Bez – przepisy na jego wykorzystanie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Bez – przepisy na jego wykorzystanie

26 czerwca 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Bez to roślina należąca do rodziny piżmaczkowatych. Jego działanie jest bardzo szerokie, ale przede wszystkim zwiększa odporność i pomaga w walce z wirusami. Jak go mądrze wykorzystać? Do czego mogą się przydać kwiaty bzu?

 

Właściwości lecznicze

 

działają napotnie

pomagają odkrztuszać wydzieliny z oskrzeli

wspomagają samooczyszczanie zatok

pomagają  w przeziębieniu i grypie

działają przeciwzapalnie

mają właściwości moczopędne

oczyszczają organizm

wspomagają odporność organizmu

stosowane zewnętrznie redukują trądzik oraz stany zapalne skóry

Kiedy zbierać?

Czarny bez kwitnie od maja do lipca. W pełnym zakwicie znajdują się zazwyczaj na początku czerwca. Należy unikać kwiatów wyschniętych, przegniłych oraz  już przekwitłych. Bez najlepiej zbierać w dni suche i słoneczne.

Sok idealny na  przeziębienie

Składniki:

1 litr soku z owoców bzu

1 szklanka cukru

3-4 g kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Sok możemy uzyskać poprzez użycie sokowirówki lub ręczne odciskanie przez płótno. Do soku dodaj kwasek cytrynowy oraz cukier. Następnie zalej do słoików i spasteryzuj.

Wino

Składniki:

7 litrów wody

3 litry świeżych owoców bzu

2 dag drożdży

2-2,5 kg cukru

Przygotowanie:

Wodę wymieszaj z cukrem i zagotuj. Odstaw do wystudzenia, następnie wysyp świeże owoce czarnego bzu. Podgrzej wszystko, ale pamiętaj, aby nie dopuścić do wrzenia. Ostudź wino pod przykryciem. Dodaj drożdże  i dokładnie wymieszaj. Przelej  do gąsiora i podstępuj dokładnie tak jak ze zwykłym winem.

Znalezione obrazy dla zapytania wine

Kwiatu bzu w cieście waniliowym

Składniki:

6 baldachów kwiatu czarnego bzu

2 jajka,

3 łyżki mąki

4 łyżki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta cukru waniliowego

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder

cynamon

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj mleko, cukier waniliowy i wszystko zmiksuj. Białka należy ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Na wysokiej patelni rozgrzej olej. Kwiaty bzu namaczaj w cieście i smaż na oleju do zarumienienia. Nadmiar tłuszczu z baldachów możesz odsączyć na ręcznikach papierowych. Podawaj posypane cukrem pudrem i odrobiną cynamonu.

Znalezione obrazy dla zapytania kwiaty bzu w ciescie waniliowym

W cieście z orzechami włoskimi

Składniki:

 

125 g mąki pszennej

4-5 kwiatów czarnego bzu

150 ml mleka

0,5 łyżki cukru

1 jajko

15 g masła

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kwiaty opłucz pod zimną wodą i osusz. Masło rozpuść i ostudź. Mleko, mąkę, cukier, jajko, sól, masło oraz proszek do pieczenia przerób na ciasto. Następnie dodaj starte, posiekane albo zmiksowane orzechy włoskie. Nasze ciasto powinno osiągnąć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kwiaty dokładnie maczamy w cieście i smażymy na patelni na średnim ogniu i głębokim oleju. Po obu stronach ok 2-3 minuty. Gotowe kwiaty odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym albo marmoladą.

Znalezione obrazy dla zapytania kwiatu bzu w ciescie z orzechami

 

 

Syrop

Składniki:

25-30 baldachów czarnego bzu

1 kg cukru

1 litr źródlanej wody

sok z dużej cytryny

Przygotowanie:

Kwiaty rozłóż na białej kartce papieru i pozostaw na godzinę.  Oskub kwiatki z gałązek najłatwiej za pomocą widelca. Zagotuj litr wody z kilogramem cukru oraz sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Wrzącym syropem zalej kwiatki i odstaw do zaparzenia. Kiedy całość ostygnie przecedź przez gazę i zagotuj ponownie. Syrop przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręć dokładnie i odwróć do góry dnem. Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Znalezione obrazy dla zapytania Lilac flower syrup

Dżem truskawkowo – bzowy

Składniki:

500 g truskawek

200 g cukru

pół opakowania pektyny

3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego

1 łyżka soku z cytryny

otarta skórka z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Truskawki opłucz i odetnij szypułki. Następnie pokrój je w ćwiartki i zasyp cukrem wymieszanym ze skórką  cytryny. Kiedy owoce puszczą już sok, to dodaj sok z cytryny oraz czyste kwiaty bzu. Ugotuj wszystko do uzyskania dobrej konsystencji, wyłów kwiaty bzu i dodaj pektynę. Gorący dżem przełóż do słoików i zakręć.

Znalezione obrazy dla zapytania Lilac flower and strawberries jam

Racuchy

Składniki:

10 gałązek kwiatu czarnego bzu

1 szklanka mleka

1 jajko

2 dag drożdży

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

1 szklanka mąki

Przygotowanie:

Letnie mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami , wsypujemy cukier waniliowy oraz sól i wbijamy jajko. Całość mieszamy, następnie stopniowo wsypujemy mąkę i miksujemy. Odstaw na 30 minut, aby ciasto wyrosło. Kwiaty czarnego bzu przepłukujemy i zanurzamy w cieście. Smażymy na patelni do zarumienienia z dwóch stron. Usmażone racuchy kładziemy na ręczniku papierowym i podajemy z cukrem pudrem.

Znalezione obrazy dla zapytania Lilac flower pancakes

zobacz również:

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...