Choroba wrzodowa – dieta, zapobieganie i leczenie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Choroba wrzodowa – dieta, zapobieganie i leczenie

26 grudnia 2020, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Bolesna i mocno ograniczająca choroba dotykająca najczęściej młodych i ambitnych karierowiczów wciąż żyjących na kredyt – bez odpoczynku, w stresie, zapijając głód kawą i zaciągając się papierosem zamiast śniadania…

płatki owsiane

 

Diagnoza

Już na podstawie wywiadu można w przybliżeniu określić czy mamy do czynienia z wrzodem dwunastnicy czy żołądka. Głównymi dolegliwościami są bóle – najczęściej tępe, piekące. Nierzadko połączone z szeregiem dolegliwości typu zgaga, odbijania, nieregularne wypróżnienia czy nudności. Cierpiący z powodu wrzodu dwunastnicy zgłasza tzw. bóle głodowe, w kilka godzin po posiłku. Bóle  ustępują lub zmniejszają się  po spożyciu nawet niewielkiej ilości łatwo strawnego pokarmu. Chorzy lepiej czują się najedzeni, co często powoduje bagatelizowanie objawów i nie zasięganie porady u lekarza. Jest to też przyczyną często występującej nadwagi czy otyłości u pacjentów.

Odwrotnie ma się sprawa w przypadku wrzodów żołądka, kiedy to chorzy odczuwają dolegliwości zazwyczaj już w chwilę po spożyciu posiłku i odruchowo unikają jedzenia – chorzy lepiej czują się głodni. W związku z tym są to przeważnie ludzie szczupli lub wręcz wychudzeni.

Leczenie

Ostatnie zalecenia mówią, że bardzo restrykcyjna i niedoborowa dieta jest konieczna jedynie na początku choroby, przy bardzo silnych i bolesnych objawach. Z racji ogromnych ograniczeń w menu dieta ta może być stosowana dosłownie kilka dni. Wyklucza się wtedy mięsa, ryby, sery, kasze, płatki zbożowe, surowe warzywa i owoce oraz soki, kawę i herbatę.

W bezobjawowym stadium choroby praktycznie nie ma ograniczeń w stosowaniu diety. Pacjenci dopasowują sobie wg własnej tolerancji skład diety z zastrzeżeniem pewnego ograniczenia pokarmów zbyt ciężkostrawnych czy pikantnych (podrażniających i powodujących wydzielanie soków trawiennych) oraz zbyt obfitych.

Nie zaleca się jedzenia w pośpiechu, spożywanie posiłków powinno odbywać się w spokojnej atmosferze – dania powinny być mało objętościowe i w krótkich odstępach czasu. Z tego też powodu bardzo dobre efekty lecznicze można uzyskać poprzez leczenie sanatoryjne.

W bezobjawowym stadium choroby zaleca się dietę bogatą w owoce, warzywa i soki owocowe bogate w witaminę C. Badania pokazują, że wysokie stężenie witaminy C w osoczu oraz kwasu moczowego w błonie śluzowej żołądka minimalizuje infekcję Helicobacter pylori (bakterii odpowiedzialnej za chorobę wrzodową) i zmniejsza częstość występowania zapalenia błony śluzowej żołądka.

 

witamina c

 

Leczenie dietetyczne wrzodów powinno opierać się na stosowaniu diety łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

  • Pożywienie bogate w białko powoduje większe wydzielanie kwasu żołądkowego, ma jednak równocześnie duże właściwości neutralizowania go. Poleca się, więc białko o wysokiej wartości biologicznej: mleko, delikatne twarogi, jaja, mięso, drób bez skóry i chude ryby.
  • Dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C sprawia wiele trudności, gdyż w diecie tej ogranicza się spożycie surowych warzyw i owoców. W stanach ostrych, przy daleko posuniętych ograniczeniach dieta ta prawie nie zawiera witaminy C.
  • Tłuszcze wykazują zdolność hamowania wydzielania kwasu oraz opóźniają opróżnianie żołądka, co jest w przypadku tej diety zjawiskiem korzystnym. Zaleca się tłuszcze łatwo strawne, jak: tłuszcz mleka (śmietanka) oraz masło.
  • Ograniczeniu w diecie ulega błonnik, ze względu na drażniące działanie na błonę śluzową żołądka. Istnieją, zatem przeciwwskazania do stosowania razowego pieczywa, grubych kasz, surowych warzyw i owoców. Aby uniknąć  w związku z tym zaparć zaleca się picie odpowiedniej ilości wody.
  • Jako że dieta ta jest dietą łatwo strawną nie zawiera także produktów wzdymających oraz trudno strawnych. Pomijane są również: alkohol, mocna kawa i herbata oraz zupy i sosy na wywarach mięsnych, a także ostre przyprawy ze względu na wzmaganie wydzielania soku żołądkowego.

Równie ważną sprawą, co dostarczenie potrzebnych ilości poszczególnych składników w planowaniu jadłospisu jest konieczność zmniejszenia objętości posiłków, a zwiększenie ich liczby. Przez podawanie małych i częstych posiłków sok żołądkowy jest w sposób ciągły mieszany z dostarczanym pożywieniem, co zmniejsza czynność wydzielniczą żołądka i sprzyja gojeniu się wrzodu. Istotną rolę odgrywa również temperatura pokarmów – powinna być neutralna, aby zapobiegać przekrwieniu błony śluzowej żołądka.

kanapka z żółtym serem

Jeśli chodzi o sposób przygotowywania posiłków, to najszersze zastosowanie ma gotowanie na parze lub w wodzie oraz duszenie bez wstępnego obsmażania (!). Rzadziej stosuje się pieczenie, a jeśli już,  to tylko w naczyniu żaroodpornym. Zalecane są  tzw. budynie z mięs lub ryb, z drobną kaszą lub ryżem.

W chorobie wrzodowej osłaniające działanie ma między innymi siemię lniane.

Flax seeds in spoon

Łyżkę siemienia lnianego zalać szklanką gorącej wody i pozostawić pod przykryciem na kilka godzin. Następnie zagotować, przecedzić. Pozostałość przepłukać niewielką ilością gotowanej chłodnej wody i dodać do przecedzonego wywaru. Pić na czczo.

Także   zielona herbata jest doskonałym napojem w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Zawiera, bowiem, polifenole, które mają właściwości przeciwbakteryjne, jak się obecnie uważa, działają one również na H. pylori odpowiedzialną za powstanie choroby wrzodowej. Prawdopodobnie katechiny, znajdujące się też w zielonej i czarnej herbacie, oraz w herbacie ulung pozwalają neutralizować działanie kwasów żołądkowych.

 

zobacz również:

  1. Dieta warzywna – selerowa z przepisami

  2. Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn

  3. Dieta Okinawa – sekret długowieczności

  4. Dieta trzydziestolatki

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Choroba wrzodowa – dieta, zapobieganie i leczenie

  1. avatar ann23 pisze:

    Na szczęście herbatę zieloną systematycznie piję i siemię czasami też ,to może nie będę mieć tych wrzodów.

  2. avatar Barbara pisze:

    Artykuł na czasie, bo wiosną wrzody się aktywizują. Ja ze swoim wrzodem dwunastnicy męczę się od roku. Jest okres, że się wyciszy, ale za moment daje o sobie znać i goi się przez tygodnie. Ze swojej strony polecam ziele kozieradki. Działa łagodząco i ściąga gorączkę wrzodową. Bez kleiku lnianego nie wyobrażam sobie życia. Nie polecam za to tak popularyzowanego na innych stronach picia kiślu. To tak jakby ranę posypać kwaskiem cytrynowym. Niemniej bez leków się nie obędzie.

  3. avatar lila pisze:

    Siemię lniane dobrze nawilża. Polecam syrop ventrol, na bazie oleju lnianego i rokitnika. Mi bardzo pomógł.

  4. avatar x-cut pisze:

    Ciekawy artykuł ,mam też wrzody ,ale z kawą ciężko mi jest się rozstać. Na razie mnie nie bolą i staram się więcej gotowanych dań jeść niż smażonych

Dodaj komentarz