po tym czasie opłukać pod wodą i osuszćy papierowym ręcznikiem. W międzyczasie cebulę i czosnek drobno posiekać. Wrzucić na patelnię. Jednego pomidora obrać ze skóry i pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Dodać do cebuli i dusić pod przykryciem. Dodać miąższ z bakłażana. Ugotować ryż, a następnie dodać go na patelnię do warzyw. Doprawić oregano, szczyptą soli i pieprzu do smaku. Dodać koncentrat pomidorowy i kilka posiekanych listów bazylii (część zostawić do dekoracji). Dokładnie wymieszać. Wydrążone bakłażany posmarować w środku oliwą. Napełnić je nadzieniem, układć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Na wierzch położyć plastry pomidora i mozarelli. Posypać pieprzem i solą. Piec 40 min. w temperaturze 180°C. Podawać, udekorowane listkami bazylii.

Spaghetti z bazylią

Składniki:
– 40 dag saghetti
– 200 ml gęstej kwaśnej śmietany,
– listki świeżej bazylii,
– 10 dag startego parmezanu,
– 2 ząbki czosnku,
– sól do smaku,
– szczypta oregano,
– świeży pieprz.
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać ze śmietaną. Dodać posiekaną bazylię i parmezan. Posolić i doprawić do smaku. Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Podzielić na talerze. Polać sosem, udekorować listkami bazylii.

Befsztyki z pieczarkami

Składniki:
– 2-3 pory,
– 0,25 szklanki oliwy,
– 70 dag pieczarek,
– 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
– 1 kg polędwicy wołowej,
– natka pietruszki,
– sól,
– pieprz.
Przygotowanie:
Pory oczyścić, ciemnozielone części odkroić, resztę po­kroić. Pieczarki podzielić na ćwiartki lub pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucić przygotowane składniki. Smażyć, aż się lekko zrumienią. Wlać wino, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Go­tować 2 min. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu jeszcze 5 min. Zdjąć pokrywkę. Gotować 5 min. na dużym ogniu, aż część płynu odparuje. Odstawić. Polędwicę podzielić na 4 grube steki. Posmarować je oliwą i posypać solą oraz pieprzem. Smażyć na grillu lub patelni teflonowej po 3 min. z każdej strony. Na każ­dym steku ułożyć pory z pieczarkami. Posypać natką.

Steki pieczone z bakłażanami i sosem

Składniki:
– 1 kg wołowiny z łopatki
Marynata:
– sok cytrynowy,
– woda przegotowana,
– 2 ząbki czosnku,
– szczypta mielonego kminku,
– pieprz,
– bakłażan lub cukinia,
– żółty ser,
Sos:
– 1 cebula,
– 1 ząbek czosnku,
– pół łyżeczki suszonego oregano,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– pomidory w kawałkach z trzech 400-gramowych puszek,
– 2 łyżeczki cukru,
– sól i pieprz – do smaku,
– 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte mięso włożyć do plastikowego grubego worka, wlać marynatę, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka godzin. Mięso wyjąć, obsączyć z marynaty. Piec w piekarniku lub na grilu. Wyjąć i pokroić w plastry. Sos: Obrać i posiekać cebulę, ząbek czosnku rozgnieść ostrzem noża, by łatwiej dało się oddzielić łupiny. Obrany czosnek, cebulę i oregano zmiksować razem. Podgrzewać na średnim ogniu w dużym rondlu (z przykrywką) na 2 łyżkach oliwy około 7 min. Dodać pomidory i cukier, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować około 20 min., sprawdzając często, czy sos nie gotuje się zbyt mocno lub czy się nie przypala. Dodać sól, pieprz i odrobinę cukru. Zamieszać i dodać oliwę. Zdjąć sos z ognia i odstawcić pod przykryciem. Bakłażana pokroić w plastry i usmażyć do miękkości na oliwie. Usmażone odsączyć. Na mięsie układać sos, plastry bakłażana, ser. Zapiekać ok. 15 min. Podawać ciepłe.

Udka w miodzie

Składniki:
– udka kurczaka 6 sztuk
– 2 cytryny,
– 4 łyżki miodu,
– 3 łyżki oliwy
Marynata:
– 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu,
– 1 łyżeczka suszonego tymianku,
– 4 ząbki czosnku,
– 1 łyżeczka soli,
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
– 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Udka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i łącząc je z oliwą. Natrzeć udka i odstawić na noc w chłodne miejsce. Do żaroodpornego naczynia wcisnąć sok z dwóch wyszorowanych wcześniej cytryn i wrzucić również skórki. Mięso polać miodem wymieszanym z oliwą. Piec w 180°C ok. 1 godz. 20 min., polewając mięso sosem lub 2-3-krotnie obracając udka na drugą stronę.

Naleśniki z fetą i szparagami

Składniki:
– naleśniki wg własnego przepisu,
– pęczek zielonych szparagów,
Ser feta z ziołami:
– ser feta,
– szczypiorek,
– zielona pietruszka,
– czerwona papryka,
– pomidor.
Przygotowanie:
Szparagi obrać, pokroić na kawałki i gotować ok. 10 min. w osolonej wodzie. Podsmażyć szparagi, doprawić solą i pieprzem. Dusić, aż zmiękną. Ser feta wymieszać z bardzo drobno posiekanymi warzywami. Napełnić gorące naleśniki serem i ciepłymi szparagami. Podawać ciepłe.
Zapraszam na cz. 2 walentynkowej kuchni…
Zebrała: Marta

Zobacz również:

  1. Prywatka w stylu lat 80 na topie!
  2. Impreza w stylu meksykańskim
  3. Najlepsze imprezowe przekąski i zakąski
  4. Karnawałowe przekąski na party
  5. Wymarzone walentynki naszych czytelników: dyskusja


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Iris - woda o smaku malinowym z zawartością 25 mg CBD
Zawiera naturalne kompozycje zapachowe i barwnik, jest słodzona stevią
Cena:
85 zł
Laura Conti Eco Soft Regenerujący naturalny balsam do ust
Naturalne olejki i ekstrakt z owoców dzikiej róży i żurawiny. O delikatnym różano-żórawinowym aromacie
Cena:
11,99 zł
Paleta Makeup Revolution I Love Make Up Palette Chocolate
Przekonaj się jak angielska marka podbije serca Polek!
Cena:
38 zł
Kolorowe trampki Spring Power
Sportowa propozycja od CzasNaButy.pl
Cena:
79,90 zł
Olej Kokosowy Nierafinowany 100g Extra Virgin
100% Naturalny Olej Kokosowy - Skleppanaceum.pl
Cena:
11,99 zł
Koenzym Q10 - eliksir młodości 20 ml
Doskonały środek pielęgnujący dla każdego rodzaju cery
Cena:
21 zł

TARGI z Urodaizdrowie.pl - Promocje i Rabaty!

Wyższa zawartość CBD (kannabidiol), CBC (kanabichromen) i CBG (kannabigerol). 10 g doustny aplikator dostarcza między 1400-1680 mg CBD. Każdy aplikator 10 gram doustny zawiera: 40 porcji Jak używać i przechowywać? Można zażywać doustnie lub dodawać do potraw. Zalecane dozy nie powinny być przekraczane, chyba że za zgodą lekarza. Ustalenie dawki jest niemożliwe bez konsultacji ze […]

  Gorący okres studniówkowy czas zacząć! Jeśli nadal szukasz idealnej sukienki, to sklep SU Online, ma dla Ciebie całą paletę niepowtarzalnych kreacji na tą jedyną noc w życiu! Śpiesz się i skorzystaj z mega rabatów! Produkt dostępny na www.su-online.pl w promocyjnej cenie 149 zł. Polub nas na Facebooku       zobacz również:   Wszystkie stoiska […]

Regenerujący naturalny balsam do ust. Daje ustom to, czego tak naprawdę potrzebują: kuszącą urodę, niepodważalną kondycję i zachwycający połysk. Zapobiega pierzchnięciu warg, a także przyspiesza regenerację przesuszonego naskórka. Zawiera kompleks ekstraktów i olejków roślinnych, dzięki którym naskórek utrzymuje stałą wilgotność, staje się gładki jak jedwab, jędrny i elastyczny. Na bazie olejku ze słodkich migdałów  z […]

Produkty Curattio to precyzyjnie skomponowane pod okiem profesjonalnych dietetyków receptury wieloskładnikowych surowych soków z warzyw, ziół i owoców. Dzięki zaawansowanej technologii tłoczenia wydobywa się z roślin to co najzdrowsze, przekazując je w stanie nie zmienionym klientom prosto do drzwi. Soki są w 100% naturalne, zawsze świeżo wyciskane, bez sztucznych barwników, substancji konserwujących, niepoddane żadnym procesom chemicznym […]

– Witamina K2 MK-7 Suplement diety w formie tabletek – W itamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości – Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi – Kraj pochodzenia: Polska   Do kupienia w sklepie Zielonysmak.pl   Polub nas na Facebooku   zobacz również:   Wszystkie stoiska targowe z promocjami! Wszystkie promocje z działu URODA […]

Wisiorek srebrny z pięknym bursztynem kurpiowskim – UNIKAT! Srebro próba: 925 Waga wisiorka: 13 g Wielkość wisiorka: długość całkowita 6 cm ( z zawieszką)/ szerokość do 3 cm Kamienie: naturalny bursztyn w zielonej tonacji Zachęcam do zakupienia łańcuszka , który pomożemy dopasować pod względem długości i stylu wisiorka. W naszym Sklepie – AnKa Biżuteria – […]

FORUM - bieżące dyskusje

Stosunek przerywany - skuteczna met…
ale tak jak mówi marysia, to jednak takie niepełne...
Tabletki anty dla kobiet karmiących…
Pytanie własnie czy chcą zajść czy nie ;) Jeżeli nie chcą, to zdecydowanie warto zainwestować...
Jakie buty do biegania?
Zdecydowanie takie które są przeznaczone do biegania. Mój mąż kupił w biedronce z dunlopa,...
Co ugotować dziś na obiad?
Ja właśnie szukam jakiegoś natchnienia na obiad.. ale coś ciężko mi to wychodzi... ;/
facebook
[corner-ad id=1]