Babeczka ziemniaczana z dodatkami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Babeczka ziemniaczana z dodatkami

30 stycznia 2014, dodał: dorisek16
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków

3 cebule

30 dag dobrej wędzonej kiełbasy

25 dag pieczarek

1 sucha kajzerka

1 jajko

3 ząbki czosnku

3 suszone grzyby

1/2 łyżeczki majeranku

olej do smażenia

bułka tarta do posypania

sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w 1/2 szklanki letniej wody, odcisnąć i drobno pokroić. W tej samej wodzie namoczyć kajzerkę. Jedną obraną cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki i razem podsmażyć na oleju dodając również grzyby leśne. W międzyczasie pokroić w kostkę kiełbasę , którą również wrzucamy na patelnię. Chwilę jeszcze razem podsmażać i odstawić.

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nich sok. Pozostałe 2 cebule również zetrzeć na drobno. Do masy ziemniaczanej dodajemy pieczarki i kiełbasę, jajko, wyciśnięta bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wyłożyć na posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką blachę (foremka na małą babkę). Wierzch wyrównać. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 *C.

file1391096965



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz