Szukaj w

Co oznaczają czapeczki przy przepisach? Zobacz

Co można zrobić z kalafiora: różne przepisy
27 maja 2014, autor: pinkmause
Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

Kalafior był przez długie wieki niedoceniany. Pierwszymi, którzy poznali się na tym warzywie, byli Grecy i Cypryjczycy – dzięki tym ostatnim kalafior stał się warzywem popularnym we Włoszech, choć musiało minąć kilkaset lat zanim ten krewny kapusty na stałe zagościł w jadłospisie Europejczyków. Jego wielkim miłośnikiem był na przykład Ludwik XIV, a Francuzom, oprócz pierwszych wykwintnych przepisów z jego udziałem, zawdzięczamy też samą nazwę: nazwa „kalafior” pochodzi od francuskiego choufleur, co dosłownie znaczy „kwiat kapusty”. Co ciekawe, termin ten pochodzi z czasów, gdy nie znano jeszcze zielonych, fioletowych i pomarańczowych odmian kalafiora.

Biały, zielony, czy fioletowy?

Kalafior (Brassica oleracea) jest rośliną jednoroczną i należy do rodziny kapustowatych. Częścią jadalną kalafiora jest tak zwana róża, stanowiąca w istocie ścisłe skupienie skróconych pędów i pąków kwiatowych. Ponieważ różę przez cały okres wzrostu gęsto przykrywają duże zielone liście, kalafior ma kolor kremowy lub całkiem biały – jest to rezultat odcięcia kwiatostanu od światła i braku chlorofilu. Ale nie wszystkie kalafiory są białe. W krajach śródziemnomorskich uprawiane są zielone i fioletowe odmiany kalafiora, natomiast kalafior pomarańczowy, wywodzący się z Kanady, zawiera ok. 25 razy więcej witaminy A niż ten rosnący na naszych rodzimych polach. Zresztą Polska plasuje się na 9 miejscu w światowym rankingu uprawy tego warzywa, czym można tłumaczyć jego dużą popularność.
Kalafior, podobnie jak brokuły, kapusta i jarmuż, to samo zdrowie. Doskonale nadaje się na element diety odchudzającej, ponieważ ma niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia. Co więcej, kalafior ma właściwości przeciwrakowe, zatrzymując enzymy aktywujące czynniki rakotwórcze. Inne związki znajdujące się w kalafiorze zwiększają zdolność wątroby do neutralizowania potencjalnie toksycznych substancji i chronią przed reumatyzmem.
W sprzedaży jest dostępny cały rok. Najwięcej jest go od maja do listopada. Należy wybierać tylko najbardziej świeższy kalafior, kierując się przy wyborze kondycją liści – nie powinny być zwiędłe lub całkowicie wysuszone, zaś kwiatostan uszkodzony. Kalafior można z powodzeniem trzymać kilka dni w lodówce zawinięty w folię, można go też mrozić. Niektórzy także marynują na słodko-kwaśno.
Kalafior ma mleczny, słodki i lekko orzechowy smak. Jest stosunkowo łatwy do przygotowania: wystarczy obrać go z liści i dokładnie umyć. Można go jeść zarówno na surowo, jak i na zimno. Pyszny jest ugotowany i podany z bułką tartą, z sosem serowym, albo dodany do zupy warzywnej lub przetworzony na zupę kalafiorową. Nadaje się także jako dodatek do wielu sałatek.

Przykładowe przepisy

Kalafior zapiekany z serem

Składniki:
- 1 duży kalafior
- 15 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pęczek koperku
- cukier
- sól
Przygotowanie:
Kalafior ugotować na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, przestudzić, podzielić w różyczki i położyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze- posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 i zapiec. Wyjąć, gdy ser się całkowicie stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą.

Kalafior zapiekany z boczkiem

Składniki:
- 1 kalafior
- kilka-kilkanaście plasterków suszonego, zawijanego boczku
- kilka-kilkanaście liści szałwii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 150-180 stopni, aby się nagrzał. Kalafior umyć, podzielić na różyczki tak aby pozostawić jak najwięcej łodyżki podtrzymującej całą różyczkę. Każdą różyczkę pociąć na plasterki (dzięki pozostawionej łodyżce, plasterki się nie rozlecą). Kalafior posmarować oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Włożyć kalafior do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie obrócić na drugą stronę i piec kolejne 10-15 min. Wyjąć kalafior z piekarnika i pozostawić go do przestygnięcia. Na niektórych plasterkach położyć listki szałwii i owinąć je boczkiem. Ponownie włożyć do piekarnika na 10-15 min. lub do momentu, aż boczek się zarumieni i będzie chrupiący. Podawać od razu.

Makaron z kalafiorem

Składniki:
- 50 g makaronu kokardki
- 100 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
- pół małej cukini
- 1/3 główki kalafiora, podzielonej na małe różyczki
- odrobina oleju
- kolendra
- słodka papryka, pieprz, sól
- łyżeczka masła
- ser cheddar (lub inny)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Kalafiora również – na półtwardo, w osolonej wodzie. Surowego kurczaka posypać solą, pieprzem, papryką i kolendrą i odstawić na chwilę. Umytą, nieobraną cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć kurczaka na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać masło i wrzucić cukinię. Gdy się zeszkli dodać odsączonego kalafiora, doprawić wszystko pieprzem, papryką i kolendrą. Dodać makaron, poddusić jeszcze przez chwilę wszystko na małym ogniu i wyłożyć na talerz. Posypać tartym serem.

Kalafior w sosie pomidorowym

Składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- oliwa
- 2 cebule
- 2 garście zielonych oliwek bez pestek
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kalafiora umyć i pokroić na duże różyczki. W rondlu zagotować osoloną delikatnie wodę i wrzucić pokrojonego kalafiora. W momencie gdy woda powtórnie zawrze dodać sok z cytryny. Przykryć rondel i gotować ok. 5 min. – kalafior powinien zmięknąć, ale być jędrny. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Odstawić do odsączenia. W tym czasie zmiksować pomidory razem z sokiem i przecedzić przez sitko, aby usunąć pestki. Oliwki opłukać, cukinię pokroić, oliwki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę, często mieszając. Gdy zmięknie, dodać oliwki i cukinię. Mieszać przez 1 min., po czym wlać zmiksowane pomidory. Gotować kilka minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem, po czy wrzucić kalafiora. Całość bardzo dokładnie wymieszać i podgrzać. Wyłożyć na półmisek i podawać.

Kalafior w sosie winnym

Składniki:
- 1 kalafior
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula drobniutko posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- szczypta papryki pikantnej, mielonej
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na części i podsmażyć na oliwie z każdej strony. Cebulę, czosnek i paprykę drobniutko posiekać – dodać do smażącego się kalafiora. Dolać sok pomidorowy i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Dolać wino i gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku pieprzem i gotować, aż kalafior będzie miękki, a sos stanie się gęsty. Na koniec dodać octu balsamicznego i dusić pod przykryciem ok. 3 min. Podawać na gorąco jako wyśmienitą przystawkę do mięs.

Curry z kalafiora

Składniki:
- 10 łyżek oleju kukurydzianego
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 duży liść laurowy
- 2 duże cebule, posiekane
- 1 łyżeczka kurkumy, chilli, mielonej kolendry, mielonego kuminu
- 600 g kalafiora, podzielonego na różyczki
- 4 duże pomidory lub puszka dobrych pomidorów z sokiem
- 500 ml mleka
- 200 ml wody lub wywaru warzywnego
- sól
- 1/2 łyżeczki Garam Masala
- 1 łyżka (czubata) chilli pickle w oleju
- zielona kolendra
Przygotowanie:
W dużym żeliwnym garnku (z pokrywką) rozgrzać olej, gdy zacznie dymić wrzucić nasiona kopru i liść laurowy. Mieszając smażyć, aż przyprawy zmienia kolor. Dodać wtedy posiekane cebule, zmniejszyć ogień i smażyć przez 10 min. Wsypać przyprawy i mieszając smażyć. Następnie dodać różyczki kalafiora. Zwiększyć ogień i przesmażyć. Dodać pomidory, mleko, wywar, odrobinę soli. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić curry przez 15 min. Kalafior nie może się rozpadać, ale musi być dość miękki. Potem gotować jeszcze bez przykrycia aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

Kalafior po indyjsku

Składniki:
- 1 duża głowa kalafiora
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Kalafior obrać z zewnętrznych liści i zblanszować we wrzącej, lekko osolonej i dosłodzonej wodzie. Mąkę wymieszać z pozostałymi przyprawami i posiekaną kolendrą. Dodać taką ilość wody lub mleka, aby powstało lekko klejące ciasto. W wysokiej patelni rozgrzać dużą ilość oleju (około 1/3 wyokości). Kalafiora dzielić na kawałki i maczać w cieście, a następnie wrzucać na rozgrzany olej i smażyć do uzyskania złocisto-brązowego koloru. Odsaczyć z nadmiaru tłuszczu (np. na papierowych ręcznikach) i podawać.

Kalafior z groszkiem

Składniki:
- 1 główka kalafiora, pociąć na kawałki
- 1/2 szklanki zielonego groszku, świeży lub mrożony
- 1/2 dużej cebuli, posiekać
- 1 łyzka kuminu
- 1 łyżka pieprzu Cayenne lub chilli w proszku
- 1/4 łyżki kurkumy
- 3 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej i wsypać przyprawy. Kalafiora włożyć do gorącej wody na 10 min. Wrzucić cebulę na patelnię, powinna połączyć się z przyprawami. Dodać kalafiora i smażyć 6-8 minut. Wrzucić groszek i zamieszać. Podawać na ryżu ugotowanym na sypko, czyli woda 2:1 ryż.

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Składniki:
- 1 kalafior
- 250 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
- 6 płaskich łyżek mąki
- 0,75 l bulionu warzywnego (może być gotowy rosołek)
- 20 dag sera łagodnego nadającego się do zapiekania
- pieprz świeżo mielony (1 łyżka)
- gałka muszkatołowa świeżo starta (1-2 łyżki)
- curry (1 łyżka)
- tarty korzeń lubczyku (do posypania)
Przygotowanie:
Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki. Ugotować „al dente” (najlepiej na parze). Śmietanę wymieszać z mąką w misce lub dużym kubku. Masa powinna być gładka. Stopniowo, po łyżce dodawać bulion do śmietany i po każdej łyżce delikatnie mieszać.  Ogrzaną masę śmietanowo-bulionową, przelać do grzejącej się w garnku reszty bulionu i wymieszać powoli, aż zabulgocze. Gotować jeszcze przez kilka minut – sos powinien być gęsty, o konsystencji tłustej śmietany. Pod koniec dodać pieprz, gałkę i curry, mieszać chwilę i zestawić z ognia. Gotowe warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Na wierzch utrzeć warstwę sera i posypać lubczykiem.

Kotlety z kalafiora

Składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól , pieprz
- zielona cebulka
- zielona pietruszka
Przygotowanie:
Kalafior ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzić, dodać masło i śmietanę. Rozgnieść jak ziemniaki na puree. Odsączyć na sitku. Dodać jajko i bułkę tartą, żeby wszystko się skleiło. Dodać cebulkę i pietruszkę. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z surówką.

Kalafior zapiekany z ryżem

Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 80 dag kalafiora
- gałka muszkatołowa
- 10 dag szynki gotowanej
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- koperek
- 5 dag startego sera typu Ementaler
Przygotowanie:
Oczyścić kalafior, podzielić na małe różyczki. Gotować przez 5 min. w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej. Osączyć. Szynkę pokroić w paseczki. Jajka zmieszać z mlekiem i serem, przyprawić. Ryż wymieszać z połową masy jajecznej. Umieścić w formie żaroodpornej. Na ryżu ułożyć warzywa i szynkę. Zalać resztą masy jajecznej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Zapiekać 20 min. Udekorować koperkiem.

Kalafior z sadzonym jajkiem

Składniki:
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 300 g różyczek kalafiora
- kurkuma, słodka papryka
- masło lub oliwa z oliwek
- koperek
Przygotowanie:
Koperek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Jajka rozbić i wlać na patelnię. Posolić i dodać pieprzu do smaku. Smażyć dopóki całe białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne). Wyłożyć na talerz i posypać szczyptą koperku. Wodę w garnku posolić i ugotować. Do gotującej się wrzucić różyczki kalafiora. Gotować tak, żeby nie przegotować, jakieś 5-7 min. Następnie odcedzić. Kalafior wymieszać z masłem lub oliwą z oliwek, koperkiem i przyprawami wg. uznania. Podawać z jajkiem.

Kalafior z pomarańczami

Składniki:
- 1 mały kalafior lub paczka mrożonego
- 2 łyżki curry
- 2 pomarańcze
- 0,5 szklanki wywaru warzywnego
- 1 płaska łyżka mąki
- 0,5 szklanki śmietany
- sól, pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki lub rozmrozić. Pomarańcze obrać. Ze skórki z jednej pomarańczy usunąć biały miąższ, sok wycisnąć. Do rondelka wlać wywar, sok pomarańczowy, dodać curry, sól i pieprz, skórkę pomarańczową pokrojoną w juliannę zagotować, śmietanę wymieszać z mąką i dodać do wywaru, sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Kalafiora ugotować w oddzielnej osolonej wodzie, polać sosem i podawać.

Kalafior z serkiem i miodem

Składniki:
- 1 kalafior
- ok. 150 g sera niebieskiego
- 100 ml śmietanki 36%
- mały kieliszek (40 ml) białego wina
- odrobinka soli
- jedna garsteczka orzechów włoskich
- 2 łyżeczki miodu, najlepiej gryczanego
Przygotowanie:
Kalafior ugotować z łyżeczką cukru i łyżką oliwy. Do gorącej śmietany dodać rozkruszony serek i dolać wino. Dodać odrobinę soli. Wyciągnąć kalafior z wody, ułożyć na talerzu, polać sosem i odrobiną miodu. Posypać całość lekko rozgniecionymi orzechami.

Zupa kalafiorowa

Składniki:
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 1 kalafior (500 g)
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Bulion przygotować w 800 ml wody. Kalafior podzielić na różyczki i gotować w bulionie przez około 20 min. Szczypiorek zeszklić na maśle i dodać do zupy. Dodać śmietanę i natkę pietruszki lub koperek.
Materiały polskie: www.foody.pl, www.winiary.pl, www.atinabc.blox.pl, www.fastfeast.wordpress.com, www.vanillateaspoon.blox.pl, www.kobieta.interia.pl, www.activia.pl

Zobacz również:

  1. Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy
  2. Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne
  3. Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego
  4. Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek
  5. Dania z kurkami
  6. Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami
  7. Przepisy na różne dania z grzybów – propozycje na ciepłe dania
  8. Przepisy na różne dania z grzybów – propozycje na ciepłe dania
  9. Jesienne zupy – przepisy
  10. Różne dania z avocado
  11. Cykoria, różne sposoby przygotowania
  12. Krewetki: różne sposoby przyrządzania
  13. Smaczne potrawy z soczewicy



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Co można zrobić z kalafiora: różne przepisy

  1. avatar smaker pisze:

    Bardzo podobają mi się te przepisy, a na jutro na obiad przygotuję kalafior zapiekany z boczkiem. Przepis ekstraklasa, już widzę miny rodziców, kiedy podam tą potrawę na stół. Ja natomiast kiedy niechce mi się iść do sklepu, wrzucam kalafior zamrożony (10kg Pińczów) i gotuję sobie zupe kalafiorową, do której dodaje parmezan. Nie, nie jest to zupa serowa :_) a ser proszę panstwa cudnie komponuje się w zupie, której nadaje wyrazistości. Palce lizać.

  2. avatar Honniess pisze:

    Pięknie to wygląda :)

  3. avatar Anonim pisze:

    Pysznie wyglądają te przepisy! :)

  4. avatar Barbie1290 pisze:

    uwielbiam kalafiora, szczególnie zupę krem z kalafiora z np. grzankami

Dodaj komentarz


4 − = jeden


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto

Aleja handlowa

Skórzana sofa
Sofa z funkcją spania. Naturalna skóra . Pojemnik na pościel. Szybka dostawa. tel. 668 349 717
Cena:
1 595,00 zł
Dzbanek z pojemnikiem na owoce i lód
Dzbanek wykonany z najwyższej jakości akrylu z wkładem na owoce oraz na lód
Cena:
137 zł
Szczotka Tangle Teezer Original
Prawdziwa rewolucja w rozczesywaniu włosów!
Cena:
24,90 zł
Spodnie Czakra 411
Lekkie i przewiewne Spodnie Czakara - Idalne na upalne dni!
Cena:
129,00 zł
Pure Collagen - tabletki z kolaganem
Nutrikosmetyk z największą dawką kolagenu z ryb morskich
Cena:
54 zł
Patelnia do naleśników VALDINOX
Najwyższa jakość wykonania, gwarantująca wygodne i trwałe użytkowanie.
Cena:
49,90 zł
Polecamy więcej
Kobiecość wspomagana od wewnątrz – czyli Oleofarm dla urody
Kobiecość wspomagana od wewnątrz – czyli Oleofarm dla urody
Akcesoria do domu – piękno w Twoim domu!
Akcesoria do domu – piękno w Twoim domu!
Dowiedz się, jak naturalnie wzmocnić osłabione włosy!
Dowiedz się, jak naturalnie wzmocnić osłabione włosy!
Moja prawdziwa historia
Moja prawdziwa historia
FORUM - bieżące dyskusje
Likwidacja blizn i rozstępów :)
W sumie nie znam kremów na likwidację blizn i rozstępów, w ciąży...
Kremy matujące
testowal ktoś krem bb z bielendy do cery tłustej i mieszanej?
koktajle
a jakies ciekawe przepisy na takie na zimno i mało przy tym fatygi ?
Biżuteria
ja kiedyś w morzu znalazłam zawieszke motylka a potem zgubiłam ją w szkole
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM